torsdag 3 mars 2011

Spionen på FRA? (uppdaterad)

Anders Jallais bok "Spionen på FRA" får mer och mer verklighetsanknytning.

Fjorton år senare får Anton Modin ledtrådar till en väl bevarad hemlighet. Den svenska marinen har på 80-talet sänkt en sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård. Han bestämmer sig för att söka reda på den. I och med det riskerar han inte bara rikets säkerhet utan blir också lovligt byte för svensk, rysk och amerikansk säkerhetstjänst.

2009 hittades vraket efter en Whiskey-ubåt utanför Gotland. Försvarsmakten anser dock att den inte är värd att undersöka, då den troligtvis "tappats" under bogsering på väg för att huggas upp till skrot.

Efter att fyndet påträffats lämnade företaget över bilder och annan information till försvaret, men där säger man i dag att man inte tänker gå vidare med ärendet. Detta trots att överbefälhavare Bengt Gustafsson tror att ubåten skulle kunna hjälpa till att förklara vad den svenska militären letade efter under ubåtsjakten på 1980-talet, enligt Ekoredaktionen.

– Det är intressant om vi hittar en främmande ubåt som är skadad av stridsmedel. Det är bara Sverige som under 1980- talet och början av 1990-talet använde stridsmedel mot kränkande ubåtar, säger han till programmet.


F.d. ÖB Bengt Gustafsson har skrivit om dessa händelser på Newsmill samt gett ut en bok, "Sanningen om ubåtsfrågan : ett försök till analys". Han anser att ryssarna forlorade sjömän och eventuellt ubåtar vid de svenska insatserna.

Av intervjuerna av tre f d ubåtsmän framgår nämligen att de varit i främmande vatten, bland annat skandinaviska och svenska. Vidare att de vid sjunkbombsanfall mot dem fått besättningsmän som kommit i panik, måst bindas och sövas ner tills man nått hemmahamnen. Vidare att man till och med fått förluster i döda. Troligen främst bland attackdykare, som befunnit sig utanför ubåtarna.

Jag anser att ubåten givetvis bör undersökas. Precis som Palmemordet så finns det en hel del fakta som ännu inte "kommit till ytan" avseende ubåtsjakterna på 80-talet. Genom att undersöka detta vrak kan det kanske avskrivas som en ledtråd till vad som egentligen hände under Kalla Kriget. Genom att klargöra fakta och döda alla spekulationer så kan också en hel del officerare "rentvås". Många sjöofficerare har på grund av hemlighetsmakeriet fått utstå spott och spe i pressen. Minkdebatten är givetvis en del av detta. Mest intresserad är jag dock av händelserna utanför Sundsvall 1983. Där finns det många rykten i omlopp om att en ubåt skulle ha släppts ut på order av någon som i efterhand inte går att verifiera samt att utländska grodmän ska ha skadats/dödats...

Se även Wiseman, Tokmoderaten och Gyllenhaal.

Expressen, DN, Aftonbladet1, Aftonbladet2Uppdaterad 11-03-03, 18:34
Det höjs nu många röster för att undersöka vraket. Även om det finns stor sannolikhet för att Försvarsmaktens bedömning är rätt så är det ett bra träningstillfälle för Belos och hennes besättning tillsammans med URF:en och några röjdykare. På så sätt så kan vi åtminstone stryka vraket från konspirationsteorilistan. Enklast vor ju i och för sig att fråga ryssarna om de tappat någon ubåt och vad den i så fall gör innanför den svenska ekonomiska zonen (dock ej svenskt territorialvatten som jag förstått).

Dykaren som var nere vid vraket köper inte Försvarsmaktens teori rakt av.

Ola Oskarsson håller inte alls med.

– En ubåt har ett yttre formskrov och ett inre tryckskrov. En sjunkbomb påverkar oftast inte formskrovet, så skador syns inte utifrån. Jag förstår inte hur försvaret tänker, men det är möjligt att de vet mer än de talar om. Men det går inte att dra några slutsatser av det som syns på formskrovet.


Här finns ubåten på video.

Uppdaterad 11-03-03, 19:48
Försvarsmakten verkar ändra sig och vill nu undersöka vraket. Om det beror på allmänhetens och politikerna stryck eller om man helt enkelt inser att även om det inte är en sänkt ubåt så är det en intressant historia.

– Vi gör bedömningen att det här inte har något operativt värde just nu. Därmed inte sagt att vi inte ska titta på den när vi får resurser för det och har tid för att göra det.

