fredag 2 juli 2010

Vänner igen? (uppdaterad)

Relationerna mellan Turkiet och Israel har inte varit så goda efter Gazakonvojen. Men både Turkiet och Israel har två gemensam egenskaper. Dom känner sig hotade av omvärlden och dom har inte så många vänner.

- Turkiet har stora problem med de kurdiska separatisterna och motverkar därför ett starkt kurdiskt styre i Irak. Dessa insatser kan bidraga till ökade problem i Irak, vilket är emot USA:s vilja. Konflikten med kurderna verkar heller inte avta, snarare förstärks den i och med Iraks stabilisering, vilket den senaste striden pekar på. Hur ställer sig USA till detta? Turkiet har länge varit ett orosbarn inom NATO på grund av konflikten med Grekland. Risken är att om Turkiet inte löser konflikten med kurderna och Grekland så hamnar man i onåd hos både NATO och USA.

- Israel har tappat mycket av sin Goodwill hos USA den senaste tiden. Nu röstade FN:s säkerhetsråd igenom fortsatt närvaro på Golanhöjderna. Frågan är hur länge omvärlden kommer att acceptera att Israel ockuperar mark som tillhör andra länder? USA:s behov av Israel som allierad i kampen mot islamistiska terrorister kommer att minska om man minskar på insatsern i Afghanistan och Irak.

Därför så är det inte förvånande att se att Turkiet och Israel nu sakta men säker försöker att bygga upp den nära relation man hade för bara ett par månader sedan. Turkisk och israelisk flygindustri har samarbetat väl i många år och kommer behöva att fortsätta göra så. Turkiet är i behov av bl.a. UAV:er för att hålla koll på gränsen mot Irak. Israel är i behov av en exportpartner då många länder likt Sverige har en tudelad känsla mot att köpa israelisk vapenteknologi.

Uppdaterad 10-07-03, 10:05
Israel tänker inte be Turkiet om ursäkt för insatsen mot Gazakonvojen.

- Israel kan inte be om ursäkt för dess soldater som tvingades att försvara sig mot mobben som i det närmaste slaktade dem, sade Netanyahu enligt Haaretz. Han sade dock att Israel beklagar dödsoffren.

Men jag misstänker att även om det pågår ett öppet ordkrig mellan länderna så kommer visst militärt samarbete att återupptas. Det är som Sumatra skriver i sitt inlägg nedan helt klart att Turkiet kommer ihåg sin egen blodiga historia och därför har svårt att kritisera Israel för agerande som dom själva har utfört eller fortfarande utför mot kurderna. Turkiet vill heller inte att debatten kring ett erkännande av folkmorden på armenier. Både USA och Sverige har drivit igenom beslut om att definiera dessa händelser som just folkmord. Precis som kritiken mot Israel kan driva dem mot en konservativ höger och ökad isolering mot omvärlden kan ökad kritik mot Turkiet driva dem från planer om EU-medlemsskap. På så sätt har Israel och Turkiet ytterligare ökat behovet av varandra.

Uppdaterad 10-07-03, 20:24
Israel har insett att de konservativa är en black om foten om man ska förbättra relationerna med Turkiet. Jag hoppas att man börjar ställa dem utanför i diskussionerna med palestinierna så kanske det finns en väg framåt. Extremister är extremister oavsett vilken sida av muren dom befinner sig. Kan nu bara palestinierna städa upp på sin bakgård så kanske det finns ett hopp trots allt!

Uppdaterad 10-07-05, 17:59
Turkiet fortsätter med sin kritik av Israel. vad är det egentligen som ligger bakom detta? Turkiet har ambitioner på de forna sovjetrepublikerna med turkiska folkgrupper. Försöker man att bli "populära" eftersom många andra länder i omvärlden fördömer Israel? Försöker man att släta över sin egen något skamfilade historia?

Uppdaterad 10-07-06, 23:04
Obama passar på att smida medans järnet är varmt. Eftersom Israel nu tvingats att delvis släppa på blockaden mot Gaza så är det ett bra läge för att återuppta fredsförhandlingarna som stoppades 2008. I detta läge så har Israels president inte mycket att göra annat än att säga ja och se glad ut inför den samlade världspressen.

