
Tolken var av afghanskt ursprung, i 20-25-årsåldern och anställd av Isaf. Hans anhöriga kom till den svensk-finska basen i Mazar-i-Sharif där de togs om hand av personal och tolkkollegor. – De kommer att få tid att sörja men självfallet erbjudas stöd och hjälp såsmåningom, sade Klingberg.
Enligt honom ska ingen av de sårade soldaterna vara livshotande skadad. En hade dock skadats så svårt i benen att det föreligger risk för begränsad rörlighet i framtiden.
– En fick också ganska allvarliga ryggskador med oklara framtidsutsikter. Övriga fick spräckta trumhinnor, ansiktskador och en bruten arm, sade Klingberg.
Jag hoppas bara att inte pressdrevet startar på grund av detta. Galten är ett skyddat fordon för att klara vanliga minor, men även ett stridsfordon 90 kan ha problem med IED som i många fall har sprängkraft som är flerdubbelt vanliga fordonsminor. Vi ska i stället vara glada över att de lätta Toyota jeeparna inte längre används.
I patrullen ingick en svensk ambulans med sjukvårdare och sjuksköterska. De ställdes inför en mycket svår uppgift: att ta hand fem skadade. Hittills har norska eller tyska helikoptrar undsatt skadade svenskar snabbt. Men nu dröjde det två timmar innan en ambulanshelikopter kunde landa. Det var en amerikansk Black Hawk-helikopter som flög de fyra svårast skadade till det tyska militärsjukhuset Marmal i Mazar-e-Sharif.
Det vi givetvis ska kritisera är att det tog lång tid innan dom blev hämtade av en helikopter, men faktum är att en svensk helikopter hade inte nödvändigtvis förminskat denna tid. Förutom möjligtvis att det funnits en extra helikopter på plats i landet. Det Försvarsmakten har gjort är att basera en Tp-84 Herkules på Marmal-basen i Afghanistan, vilket har medfört att framför allt de tyngre tyska helikoptrarna frigjorts för att ha större möjligheter till MEDEVAC.
Det vi svenskar måste vara beredda på är att hotbilden har ökat betydligt de senaste månaderna i norra Aghanistan. USA:s insats i Helmand provinsen i södra Afghanistan verkar ha fått en del talibaner att försöka slå till i enklare områden. COIN tatiken bygger också på att trupperna ska röra sig mer bland lokalbefolkningen och gärna i lättare fordon. På så sätt bygger man upp ett forstroende hos lokalbefolkningen, men givetvis tar våra soldater också större risker.
Jag bara hoppas att det inte startas någon ökad svensk debatt om att ta hem våra trupper från Afghanistan. I så fall så har allt det vi gjort hittills inte haft någon betydelse. Faktum är att en sådan debatt kan försämra säkerhetsläget för svenskarna, då talibanerna kommer att inse att om dom fortsätter så kan dom kanske få svenskarna att dra sig ur ISAF. Om ett land lämnar Afghanistan så finns det möjlighet fler följer med. Carl Bildt som befinner sig i Afghanistan just nu bör i stället besöka svenskarna för att visa svenska regeringens stöd och att vi inte låter oss skrämmas bort.
Fokus just nå måste vara att se till att killarna får bästa möjliga vård samt att stödja de övriga i förbandet nere i Mazar-e-Sharif. Gör som jag och tänd ett ljus för att visa ert stöd för de skadade och deras familjer!
Uppdaterad 09-11-11, 20:33
Carl Bildt hade bara tid för ett telefonsamtal för att sedan åka hem till ett regeringssammanträde. Uselt Carl! Du hade världens läge att visa att svenska politiker verkligen bryr sig om våra soldater i Afghanistan, samt att visa talibanerna att vi står enade mot dom. Men icke...
Uppdaterad 09-11-12, 07:54
Läget är stabilt (med allt vad nu det innebär i medicinska termer) för de skadade soldaterna. Kritik framförs nu att tolken inte hade samma skydd som de övriga svenskarna. Självklart ska han ha möjlighet till samma typ av skydd som svenskarna bär, men McChrystal har som del av sin COIN strategi faktiskt framfört behovet av att: Åka i mindre bepansrade bilar, inte bära lika mycket vapen/skydd samt att ta av solglasögonen. Detta för att inte distansera sig från befolkningen.