Gyllenhaal påminner om Hans von Hofstens bok om ubåtsjakterna som kan vara värd att läsa just nu.

"Med utnyttjande av de sista skvättarna bränsle lyckas helikoptrarna hänga kvar i luften och leda in Halland för anfall. På 800 meters avstånd skjuter jagaren en stridsladdad antiubåtsraket med 100 kilo trotyl mot ubåten. Syftet med vapeninsatsen är alltjämt att tvinga ubåten att inta övervattensläge, inte att sänka den. Efter avlossandet av antiubåtsraketen från Halland förloras kontakten med ubåten. [...] Den 5 oktober uppträder det polska ubåtsbärgningsfartyget PIAST 281 på internationellt vatten vid Hoburgen sydost om Gotland. Runt fartyget bildar öststatstrålare en ring. Ett dygn senare kan svenskt spaningsflyg iakta hur två polska ubåtar av Whiskyklass intar övervattensläge i bärgningsfartygets närhet. En ubåt förefaller skadad och får assistans hem. Den optiska kontakten som bogserbåten Ajax hade pekar entydigt på att ubåten man då såg på svenskt vatten var av Whiskyklass.

Hmm... någon av mina gamla spanarkollegor kanske var med och tog ett foto på händelsen...

Uppdaterad 11-03-04, 09:02
Anders Jallai har skrivit ett inlägg på Newsmill där han hävdar att det skall finnas fotobevis på den Whiskeyubåt som skadades och sedan eventuellt sjönk.

Och till sist den fjärde uppgiften har jag fått av en flygarkollega som från luften fotograferade en polsk Whiskeyubåt utanför Huvudskär med söndersprängt torn i början av åttiotalet och som bogserades hem av två polska fartyg.

Bengt Gustafsson går nu ut med ett nytt inlägg på Newsmill där han anser att ubåten borde undersökas. Inte bara för att bevisa att det är den aktuella ubåten som skadades av svensk ubåtsjakt, utan också för att ge upprättelse till alla de marinofficerare som fått leva i många år med smädelser av pressen som betvivlat att det över huvud taget skett några kränkningar (förutom U-137 som är svår att motbevisa).

Fortfarande ser man emellertid ofta vid artiklar i tidningar eller inslag i TV att - förutom U 137 - det betvivlas att vi hade några kränkningar. Det beror bland annat på att vi efter det vi 1992 skaffat ett mer känsligt hydrofonsystem också registrerade simmande minkar. Det dagens journalister kanske bör lära sig är, att detta var omöjligt med de hydrofonsystem vi hade före 1992 eller av annat slag.

DN-reportern Anders Öhman skiver på Newsmill om sina erfarenheter under ubåtsjaktåren.

På kvällen den 27 september ger försvarsstabens operationsledning order om att IKFN skall tillämpas utan inskränkning.

IKFN är ett reglemente för krigsmaktens uppträdande i fred och neutralitet. Om en främmande ubåt kommer innanför territorialgränsen 12 sjömil skall den först varnas med knallskott eller sjunkbomb. Om ubåten envist vägrar ge sig av kan ytterligare varningsskott avlossas efter "särskild order".
...
Så här berättade fartygschefen Hans von Hofsten om vad som hände:

"Med utnyttjande av de sista skvättarna bränsle lyckas helikoptrarna hänga kvar i luften och leda in "Halland" för anfall. På 800 meters håll skjuter jagaren en stridsladdad antiubåtsraket med 100 kilogram trotyl mot ubåten.


Vi kanske inte blir klokare av att undersöka just dett vrak, men debatten som har pågått sedan Bengt Gustafsson släppte sin bok förra året visar att det finns en hel del fakta som ännu inte har kommit fram.

24 kommentarer:

 1. Även jakten på västkusten med intensiva bombningar där det ett par dagar senare flöt iland vrakgods på skånes sydkust bör ses i det här ljuset. Inom marinen trodde man att en skadad ubåt inte klarat att ta sig hem.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Anders Björkman!
  Du vet säkert vem som mördade Palme och JFK. Du har säkert bevis för att USA aldrig var på månen, finns det någon händelse på 1900 eller 2000 talen som inte har beskrivit korrekt enligt dig?

  SvaraRadera
 4. Det finns många hemligheter från 80-talet som skulle kunna ge upprättelse till svenska officerare. Det finns bl.a en person som lever med skyddad identitet i USA. Förövrigt kan tilläggas att vi sänkte en whiskey ubåt under 80-talet, som sen bogserades under ytan ut på internationellt vatten. Den operationen skedde under maskeringen av en marinövning som öst hade i området. Detta känner alla berörda länder till.

