lördag 3 juli 2010

Statistik är just det, bara statistik

HKV redovisar nu resultaten från sin rekryteringskampanj.

Glädjande är att se att det är många som tittat in på sidorna och skickat in sina synpunkter.

En lustig sak som jag skrattade en smula åt är resultatet över vad svenskarna vill använda Försvarsmakten till.

32 % tycker att internationella insatser är viktigast
35 % tycker att nationella insatser är viktigast
33 % tycker att värna Sveriges gränser är viktigast


Det här är det resultat man får om folk som inte har en aning om vilket som är "rätt" svar trycker på en valknapp. Fördelningen är helt slumpmässig! Tyvärr så visar det att svenska folket egentligen inte har någon åsikt om vad Försvarsmakten ska användas till...

Det verkar dock som om många tycker att det svenska försvaret trots allt inte räcker till.

"Ska 50 000 man försvara Sverige. Sveriges försvar är idag lika användbart i krig som om man skulle sitta attackera en inbrottstjuv med en pinne och peta på han. Störigt men inte farligt."

Tur att politikern verkar vara positiva till utökad budget för Försvarsmakten!

5 kommentarer:

 1. Hej

  Jag är varken ingenjör eller anställd på HKV, så jag i min okunskap om statistik och högre tänkande får för mig att "nationella insatser" och "värna Sveriges gränser" är samma sak. Alltså tycker 68% av de som svarat, att Försvaret i första hand skall vara till för...dramatisk paus... att försvara Sverige! Häpp, så konstigt det blev. Men jag antar att den lösningen var både för enkel och säkerligen gravt påverkad av den Bowemore som jag smuttar på just nu. Dessutom kan det ju inte vara PK att Sverige försvaras bäst från just Sverige och inte i Långtbortistan. Hur skall reklammakarna på HKV förklara detta?

  Kn Stofil, Sveriges främste tillbakasträvare

  SvaraRadera
 2. Tyvärr verkar nationella insatser ha svängt att vara hitta bortsprungna svampplockare, släcka skogsbränder och göra Banverkets jobb.

  SvaraRadera
 3. Jaså, det var det här som var syftet med kampanjen. Efter jag slutat ta mig för pannan över den urbota dumma frasen "har du vad som krävs för att ha en åsikt" - snacka om att inbjuda till kritik - så gav jag mig på att göra "testet". Möttes av ett antal påståenden i stil med att "Försvarsmakten gör ditten och datten" som jag skulle betygsätta. Jaha? Betygsätta att FM gör ditten och datten? Eller hur bra FM gör ditten och datten? Eller om FM borde göra mer ditten och mindre datten? Det var alltså det sistnämna. Nåväl, jag kom inte längre än så, slöt mig till att jag uppenbarligen inte är klipsk nog att ha en åsikt.

  Det är möjligtvis inte Bi Puranen som ligger bakom kampanjen?

  SvaraRadera
 4. @Anonym 13.34: He, he.. Jag gjorde faktiskt exakt samma misstag som du! Men det är väl som vanligt att jag glömde läsa det finstilta i användarinstruktionen.

  SvaraRadera
 5. Vilken användarinstruktion?
  Dom har ju tagit inspiration från pravda...eeh mil.se i grafisk formgivning.
  Iofs är det ett bra strategiskt verktyg att vilseleda fienden.

  Frågan är bara när någon lär dom att fienden är inte Svenskar....

  SvaraRadera