Säga vad man vill om aktivisterna ombord på Gazakonvojen, men dom har hittills fått som dom önskat. Israel gick in i en listigt anordnad fälla. Då den israeliska militären har ett ryggmärgsbeteende att besvara våld med ännu mer våld så spårade situationen ur, vilket lett till dagens händelseutveckling. En mer kontrollerad hantering av Gazakonvojen hade inneburit att Israel inte fått backa lika mycket som man nu tvingas till. Här finns en läxa för ISAF att ta med sig till Afghanistan. Soldater är bra att bekämpa militära mål med, men betydligt sämre att sätta in mot terrorister och frihetsrörelser. Särskilt om man är känslig för PR-motgångar som Israel är i sin relation med USA och ISAF är då man är beroende av deltagarnationernas bidrag.

Frågan är när motsvarande tumskruvar kommer att sättas in mot Turkiet? Minderåriga fängslas för att dom misstänks ha kopplingar mot PKK.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, har nyligen träffat arton kurdiska barn i åldrarna 8–16 år i fängelse i staden Diyarbakir i sydöst. De anklagas för stöd till PKK utifrån vad de skrek på demonstrationerna eller för stenkastning, vilket kan ge långa straff.
...
De flesta säger att de var aktivister och deltog i demonstrationer, men inte alla. Det fanns ett visst våldselement under demonstrationerna. Men längden på straffen, upp till femton år, är fullständigt orimliga, säger han.
...
SvD har också träffat den turkiske medborgarrättsaktivisten och teatermannen Mehmet Atak, som i Istanbul kämpar för de fängslade barnens rättigheter.

– I mer än 50 procent av fallen finns inga hållbara bevis. De döms efter vittnesmål från poliser eller militärer. Deras ord väger tyngre än de kurdiska barnens i domstolen.

Han menar att militären behöver ständiga terrorhot för att motivera sin maktställning och rundliga budget. Efter det kalla krigets slut blev två nya grupper identifierade som terrorhot: kurder och islamister.


Uppdaterad 10-07-08, 09:58
Ett antal skådespelare hoppar nu av filmfestivalen i Jerusalem som protest mot Gazakonvojincidenten. Pressen på Israel ökar mer och mer. Det är därför inte förvånande att Israels president nu öppnar för nya samtal med palestinierna om de israeliska bosättningarna, förutsatt att dom inte kommer med några villkor för att samtalen ska starta. Israel har därmed lagt Gilad Shalit åt sidan.

Uppdaterad 10-07-15, 00:26
Att Turkiet och Grekland har långt kvar innan dom får normala relationer visar om inte annat fallet med den grekiske mannen som placerats på en burk med turkisk youghurt. Inte nog med att han blev så ilsken att han stämde mejeriet, domstolen tyckte dessutom att brottet var så pass allvarligt att han fick ett skadestånd.

Det påminner mig om scenen i "Göta Kanal" när en grek blir kallad för "skurkdjävul" och svarar med "jak är inte turk, jak är grek".

18 kommentarer:

 1. Glöm ej heller att Iran nu sätts under svår ekonomisk press med de nya sanktionerna som riktas mot dem. "Hela världen" (FN) står bakom sanktionerna mot Iran. Både Ryssland och Kina har övergett em. USA lagfäster de kraftigaste sanktionerna med kraften hos världens ledande supermakt. Nu gäller det för Turkiet att se framåt och välja "rätt" sida.
  Då kanske valet blir lätt?

  Samtidigt tror inte jag att det är USAs intentioner att främja kurdiskt självstyre. Det skulle hota den volatila situationen i Irak när USA befinner sig i en mycket känslig urdragningsprocess, både politiskt och militärt.
  Men du kanske avsåg de turkiska metoderna att motverka kurdiskt självstyre.

  Old School

  SvaraRadera
 2. Nja, min gode CIng, hittills har du uppvisat en uppfriskande förmåga att gå utanför det politiskt korrekta i Sverige, men nu konvergerar t.o.m. du...

  "Frågan är hur länge omvärlden kommer att acceptera att Israel ockuperar mark som tillhör andra länder?"

  Frågan är väl snarare hur länge omvärlden kommer att acceptera att arabvärlden vägrar att acceptera Iraels rätt att existera ? Där har du roten till konflikten. Annars får du förklara varför det fanns en konflikt inan 1967....

  Главный переводчик
  (Chefstolken....)