  SvaraRadera
 5. @anonym 06:39 utveckla dig mera, bevis? Var sänktes ubåten? Var du med?

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Anders! När slutade kyl Flottan att existera? Årtal! Ok att du är expert och världsberömd sådan, bevisen måste vederläggas. Bilder, personen som sprängde loss visiret. Varför skulle Sverige göra detta? Varför inte Ryssland, finnland, Estland. Varför är just Sverige boven i dramat, vad vinner vi på det? Det var inte våran båt.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Anders! CI kanske är med i komloten. Jag läser boken. Finns dödsfallen beskrivna där? Namn, orsak mm. Jag tycker att det du beskriver på din sida luktar rättshaveriet. Du har inte fått den cred av Vinova som en välkänd hållfasthetsguru som du förtjänar. Har jag fel? Fram med bevisen om du hr några.

  SvaraRadera
 10. Synd trollet Björkman kommer in och sabbar.

  Intressant, hoppas marinen kan få upprättelse genom en undersökning.

  Gällande konspirationer så kan man undra vad de journalister och politiker som drivit tesen om minkar och budgetubåtar hårt har för relation till stasiregistret!
  Vill inte låta som en foliehatt men det vore en intressant koppling att undersöka.
  (Om det nu finns någon koppling).

  SvaraRadera
 11. Att hårt driva teser om minkar och budgetubåtar är helt normal politik som inte behöver motiveras med någon konspiration.

  Sedan vore det välgörande med en komplett redovisning av vad som egentligen hände under kalla kriget.

  SvaraRadera
 12. Vid en av jakterna stod enligt uppgift bårhuset under militär bevakning i KA.
  Så det förekom säkert förluster i samband med insatserna

  SvaraRadera
 13. Ubåtsjakterna, insats är ju modeord i FM:)

  F.ö är det tragiskt att Hans Von Hofsten ej fick leva.

  //Förste Sergeanten

  SvaraRadera
 14. Oinsatta undrar varför Öst skulle ha haft ubåtar i svenska vatten. Svaret på den frågan är att det bedrevs underättelse inhämtning, djup, lämpliga platser att gömma sig på etc.

  I händelse av krig mellan Öst och väst så skulle Warzawa-paktens Östersjöbaser snabbt slås ut. Bortsett från svenska och finska skärgården är resten av östersjökusten långgrund och mycket dåligt lämpad för att gömma ubåter. Därför bedrev Öst- mycket nogranna mätningar på svenskt vatten med bl.a de ökända undervattensfarkosterna med larvfötter...

  Jag hoppas innerligen att denna period i Svensk historia belyses, det skulle bl.a öka förståelsen och vikten av att ha ett fungerande försvar.

  SvaraRadera
 15. Läs mer hos Gyllenhaag om von Hofsten.

  http://gyllenhaals.blogspot.com/2011/03/hans-von-hofsten-om-ubatsjakten.html

  SvaraRadera
 16. FM skriver på sin hemsida:

  "... All operativ utrustning är borttagen som till exempel master, lanternor och kompasser på bryggan. Det sitter dessutom en bogservajer på däck, säger Bo Rask, stabschef på marintaktiska staben i högkvarteret. ... "

  Att omedelbart göra bedömningen att ubåten var på väg mot skroten bara för att den inte har någon utrustning monterad är fel. Ryssarna har tidigare visat att de är angelägna att montera ur utrustning från sjunkna fartyg. T ex så blev den "trålare" som sjönk i Öresund på 70-talet snabbt plundrad på viktig utrustning.

