torsdag 8 juli 2010

Samma misstag igen

Polisen har en vana att ge sig på samma typer av projekt som Försvarsmakten redan gått in i väggen på.

- Ledningssystemet NBF för Försvarsmakten blev en bunt papper på någons skrivbord. Polisen gick inte lika långt, men skaffade Rakel som skulle ersätta alla polisens kommunikationssystem, som initialt fungerade lika bra som två burkar med ett snöre emellan.

- Nu ändrar man på sitt utbildningssystem på samma sätt som Försvarsmakten. Polisen ska bli mer akademiserad. Varför kan man fråga sig, ska poliserna tråka ihjäl buset med att citera Strindberg? Enda fördelen är kanske att i framtiden kan polischeferna tas ur det vanliga ledet i stället för att som idag vara jurister, med en ofta allt för dålig känsla för polisens vardagliga arbete.

Vad blir nästa steg för Polisen? PRIO? Man lär sig av sina misstag heter det. Tyvärr så lär man sig alldeles för sällan av andras.

8 kommentarer:

 1. Ja de brottas numera mer med Palasso än buset, de stackarna...

  SvaraRadera
 2. RAKEL är nog inget misslyckande som system. Jag har använt TETRA system i både Afrika och Kosovo. Kan bara konstatera att det fungerar bra. Som vanligt i Svedala så har man antagligen underfinansierat projektet och sen upptäckt att hoppsan, här blev det dålig täckning. Framförallt i Norrland så undrar jag hur tätt basstationerna står.

  TETRA som system fungerar väldigt bra, men kräver också en väl utbyggd basstationsstruktur. Det kan vara dyrt utanför tätorter. Och här tror jag att roten till RAKEL problemen ligger i Sverige.

  Plus att modellen att bolagisera RAKEL är nog också ett misstag, då abonnemangskostnaderna är höga per terminal. Det hade varit bättre att driva det som samhällsviktig infrastruktur och bara överlåta terminalinköpen till nyttjarna. Jag är generellt för privatisering, men för viss övergripande infrastruktur så finns det helt enkelt inte ekonomi på landsbyggden. Därför bör man solidariskt finansiera detta i statsbudgeten.

  Bara en sambandschefs reflektioner.
  Major Error

  SvaraRadera
 3. S70 använder frekvenser mellan 78 och 80 MHz, medan S80 ligger på 409 MHz. Rakel ligger på mellan 380 och 395 MHz. Jag är inte förvånad över att det krävs fler basstationer än S70 för samma täckning.

  Fundersam

  SvaraRadera
 4. Jag såg en artikel i en datortidning som uppmanade att köpa ett Tetra-system om man har behov av radiokommunikation på ett företag. Så etablerat har Tetra blivit.

  Palasso är inget att rekommendera.

  Fundersam

  SvaraRadera
 5. Hmmm, det kanske kan vara en idé att ha två polisutbildningar en mer akademisk för kriminalare/utredare och chefer samt en mer praktisk för ordningspoliser. Så fungerar det väl i Storbritannien, och det kan väl liknas med det det förändrade utblidningssystemet i Försvarsmakten där det finns en akademisk gren och en specialistgren.
  /T14

  ps. fakta fel kan förekomma i detta hastigt skrivna inlägg, men principen är nog tydlig ds.

  SvaraRadera
 6. "i en datortidning"?
  Dom skriver det dom får betalt för att skriva. Tyvärr finns det inte speciellt många "oberoende" artiklar i datortidningar nuförtiden.

  Då det gäller utbildning så har dom väl redan kört "högskolespåret" ett antal år, så skillnaden blir nog inte så stor...

  SvaraRadera
 7. 01.15

  Jag har för mig att det var TechWorld, en svensk tidning. Jag tog upp det som ett exempel på att Tetra har etablerat sig när datortidningar skriver om det.

  Fundersam

  SvaraRadera
 8. TETRA är en mycket väl fungerande standardlösning som finns i varianter som är godkända för NATO SECRET trafik. Det får anses gott nog för ett radiosystem tycker jag. Dock så är det som vanligt att vi beställer prylar med för låg kapacitet, dvs. efter budgeten och inte efter det konkreta behovet.

  Sverige är ett till ytan stort land med liten befolkning som är utspridd över hela ytan. Så alla former av satsningar på nya kommunikationssystem/infrastruktur blir dyra. Jämför med gnället från teleoperatörerna när 3G näten lanserades. De gjorde allt för att slippa bygga ut i landsbygden. Och likadant är det nog med TETRA, dvs. inte tillräcklig infrastruktur i glesbefolkade områden.

  Voilá, alla skyller på systemet, när man egentligen ska skylla på täckning/utbyggnad.

  Kvalitet kostar, så är det.

  mvh
  Major ERROR

  SvaraRadera