Jag har i diskussionen nedan funderat på möjliheten att tillfälligt förstärka. Det framförs då åsikter om att det är svårt att förstärka och att det inte finns plats på basen.
- Vi har en pluton (50 man) i strategiska reserven på väg ner till Afghanistan. Hela reserven är dock inte insatt, så det finns möjlighet att skicka fler soldater som redan är vältränade.
- Rotation av FS17 och FS18 sker runt vecka 52-53. Det innebär att storleken går ner temporärt. Förstärkning kan ske genom att lägga om rotationens upplägg, men jag misstänker att killarna/tjejerna i FS17 nu är ganska så slutkörda och vill komma hem.
- Finnarna har minskat storleken på sin närvaro på basen.
Alltså finns det möjligheter utan att överbelasta basen och utan att behöva utbilda nya soldater eller ta till konstigheter som att skicka SE02 (som definitivt inte är utbildade för markstrid).
En tillfällig förstärkning är INTE till för att slå ut talibanerna, utan helt enkelt för att markera att vi inte låter oss skrämmas. Att visa svaghet i ett sådant här lägen kan tyvärr innebära som jag sagt ovan att talibanerna får vind i seglen och ökar sina ansträngningar att få bort den svenska närvaron. Tyvärr så kan minskningarna i samband med rotationen tolkas som just en reträtt.
Uppdaterad 09-11-13, 19:24
En av de svårast skadade soldaterna har förts hem till Sverige. Jag håller med Wiseman i analysen av att i detta fall var det bra att flygplatsen i Uppsala fanns kvar (vilket den inte gör nästa år), då även flygplatsenheten läggs ner. I och med detta har tre av de fyra skadade kommit hem till Sverige. Den fjärde är fortfarande i så pass kritiskt tillstånd att han inte kan transporteras hem.
Att helikoptrarna dröjde med sin insats visade sig bero på att de tyska helikoptrarna var tvungna att dra sig tillbaka efter att dom beskjutits. I stället fick man vänta på att amerikanska Blackhawk (den typ av helikopter som kunde ha köpt i stället för HKP14) kunde komma fram. Det här är något som man totalt missar i debatten om eventuella svenska helikoptrar till Afghanistan. Denna typ av uppdrag är mycket farliga, då det handlar om att landa mitt i en eventuell stridszon. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så använder talibanerna ibland överfall mot trupp för att locka ut helikoptrar som dom sedan försöker skjuta ned. Att tyskarna avbröt uppdraget var ett helt rätt beslut eftersom det är skillnad på en MEDEVAC och en CASEVAC helikopter som de amerikanska Blackhawk. Bl.a. har dom stridstränade Pararescue soldater ombord till skillnad mot i HKP-10B en svensk skjutsköterska som utbildats i att hålla i en AK-5 vid behov. En svensk helikopter i ett sådant läge skulle faktiskt kunna innebära att den svenska besättningen tar risker som är större än vad de borde ta för att rädda svenska soldater.
En sak som har slagit mig i detta fall. Vad gör vi för den dödade tolkens familj? Att visa att svenska staten tar hand om alla sina anställda kan ge oss mycket bra PR och kan vara mer fredsskapande än förbandets närvaro i sig själv...
Uppdaterad 09-11-14, 13:30
Den sista skadade soldaten är nu på väg hem till Sverige och beräknas landa i Uppsala 15:00.
Den skadade soldatens medicinska tillstånd har under natten stabiliserats, mycket tack vare medicinsk utrustning som skickats från Tyskland till ISAF-fältsjukhuset på basen Marmal som ligger en mil öster om svensk-finska Camp Northern Lights. Tillståndet för den skadade soldaten är trots allt allvarligt.
- Vi är imponerade av det stöd det tyska fältsjukhuset lämnat för att ta hand om våra soldater. Vi hoppas nu att de får bästa möjliga vård hemma, säger överste Olof Granander, chef för FS 17.
All heder åt tyskarna som måste känt sig lika frustrerade som oss svenskar när deras helikopter tvingades att återvända.