  SvaraRadera
 3. Mot bakgrund av Turkiets egen historia, borde man därstädes ha större förståelse för Israels situation. Få trakter på jorden är så fyllda av brutal stormaktspolitik som nuvarande Turkiets västra kust mot Egeiska havet., i skarven mellan Asien och Europa. Här har åtskilliga civilisationer uppstått och dukat under. Folkslag har kommit och gått. Många av dem är för oss som gått i svensk skola helt okända: frygier, lydier, karier. Senare kommer greker, romare, armenier, judar, venetianare. Turkarna dyker upp först på elvahundratalet, någonstans österifrån, kanske Mongoliet. Året 1453 erövrade osmanerna det kristna bysantinska Konstantinopel.

  Grekernas motvilja mot Turkiet har bl.a. sin historiska förklaring i att Grekland var en del av det osmanska riket ända till 1820-talet, då greker gjorde uppror och utropade sin självständighet.

  I mitten på 1920-talet genomfördes vårt sekels första stora etniska rensning, den så kallade ”mindreasiatiska katastrofen”. 1,3 miljoner greker i Turkiet fördrevs och en halv miljon muslimer i Grekland tvingades till Turkiet. Turkarna hann massakrera emellan 500.000 och 1.000.000 greker innan ett avtal om folkflyttning kom i stånd.

  Under sin 80-åriga historia har Turkiet använt olika metoder för att förtrycka och assimilera kurder och andra minoriteter i landet. För att ge landet en homogen turkisk befolkning har man mördat och deporterat tusentals motsträviga kurder, syrianer/assyrier och armenier.

  Mitt under VK I genomförde Turkiet ett folkmord på armenier, där uppskattningsvis en miljon armenier fick sätta livet till.

  1984–1999 pågick en väpnad kamp mellan PKK och den turkiska staten. Militären tvångsförflyttade under kriget en miljon kurder från 7 000 byar och 30.000 kurder fick sätta livet till.

  Genom den turkiska invasionen 1974 delades republiken Cypern mellan turkiska cyprioter (norra Cypern) och grekiska cyprioter (södra Cypern). 200 000 greker måste lämna allt de ägde och fly in på det grekcypriotiska territoriet.

  Allt sammantaget borde inte Turkiet ojja sig över mark som Israel ockuperar eller hur denna ockupation sköts. Hela Turkiets historia är en enda stor ockupation, komplett med folkmord och etniska rensningar och allt. Då har jag inte ens nämnt turkarnas härjningar p

  SvaraRadera
 4. @Chefstolken: Nu lade du in en värdering i mitt uttalande som jag inte syftade till.

  Uttalandet var "hur länge kommer omvärlden att acceptera att Israel ockuperar mark", inte "det är fel att Israel ockuperar mark".

  Den sista tidens PR-fiaskon för Israel leder till att man kommer att få släppa på en hel del principer, bl.a. lättnader i blockaden mot Gaza. Detta beroende på att man tappat en hel del av omvärldens acceptans för fortsatt konflikt. Starka beskyddare som t.ex. USA har det inte lika enkelt att fortsätta stötta. Tvärtom planerar USA sälja mer F-15 till bl.a. Saudiarabien.

  Israel kommer att ha två framtida vägar:
  - Anse att "alla är emot oss" och gå mer mot det konservativa hållet. Tyvärr pekar en hel del på det just nu.
  - Börja inse att trots att palestinerna inte heller har rätt så kommer fortsatt konflikt inte att leda någonstans utan det är förhandling som gäller. Tillbaka till planen efter Osloavtalet och stå ut med en del provokationer som raketbeskjutningar.

  Vore jag Israel så skulle jag fokusera mer på Syrien just nu och de vapenförsäljningar som ryssarna planerar.

  SvaraRadera
 5. Jag skäms över att läsa till mig era okunniga uttalanden och åsikter.

  Israel och turkiet som vänner? Har ni slagit er i huvudet ? Israel och turkiet är "vänner" av tvång. De har inget annat val. Om det finns minsta möjliga chans till att bryta upp de goda relationerna så GÖR de det.

  Och det är PRECIS det som händer nu.
  De turkiska staten visar sitt sanna islamistiska ansikte och försöker göra allt de kan för att dra ner denna falska vänskapsfasad.

  Och Israel ser möjligheterna i att överge turkarna och satsa på de rätta korten. Dvs kurdistan och kurderna.

  Som ni säkert märkt så är iran och syrien de nästa målen för amerikanska vapen. Iran lär attackeras först pga sitt nuklära program. Israel kommer bistå, den kurdiska republiken i Irak kommer också i smyg att bistå och upplåta mark för de amerikanska och israeliska trupperna.