  SvaraRadera
 17. Följer med viss förvåning det stora intresset som från och till ger sig tillkänna om ubåtskränkningar. I och med att vi aldrig bottnade med detta har det resulterat i vandringssägner och konspirationsteorier. Förvisso kan jag beskyllas för just detta själv men jag kan inte låta bli att undra vems ärenden som gås när detta om och om diskuteras. Vi var många inom marinen som utsattes för spott och spe i samband med ubåtsincidenterna och vad vinner vi på att spekulera i huruvida en sovjetisk ubåt, funnen på internationellt vatten och i ett utrangerad skick var skadad av svensk verkanseld. Min bestämda uppfattning är att detta är en av de ubåtar som spolades överbord under pråmtransporten från de fd. sovjetiska marinbaserna i Baltikum på väg till skrotning i Belgien på sent 80-tal eller tidigt 90-tal.
  Att vi utsatts för kränkningar av undervattensfarkoster råder för mig ingen tvekan. Jag deltog själv i de tidiga ubåtjakterna, Utöincidenten, när vi för första och enda gången, gav verkanseld med Bofors AU-rakter mot en bedömd ubåt och då helikoptrarna för tillfället inte var tillgängliga. Därefter bevakade vi en bekämpad ubåt på botten av svenskt vatten i några dygn något som senare visade sig vara ett okänt handelsfartygsvrak. Med denna och senare incidenter, bland annat var jag med om att missa en larvdriven farkost med en timme (fick bara ta del av larvspår) i en sydligvästlig svensk hamn omöjlig att tränga in med ubåt, har jag den bestämda uppfattning att vi kränkts av främmande ubåtar och farkoster – ingen kan övertyga mig om annat – men nu, mer än 30 år senare, finns det för mig ingen anledning att övertyga någon. Spekulationer om sänkta ubåtar och döda besättningsmän och dykare kan vi avstå från om inte annat så för vår skull, vi som deltog.

  Slutligen; jag delar inte riktigt den Hofstenska uppfattningen om händelsen, jag var själv med på den snabbrustade jagaren (vi var egentligen på årsöveryn när incidenten drog igång och fick plocka ihop en besättning)och har en annan minnesbild (se ovan). Och, ja - det togs en sekvens bilder av uppkoket i samband med AU-raketinsattsen som snabbt levererades in för analys. Det jag själv såg var vad man förväntade av en vapeninsats och blev resultatet att, det som var ett handelsfartygsvrak, bevakades i några dygn. Misstänker att bilderna som togs oförberett med en kamera från brygga inte gav mycket. Däremot hade sonarcentralen klockrena indikationer "på något".

  /Ola

  SvaraRadera
 18. "Hmm... någon av mina gamla spanarkollegor kanske var med och tog ett foto på händelsen..."

  Ja tydligen, om det är samma händelse:

  "Och till sist den fjärde uppgiften har jag fått av en flygarkollega som från luften fotograferade en polsk Whiskeyubåt utanför Huvudskär med söndersprängt torn i början av åttiotalet och som bogserades hem av två polska fartyg."

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/06/21/fd-stridspilot-b-har-r-tt-i-att-sverige-lyckades-s-nka-sovjetiska-ub-tar

  SvaraRadera
 19. @Anders B: Var den sänkta Sovietiska ubåten inhyrd av CIA för att sänka Estonia? Förstörde CIA senare WTC för att dölja sin inblandning i Estonia-katastrofen? Mystiska konspirationer. När ska sanningen komma fram?

  jFK

  SvaraRadera
 20. @Anonym 23.20 - Allt om M/S Estoniaolyckan 1994 och FM:s märkliga inblandning som kulminerat i försvarsminister Tolgfors uttalanden 2009 att Arkimedes princip ej gäller i Östersjön hittar du pà Anders Björkmans hemsida. Tolgfors mystiska konspirationer är häpnadsväckande.

  SvaraRadera
 21. Det står i tidningarna att master och sådant var bortplockat vilket skulle tyda på att det var en skrotad ubåt, men skulle det kunna vara så att vraket plundrats för att det skall se utrangerat ut?

  /J

  SvaraRadera
 22. @Kalle Karlsson: Menar du att Anders Björkman menar allvar med sin hemsida? Jag trodde att det bara var hans underliga sinne för humor, och att han vill provocera lite. Var utbildar man sig till konspirationsteoretiker? Det verkar kul att vara så'n.

  Jag förstår inte riktigt vad Estonia har att göra med ubåtsvraket.

  Det mest troliga med ubåtsvraket är väl den enkla förklaringen att den sjönk under bogsering på väg till skrotning. Om det istället berodde på effekterna av den svenska marinens vapeninsatser är det givetvis intressantare, och det vore roligt om det kom fram bevis om den saken i så fall. Jag tror i alla fall inte att svenska försvarsmakten försöker dölja något. Inte heller regeringen.

  JFK

  SvaraRadera
 23. Ang. palmemordet så finns det ju en hel del mystiskt:

  http://www.scribd.com/doc/50376852/Palmemordet-snabbkurs-allt-som-ar-mystiskt

  lite frågor all borde ställa sig...

  SvaraRadera
 24. ..Ja Sundsvallsincidenten (-incidenterna) är jävligt intressanta. Massiva insatser, åtminstone 83, samt många frågetecken. Men ack så tyst i historieskrivningen.

  SvaraRadera