torsdag 31 mars 2011

Vädrets makter

Jag satt och letade videofilmer över Tsunamin i Japan, när jag hittade den här lilla videosnutten som visar hur hjälplös även en stormakts militära resurser är mot naturens krafter. Tsunamin träffade Matsushimabasen där ett antal flygplan inte hade hunnit evakueras, då majoriteten av personalen var ledig.- De första två maskinerna på filmen är japanska Mitsubishi F-2B som är en kopia på F-16, fast för fyrdubbla priset. Enligt pressen var det 18 st F-2B tillhörande 21st Fighter Training Squadron som hamnade i vägen för Tsunamin. Detta kommer kraftigt att påverka Japans utbildning av nya piloter på F-2.

- Den tredje maskinen ser ut som en Kawasaki T-4. Detta är ett helt egenproducerat flygplan som används för utbildning av piloter.

Att städa ur ett flygplan som varit utsatt för saltvatten är extremt svårt. Man kan anta att elektronik och kablage börjar rosta, vilket kan leda till mycket svårlagade fel. Får jag tippa så flyger inte dessa maskiner mer. Möjligtvis så kan man återanvända delar som utbytesenheter till andra flygplan.

Det är inte bara i Japan som vädret ställer till problem. Igår varnade MSB för mycket hårt väder kring Koh Samui och Surat Thani i Thailand. Det är på Wing 7 i Surat Thani som Thailand opererar sina Gripenflygplan och där den svenska supportgruppen bor. Inga svenskar har skadats, men det är rejäla översvämningar i området. Att operera med stridsflyg i denna region är en rejäl utmaning. Det ska bli mycket intressant att få feedback på hur maskinerna mår av värmen och luftfuktigheten.

Här är en liten video från mottagningen av de sex första Gripenflygplanen till Wing 7.Något som ska bli mycket intressant är hur fort Japan lyckas resa på sig ur denna katastrof. Jag är mycket imponerad av de insatser man gjort hittills. Bl.a. sattes 100.000 soldater in i det initiella arbetet. Till och med supermakter har problem att reda ut konsekvenserna av en naturkatastrof. USA lider fortfarande efter orkanen Katrinas påverken på New Orleans.Nikkei

11 kommentarer:

 1. Här där jag bor i södra Frankrike àkte ett stort antal utbildade livräddare eller brandsoldater till Japan efter tsunamin för att hjälpa och de är alla nu àter. Ingen militär insats var nödvändig.

  SvaraRadera
 2. USA har mer eller mindre medvetet valt att under trettio år tid underinvestera i infrastruktur.
  Både nyinvesteringar och underhåll har fått stryka på foten ordentligt, så att det går trögt med återuppbyggnaden efter Katrina bör inte komma som en överraskning.

  SvaraRadera
 3. Finns det något folk som ska klara av att resa sig ur denna katastrof så är det japanerna.

  SvaraRadera
 4. @ Anders Björkman, mannen-myten-menisken,
  som vanligt förstår jag inte ditt inlägg.

  Om ingen militär insats var nödvändig i Japan, vad gör då de 100 000 soldaterna där?

  Det är väl bara att titta på tv-bilderna, så ser man vad Japans självförsvarsstyrkor fått hugga i.

  SvaraRadera
 5. För nytillkomna läsare:

  http://sites.google.com/site/wtc7lies/home/anders-bjorkman-s-world

  SvaraRadera
 6. @Anders Björkman

  Nu överträffar du väl ändå dig själv. Vem som helst ser ju på TV vilken enorm insats som utförs av Japans självförsvarsstyrkor. Menar du att även dessa TV-bilder är förfalskade? I likhet med dina påståenden om att TV-bilderna från 9/11 är förfalskade, alltså?

  SvaraRadera
 7. Lilla Anders, kom hem nu.

  /Mamsen

  SvaraRadera
 8. Noterar att CI igen suddar bort inlägg.

  SvaraRadera
 9. @Anonym 09.35: De enda inlägg som tas bort är de som kategoriseras som rena dårskapen. Tillför helt enkelt inget i diskussionen.

  SvaraRadera
 10. Helt rätt. Visa kommentarer har bara ett patologiskt intresse och detta är en försvarsblogg.

  ...men det finns nog bloggar för allt.

  SvaraRadera
 11. @CI 10:28 - Enklare är att inlägget ligger kvar. Eller hur?

  SvaraRadera