  Kurderna i Iran rustas redan upp av Israeliska armen och får utbildning. Det är inte fakta, utan det är teorier med vissa källor som grund, men det är väldig realistiska teorier som kan bevisas om man gräver tillräckligt djupt.

  Så snälla, försök inte leka er på politik när ni inte verkar veta ett dyft om det. Gräv lite djupare. Ni skrapar bara på ytan.

  man blir fan arg när man läser vad ni skriver.
  Ha det gött.

  // Hajen

  SvaraRadera
 6. Jag hoppas att byxorna inte sprack på dig när du la den här brakskiten till inlägg!!! att NATO skulle hellre bry sig om grekland än om turkiet, uhmm den grekiska insattsen inom natoleda operationer är ju väldigt omtalade, och för den delen reste av europas millitära vilja att delta i USA's olika krig och intressen genom åren. Ska vi börja med Korea kriget kanske, på 50 talet, då efter koreanska och amerikanska soldaer så hade turkiet de mest stupade...och hade du rest i världen de senaste tiden förrutom på finladskyssningar, så hade du sett att turkiet har vänner både i asien, afrika, mekkanöstern och latin amerika! som sagt hoppas byxorna inte sprack...

  SvaraRadera
 7. @Hajen & Anonym 10.51: Kul att se inlägg från bägge sidorna som fördömer den andra.

  Den kritik som framförs mot både Israel och Turkiet går dock inte att bortse från.

  Med "vänner" menar jag givetvis inte ett par grannar som bjuder över varandra på middag då och då och visar bilder på barnbarnen, utan mer den typ av relation som Israel hade med Sydafrika under Apartheidtiden.

  Den resulterade bl.a. i den parallella utvecklingen av Kfir/Cheetah och framför allt IR-robotteknik i form av Python/Darter och deras föregångare.

  SvaraRadera
 8. Att sverige inte handlar israeliskt material? Svenska nyförvärvet till polisen (insats jeeparna) är en helt igenom israelisk skapelse - så har jag hört.

  Så vad menar du med "tudelad känsla"?

  SvaraRadera
 9. @Anonym 14.30: Om du tittar på länken så ser du Fokus artikel om Israelisk materiel som vi köpt de senaste åren. Vi har dock försökt att skapa en annan beteckning på Rafael laserkapslarna genom att köpa dom via Zeiss/Saab.

  Samma sak med UAV. Tankar fanns att göra samma sak som många andra länder och leasa in Israeliska heron, men det blev köp avamerikanska Shadow 200 i stället. Vår UAV02 Falken är i grund och botten också israelisk.

  Så känslan kan nog kallas för tudelad. Vi köper, men vi låtsas om som vi inte gör det. Israelerna är världsledande på bl.a. NVG. USA har en smula bättre grejor, men dom är det exportförbud på...

  SvaraRadera
 10. Att Saab levererar LDPer kanske har något med att flygplan och LDP-funktioner förväntas fungera ihop?

  /Hydra

  SvaraRadera
 11. @Hydra: Saab levererar t.ex. inte GBU12 som ska fungera ihop med flygplanet, så varför LDP? Och varför den extra vägen via Zeiss?

  SvaraRadera
 12. @CI 05.41
  Bra fråga. Förmodligen kan FMV lättare definiera interfacet mot GBU än LDP.

  /Hydra

  SvaraRadera
 13. CI behöver belägga sin tes att Saab skulle handla från Zeiss för att dölja att det handlas israelisk militärmateriel till Sverige. Den stämmer nämligen inte. Varifrån kom uppgiften?

  Det är den här typen av icke faktabaserade inlagor som retat upp andra läsare nyligen.

  SvaraRadera
 14. @Anonym: Om du tittar på tillverkningsplåten på en LDP samt i Gripens konfigurationslista för godkända laster (öppet dokument) så står det fyra stycken identifieringsnummer. Ett från Rafael, ett från Zeiss, ett från Saab och dessutom finns ett av Försvarsmaktens F-nr med.

  - Saab-numrt visar att den är integrerad och godkänd av Saab.
  - F-numret att det är en godkänd yttre last. Dessa hanteras av FMV.
  - Rafael-numret är ursprungsleverantörens tillverkningsnummer.

  Vad indikerar Zeiss-numret förutom målsökaren (se nedan)? Hur mycket av monteringen gör dom egentligen? Hur mycket av pengarna slussas tillbaka i form av "licenspengar" till Rafael? Vi har dessutom köpt upp underhållet av Zeiss.

