tisdag 20 juli 2010

En snöbolls chans...

Jag har mycket små förhoppningar om att EU någonsin kommer att skicka ut en Battlegroup. Konceptet kommer mest att användas för att träna våra trupper och se till att vi är interoperabla. Ungefär som PfP/PFF, fast på en högre nivå och utan USA. Den dag EU-medlemmarnas budget tar slut så kommer Battlegroups att byggas upp av de komponenter som redan finns färdigtränade i varje land och man kommer att använda insatstiden för samträning.

Det smärtar mig att behöva erkänna att jag har ännu mindre förhoppningar om att Flygvapnets EAW - Expeditionary Air Wing någonsin kommer att skickas ut. Det är helt enkelt en för dyrbar komponent att skicka ut. Våra politiker vågar nog heller inte ta risken att en Gripen släpper en bomb på fel ställe.

EAW är dock en mycket intressant förmåga inom Sverige då vi som känt har dödat vårt BAS 90 system. Nu har Flygvapnet återigen en mobil rörlighet och kan vid behov sätta upp en krigsbas där det finns en lämplig landningsbana. Tyvärr så har vi inte särskilt många EAW. Just nu bara en! (Mobila flygplatsenheter har vi två av). Så tillbaka till det spridda BAS 90 systemet är det nog inte.

Jag hoppas dock på att delar av EAW skickas ut. Vi har tidigare erfarenheter av att skicka en flygplatsenhet till Kongo (FK01/02). Helikoptrar och transportflyg har vi också visat vilja på att skicka ut internationellt. Det som saknas är att våra Gripen får sin internationella debut. Knappast i Afghanistan, men kanske i Afrika? Det blir nog heller inte i attackrollen, men kanske i jakt/spaning (om vi får vår SPK att fungera)? Men chansen att vi åker ut med hela EAW som en del av NBG11 är nog ungefär lika stor som chansen för en snöboll att överleva i helvetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar