måndag 5 juli 2010

Åter avsändaren

Norska veteraner lämnar tillbaka sina medaljer till staten i vredesmod över behandlingen av veteraner som skadats i tjänst. Liknande aktioner har tidigare genomförts i Danmark och USA med blandad framgång. Det här påminner även en smula om när tyska piloter skickade tillbaka sina medaljer till Göring då han kallade dom för fegisar efter luftstriderna över Sicilien. Göring fick vika sig, men norska staten kan vara en tuffare nöt att knäcka.

Vi måste i Sverige studera det som händer i Norge och Danmark. Dom har varit inblandade i svårare strider och tagit större förluster i Afghanistan än de svenska förbanden. Men förr eller senare så kommer samma typer av reaktioner att uppstå även här. Se Borneos tidigare inlägg i ämnet.

Vill man som land hålla på med internationella insatser så gäller det att vara beredd att betala priset. Det börjar Alliansen inse och lovar nu ökningar i Försvarsbudgeten. Hur den ökade budgeten kommer att fördelas återstår att se, men helt klart är att vi måste förbereda oss på att ta hand om våra veteraner på samma sätt som Finland fortfarande gör efter VK2.

Uppdaterad 10-07-06, 00:00
Försvarsminister Tolgfors lovar ekonomiska ersättningar till anhörig- och soldatföreningar. Det är ett steg på vägen. Ytterligare ett steg kan vara att ge soldater på militära missioner samma förutsättningar som svenska FN-anställda och militärer på civila EU-uppdrag. Ryktet säger att EU-uppdrag i Afrika ger ca 160.000 i månaden för majorer och en stor del av detta skattefritt!

1 kommentar:

  1. Visst tjänas det mer på andra uppdrag, men anledningen till att det är skattefritt är att du ofta stannar ute i mer än ett år och har då möjligheten att betala skatt i det land du är utsänd till. Och i många av dessa länder innebär detta att man sticker åt lokale skattmasen en liten peng för att få ett intyg att skicka hem till Skattemyndigheten. Hur man kan se sig själv i spegeln efter att ha myglat med skatten i ett fattigt land man åkt till för att hjälpa, ja det vet jag inte. Men så kan det gå till.

    SvaraRadera