  Nu är jag fullt medveten om att det för många typer av vapen finns europeiska under- och licenstillverkare. T.ex. AIM-9L/Rb 74 som ursprungligen säljs av Raytheon/US Navy, men som har en europeisk licenstillverkning som vi utnyttjat helt enkelt därför att det är enklare.

  Samma sak gäller givetvis LDP, men en av orsakerna att det är enklare att köpa från Zeiss är helt enkelt att det är för krångligt att köpa från Israel och ännu värre att ha underhållet där. Man vet aldrig när omvärlden beslutar sig för någon typ av blockad och då skulle vi stå med trasiga kapslar i Sverige. Tidsskillnaden mellan Israel och Tyskland för transporter är inte avgörande för omloppstiden vid reparation.

  Sedan om det är för att dölja eller inte är upp till tolkning. Men alla dessa pålägg i form av "underleverantörer" kostar extra pengar, så varför göra sig besväret? Är det enbart för att säkra underhållslinan?

  Intressant är att Zeiss och Rafael har helt parallella tillverknings- och försäljningsorganisationer. Allt för att passa olika typer av kunder?

  http://www.airforce-technology.com/contractors/counter/carl-zeiss/

  http://defense-update.com/directory/litening.htm

  http://www.rafael.co.il/Marketing/334-914-en/Marketing.aspx

  http://www.bits.de/public/articles/cast06-02.htm

  Ur ovanstående artikel:

  "The first such joint venture was created in 1995 between Rafael and Zeiss Eltro Optronik (now only Zeiss Optronik). The joint venture included a competition for a contract from the Bundeswehr to equip 20 Tornado aircraft with laser designator Litening Pods, which was eventually won. While Rafael supplied the basic technology, Zeiss integrated its FLIR SYNERGI optronic system. This FLIR-technology was also supposed to be included in the Rafael bid for equipping the Israeli F-16 aircraft. Furthermore, they agreed that Zeiss would set up a production line in Germany and compete as the prime contractor for the JAS-39 Gripen fighter aircraft export version from Saab AB as well as the potential modernisation contracts in Norway, Greece and Spain. Both companies estimated an initial volume to be around 350 million DM and agreed on a 50:50 share of the income."

  SvaraRadera
 15. Artikeln är fel. Finns ingen mörkläggning. Kan inte gräva fram data från industrins upphandling, men det finns säkert inom FMV.

  SvaraRadera
 16. @Anonym 14.13
  Artikeln är inte nödvändigtvis fel. Det står "compete". Tyskarna lyckades kanske inte så bra. Precis som i nyligen avslutad match mot Spanien...
  :)

  /Hydra

  SvaraRadera
 17. @Anonym 14.13: Det är inte frågan om någon mörkläggning (de flesta politiker och tidningen Fokus är väl medvetna om ursprunget på kapseln), bara vad som är mest praktiskt och politiskt korrekt.

  Kapseln är ursprungligen designad av Rafael som sedan samarbetat med Zeiss för att israelerna lättare ska få ut den på den europeiska marknaden samtidigt som tyskarna får tillgång till israelisk teknik.

  Artikeln nämner även ett annat intressant projekt, nämligen försöken att via EADS få ut IAI Heron maskerad till Eagle.

  "EADS has already signed a cooperation agreement with IAI to adapt the Heron UAV as the medium altitude long endurance reconnaissance and communication UAV Eagle. As Eagle 1 it is presently being procured by the French government and tested in Sweden."

  Testet ägde rum på Vidsel. Det finns en del videosnuttar från denna test med ingenjörer som har ett påklistrat EADS märke på ryggen. Någon som vågar satsa emot att det stod IAI under detta märke?

  Hur som helst. Jag är inte emot att köpa israelisk teknik. Det är ibland det bästa man kan få för pengar när USA ofta ger exportförbud på sin spetsteknik (NVG Gen 3+/4, AIM-120D m.m.). Israelerna är betydligt mer flexibla.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Night_vision_device#Omnibus-VII_.28GEN_III.2B_or_GEN_IV.29

  SvaraRadera
 18. Turkiet och Israel återupptar nu samarbetet kring Heron.

  http://theasiandefence.blogspot.com/2010/08/turkey-continues-heron-uav-programme.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FYyaK+%28ASIAN+DEFENCE%29

  SvaraRadera