måndag 26 juli 2010

Uttagning pågår...

Enligt Försvarsmaktens nya personalsystem ska man årligen rekrytera 4000 frivilliga som sedan efter genomförd GMU ska fylla upp behoven av officerare, reservofficerare, specialister, soldater och sjöman.

Just nu borde det gå ganska så bra eftersom man rider på efterdyningarna av det skrotade värnpliktssystemet. Men hur kommer det att gå om några år?

En indikation på detta kan vara den pågående rekryteringen av 100 reservofficerare. Hur går den? Tja, inte särskilt bra...

Inte sedan 2004/2005 har det bedrivits någon reguljär reservofficersutbildning i vårt land. Resultatet ser vi nu svart på vitt. Tillgången på yngre reservofficerare är skrämmande liten. Närmare bestämt finns det ca 800 reservofficerare under 35 år. Hur många som i praktiken är tillgängliga vet ingen. Detta ska jämföras med behovet 2 500 befattningar i insatsorganisation 2014.

Denna brist är utan tvekan av den storleksordningen att det får konsekvenser för förmågan att leverera det Riksdagen har beställt.

Från Reservofficerarnas sida har vi år efter år pekat på faran att inte fylla på kadern av reservofficerare. Nu har vi facit. Bristen är inte bara besvärande. Den hotar dessutom Riksdagens grundtanke - ett försvar byggt på kontraktsanställd personal.

Det var därför med stor glädje många konstaterade att den grundläggande reservofficers-utbildningen skulle återupptas 2010/2011. Bara med 100 platser, men ändå. Enligt vad vi erfar har rekryteringen inte varit bedövande framgångsrik - drygt 10 % av utbildningsplatserna är besatta.

Om vi inte lyckas hitta 100 intresserade reservofficersaspiranter, hur ska vi då lyckas hitta 4 000 soldater och sjömän?


Hur ska vi göra för att öka intresset? "Reklammupparna" på HKV ansträngningar verkar inte göra till eller från.

Mitt förslag är därför en klassisk såpa på bra sändningstid. Kopiera upplägget från t.ex. Idol. Vår uttagningsenhet åker land och rike runt och gör lokala uttagningar. Ungdomar får prata med militärer, intervjuas och får göra antagningstester. De som antas på den lokala uttagningen får komma till en central uttagning för att komma med i "Plutonen" (c) (tm) (r) där man får följa aspiranterna under GMU och förhoppningsvis fortsatt militär karriär.

Frågan är bara vilka som ska ta de tre platserna i juryn?

2 kommentarer:

 1. Hur bra kommer rekryteringen att gå om Afghanistan går åt pepparn?

  FM har satsat väldigt mycket på denna insats, inte bara pengar, utan kanske framför allt trovärdighet och emotionellt engagemang.

  Att bli sittande med desillusionerad personal och ett skamfilat varumärke innan det nya rekryteringssystemet har hunnit sätta sig är inte en drömsits.

  Timingen för denna ommläggning är milt sagt olycklig. Guldläge hade ju att kunna göra denna omställning efter ett par missioner som var obestridliga framgångar.

  SvaraRadera
 2. @Per A: Går Afghanistan åt pipan så går incitamentet till det nya personalsystemet också åt pipan. Vad vi gör då vet bara Tolgfors...

  SvaraRadera