onsdag 21 juli 2010

Förstärkning

Det har varit en tuff period för FS19. Därför skickas en pluton från den strategiska reserven på K3 till Afghanistan. Mycket bra med förstärkning och bra att HKV agerar snabbt när det uppstår behov.

Detta pekar dock på två saker:

- Afghanistanmissionen behöver en större verkansdel. I mandaten från Regeringen finns det möjlighet att tidvis förstärka upp till 855 personer från normalt ca 500. Med tanke på att 2010 är ett avgörande år, om vi ska kunna bygga upp tillräcklig stabilitet för att sakta börja dra oss ur 2011 och överlåta säkerhetsansvaret till ANA/ANP 2014, så bör vi satsa de resurser som krävs.

- Strategiska reserven är precis den typ av insatsförband som Försvarsmakten behöver. Rätt utbildade och möjliga att snabbt skicka iväg utomlands. Sluta därför upp med att slösa pengar på Battlegroups och lägg dom på att i stället träna våra normala förband så att dom kan vara insatsförband.

7 kommentarer:

 1. Återigen slås man av hur ett kompani kan utgöra en strategisk reserv..... Claës Skoglund roterar i sin grav.

  FM påpekade för över ett år sedan att man ville ha större verkansdel i Afghanistan, men så tyckte inte Regeringen.

  SvaraRadera
 2. Tja, med tanke på vår Försvarsmakt storlek så är det nog tyvärr att räkna som en strategisk reserv...

  SvaraRadera
 3. Hur stor är egentligen 'verkansdelen' i Afghanaistanstyrkan? Om det är öppna uppgifter, alltså.

  En pluton ser på papperet inte ut som mycket till förstärkning för en enhet av bataljons storlek.

  SvaraRadera
 4. @Per A: Befattningarna är öppna efersom de flesta läggs ut på Försvarsmaktens hemsida när det är dags för rekrytering. Dock så beskrivs det inte särskilt mycket om exakt vad dom gör.

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Rekrytering/Sok-internationell-tjanst/

  Just nu finns det inte särskilt mycket ute, men när dom börjar rekrytera nästa mission så är det bara att titta vilka befattningar som finns.

  Vissa befattningar läggs dock inte ut då de automatiskt fylls på av det förband som huvudansvar för att sätta upp missionen.

  SvaraRadera
 5. Per A,

  En bataljon i utlandtjänst är betydligt större än en "vanlig" invasionsförsvarsbataljon. Om jag minns rätt var Bosnien-bataljonerna på ca 1000 man, kanske t o m 1200. Tidiga Kosovo-bataljonerna bör väl ha varit ungfär lika stora. Jag vet inte, men med tanke på att stödfunktionen i Afghanistan borde vara ungefär lika stor, så kan det inte röra sig om mycket till verkansdel.

  SvaraRadera
 6. Hur stor verkansdelen är beror nog på vad man lägger i begreppet "verkan".

  Om man med "verkan" menar "skytte" så är svaret ett kompani om fyra plutoner.

  SvaraRadera
 7. Med tanke på att uppgiften just nu är att få ANA/ANP att ta över till 2014, så måste verkansdelen vara OMLT instruktörerna. Då är vi nere på färre än så...

  SvaraRadera