tisdag 6 juli 2010

För fet för ett... (uppdaterad)

När Oliver Stone skulle spela in sin film om The Doors så drabbades han av ett oväntat problem. Inför scenerna som skulle visa de stora utomhuskonserterna så hade filmbolaget köpt in en massa hippiekläder i passande 70-tals utförande. Problemet var att statisterna fick inte på sig kläderna! Vår generation har en del människor som är på tok för vältränade med tonvis av muskler, men en ändå större del som helt enkelt är för feta.

Det talas mycket i pressen om överviktiga barn. Det man inte talar så mycket om är att dessa barn växer upp och blir överviktiga tonåringar = potentiella soldater. För några år sedan så var jag på ett föredrag där Pliktverket redogjorde för resultaten från de fyskiska undersökningarna av gårdagens vänpliktiga. Det var ingen munter redovisning och man hade därför från myndighetens håll tyvärr valt att lägga locket på. Det visade sig att enbart något fåtal procent av de undersökta klarade av kraven för de hårdare tjänsterna i Försvarsmakten. Då skall man dessutom ta med i den ekvationen att kvinnor som inte behöver mönstra (ofta med lägre fysisk förmåga) och de som av medicinska skäl inte mönstrat inte var med i statistiken.

Urvalsgruppen för framtida officerare, specialister och soldater är med andra ord mycket liten. Utav dessa få procent måste man dessutom hitta de som är intresserade av tjänst i Försvarsmakten. Det är en utmaning som vi har framför oss.

Men hur ser det ut för de som redan tagit sig in? Tja, det är bara att kasta ett getöga omkring dig i kön till restaurangen på det lokala regementet. Idel löjtnanter och majorer med en Ingoliknande kroppshydda. En gång i tiden vältränad fänrik, numera chipsätande stabsmajor eller förrådslöjtnant. Hur skulle vi klara oss om det blev krig?

På så sätt är det kanske bra att ett av de hårdast uppföljda proven på Försvarshögskolan är de fysiska testerna. Att klara examen i militärhistoria och strategi är en barnlek jämfört med att kånka sig runt milen med 20 kilo för mycket på kroppen.

Om HKV nu vill bli av med övertaliga officerare så är obligatoriet fel väg. Betydligt bättre borde vara att ställa högre krav på att officerare fortfarande ska ha en reel chans att vara officerare. Internationella Insatser innebär att man inte bara måste vara villig att åka iväg, utan att man måste kunna åka ivåg. D.v.s vara i fysisk trim likväl som yrkesmässigt skicklig. Därför, ut med officerskåren på den årliga fystesten och de som inte klarar av kraven borde rimligtvis falla i kategorin "personer som sägs upp p.g.a. arbetsbrist"./CI

Uppdaterad 10-07-08, 01:03
Det är historiskt sett inget nytt med obligatorium när det gäller krigsmans deltagande i internationella insatser. Både under 1600- och 1700-talet fanns ett sådant obligatorium och under stora umbäranden marscherade svenska arméer kors och tvärs genom Europa. Det var ett krävande liv i fält, som vi knappast ens kan göra oss en föreställning om. Moderniteter som arbetsbrist var okända begrepp, så det var bara att knalla på.

Kan det då fastställas på historiska grunder att just fetma påverkade vad den enskilde krigaren kan utföra i tjänsten. Låt oss jämföra två krigare från varsitt århundrade.

Vi börjar med den fete. Uppnådda resultat: Svenska armén går segrande fram, från den tyska Östersjökusten till Wien. Hela norra Tyskland räddas undan papismen, ett resultat som står sig än idag. Fetman utgjorde inget hinder. Möjligen skulle den dödande kulan ha passerat kroppen om han varit mager, men därom veta vi intet.

Så över till den magre. Uppnådda resultat: Huvuddelen av armén dödade eller tillfångatagna. En liten del av armén slinker iväg till Turkiet, där man ställer till med kalabalik. Efter att ha lämnat spillran av armén efter sig, rider den magre hem, åker till Norge och – tillskillnad från Sven Dufva hundra år senare – dör han av en kula i huvudet. Nästan hela den svenska ostkusten härjas av fienden och landet ligger öppet för angrepp. Dock lyckas man i sista stund avvärja ett försök att inta huvudstaden. Eftersom internationella insatser prioriterats, fanns inte mycket till försvar av hemlandet att tillgå.

Det finns således inga historiska belägg för att inte Svullo kunnat göra god tjänst, inte bara vid polisen, utan även inom Försvarsmakten. Något f*ck i kronans tjänst är det ju ändå inte tal om.

/Sumatra

5 kommentarer:

 1. Ställa krav på att officerare skall hålla sig i god fysisk trim? Vore inte det kränkande?

  SvaraRadera
 2. Jag skulle bli överlycklig om anställda i armén verkligen var tvungna att klara de fysiska krav som är fastställda. Eller bara klara något uppställt krav... För så har det inte varit sedan jag började 1994.

  SvaraRadera
 3. Skall bli intressant att se hur man tillämpar kraven på personlig färdighet och fysiskt stridsvärde när nu personalen skall "hällas i" Insatsorganisationen. Om jag drar mig till minnes så finns det en väldigt tydlig kravprofil inom dessa områden.

  Men jag tror att man tvingas bortse från lägsta kraven på personlig färdighet och fysiskt stridsvärde, då det finns risk att för många chipsmajorer m fl underskrider kraven och därmed inte platsar i IO.

  Men det är möjligt att jag har fel...

  // Stefan

  SvaraRadera
 4. Problemet löses enkelt genom att de unga rekryterarna sättas i hårdträning. Klassik hård militärutbildning och disciplin som fanns även i Sverige före 70 talet.
  Daglig fysik träning under några timmar per dag under flera månaders tid ger resultat för den mest otränade.
  Fast då måste svenska officerare visa på tankekraft och initiativförmåga, inte helt enkelt kanske.

  SvaraRadera
 5. Intressant med tanke på att kraven blir lättar och lättare. Vi sänker ju kraven för de delar av officerskåren inte klarar dom.

  Ett annat exempel är Holland och Belgien (gemensam marin). Där tog man ju bort marininfanteriet för man fick helt enkelt inte soldater som klarade kraven.

  Och? ja, Vad va det jag sade. Vi pratade ju om det här när vi gick OHS. Vi var bittra och gnällde, när vi kom ut i produktionen kunde man enkelt se att soldaterna var sämmre.

  Vad ska vi göra åt det då? Enkelt inför fystester värda namnet. Men vi ska iallfall INTE fortsätta sänka kraven. Nej, höj lönen på jägar och amfibie förbanden. Låt de som klarar kraven där få 1000 kr på lägg och låt de som klarar kraven i armens markstridsförband få 500 kr mer. Övriga civilanstälda och stabspersonal kan väll få ett påslag på 300 kr eller motsvarande?

  Hindra alla att söka nivåhöjande utbildningen utan att först inför ansvarig skolas testansvariga genomföra fystester värda namnet.

  VI vill väll inte bli som polisen?! som med sitt tandlösa kravsystem är till åtlöje för alla som har ett fysiskt jobb? Helt ofattbart men sant. Och se upp kollegor om 10 år är vi där vi med. Om 20 år är bandkåren där och så vidare.

  /Trupparen

  SvaraRadera