lördag 1 augusti 2009

NATO vill förhandla med Talibaner (uppdaterad)

Det är nog inte en slump att före detta danske statsministern Anders Fogh Rasmussen på sin första arbetsdag som Natochef anser att försvarsalliansen bör inleda en dialog med delar av den afghanska talibanrörelsen.

Frågan är vilka riktlinjer han fått från USA och Obama:s ledning? USA ställer upp med 21.000 extra soldater i Afghanistan, men förväntar sig också framgångar då Obama byggt mycket av sin valpropaganda på minskningar av insatsen i Irak för att i stället fokusera mer på Afghanistan.

Att militärt utplåna Taliban rörelsen är inte görbart inom rimlig tid, utan nya lösningar måste hittas. USA kan inte vara en förhandlingspart mot Talibanerna då detta inte är politiskt gångbart varken i USA eller hos militanta muslimer som stöder Taliban rörelsen. NATO och ISAF kan i detta fallet vara lösningen.

Att gå ut med detta uttalande inför valet i Afganistan är logiskt då det kan lugna ner stämningarna så pass att ett val kan genomföras. Att gå ut med det direkt efter den stora offensiven i Helmland provinsen avslutats är också logiskt. Därmed så visar NATO på både möjligheterna med piskan och moroten. Förhandlingar löper bäst när man har ett vinnande läge.
Vad vi måste vara beredda på är att Afghanistan inte kan få en västanpassad regim. Vi kommer att få mötas halvvägs, vilket kan innebära att t.ex. kvinnor fortfarande kommer att ha en lägre ställning avseende bl.a. utbildning. Andra aspekter som t.ex. droghandeln måste vi ha mycket hård hållning mot.

Vad som måste till för att mjuka upp talibanrörelsen är att den muslimska världen tar ett större avstånd från extrema varianter av Islam. Hade inte Saudiarabien haft olja som vi i väst är beroende av, så hade bojkotter införts för länge sedan. Nyckeln för att lösa många religöst kopplade problem i Mellanöstern heter just Saudiarabien och inte vare sig Iran eller Irak.

Uppdaterad 09-08-02, 11:04
Läs mer om Obamas "Exit strategy" för insatsen i Afghanistan på Wikipedia News.

Det kan ses som att Pakistans milda hållning mot Al-Quida och framför allt sanktionering av de s.k. Madrasah - religiösa skolor är drivkraften bakom rekryteringen till Al-Quida. Detta är helt riktigt, men mycket av finansieringen av dessa skolor kommit från Saudiarabien.

Pakistan har ett stort problem i sin hållning mot dessa skolor och det är att den Pakistanska staten är definierad genom sin koppling till Islam, då det låg som grund till statens bildande 1947 när England släppte kontrollen över Indien. Ett citat som jag läste i artikel var att "en Pakistanier utan Islam var bara en Indier".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar