torsdag 1 juli 2010

Stängt för sommaren

Det närmar sig industrisemestern då Sverige till stor förvåning för omvärlden helt stänger av alla telefoner, faxar och slutar svara på mail. Den flitige svenske arbetaren förvandlas över en helg till en pösmunk som ligger i hängmattan på sitt sommarställe eller äter glass på en strand iförd flip-flops och fula shorts. Trevligt för alla medarbetare som behöver vila upp sig, men det är en stor svaghet för svensk export som nog historiskt sett har kostat svenska staten stora summor i uteblivna affärer.

Vad är det då för intressant som ligger i "pipen"?

- Nytt terrängfordon till Försvarsmakten. BAe Hägglunds överklagade som bekant den förra affären och FMV tar därför god tid på sig denna gång för att säkerställa att allt sker på ett juridiskt riktigt sätt. Det ska bli intressant att se vad det är Patria/BAe erbjuder svenska staten. Har det skett stora förändringar jämfört med föregående erbjudande? Att Bae kommer med en radikal ändring i designen av SEP/Alligator redan klart. Borta är pivotsväng och elektrisk drivning till förmån för "klassisk" konstruktion. En intressant fråga om Patria skulle vinna är om det kommer till någon typ av motköp? Svaret på den nya utvärderingen skulle ha kommet den 1:a juni. Men eftersom FMV närmar sig sommarstängt så ser det ut som det kommer att dröja tills efter semestern innan vi får veta vem som vann.

- För Gripen har det stått still i Schweiz, Brasilien och Indienaffärerna. Schweiz ska med stor sannolikhet ha en folkomröstning, Brasilien ska välja ny president och Indien vet man aldrig var man har. Inget lär hända innan hösten i dessa affärer. Dock så har Saab medvind i form av MS20 beställning och fortsatt svensk satsning på en Gripen E/F. Men det är ändå exporten som är intressant. Malaysia har börjat visa intresse för Gripen. Frågan är vad grannlandet Thailand tycker om detta? Bara att Malaysia provkör Gripen kan ses som en smula "spioneri" av thailändarna. Men trots allt så är nog alla Gripenoperatörer glada om det kommer till några fler medlemmar i den exklusiva Gripen User Group, som kan vara med och dela på framtida utvecklingskostnader.

Under sommaren så är den intressantaste tillställningen (i mina ögon) flygmässan i Farnborough. Om det händer något inom flygvärlden så är det ofta här som nyheterna presenteras för allmänheten. Saab kommer att deltaga, men ännu finns inget listat på mässans hemsida om det är bara static utställning eller uppvisningsflygning. Det finns heller ingen information om Gripen Demo kommer att visas upp, men efter framgångarna i Indien så finns det stora chanser för detta.

Efter semestern kommer allt att ta fart igen.

Den 1 augusti ska den nya exportstödsmyndigheten dra igång. Riktigt vilka uppgifter som ska ligga på denna myndighet respektive FMV är inte helt klart. Inte heller hur samarbetet med industrin ska gå till. Man vill nog från statligt håll inte ha allt för djup kännedom om eventuella bivillkor i motköpskontrakten. Samtidigt vill industrin gärna få till den typer av samarbeten som endast svenska staten kan erbjuda som t.ex. utbildning av tekniker och piloter samt internationella övningar.

Eder CI tar snart också semester. Vi får se hur många inlägg det blir under sommaren beroende på väder och vind.

6 kommentarer:

 1. Puh, jag trodde att även din blogg skulle stänga för semester.

  Puh, det var nära...

  Nu måste jag lugna ner mig efter detta.

  SvaraRadera
 2. Med förra sommaren som referens lär det bli en hel del?

  SvaraRadera
 3. Jag ser fram emot att alla andra når min normala dagsproduktion av blogginlägg under semestern...

  Själv behöver jag skriva annat, så jag får väl skriva färre än de normala 4-5 inläggen om dagen.

  SvaraRadera
 4. Ett "par" inlägg ska det nog bli trots allt. Det finns ju nätter även under sommaren och med tanke på hur hett det är här under taket i mitt sovrum så blir det till att lägga sig sent. :-)

  Det finns en hel del saker som trots allt inte tar semester.

  - Insatserna i Afghanistan och Adenviken fortsätter och tyvärr tar "the bad guys" inte semester.

  - Omformningen av FM fortsätter med full fart och reaktionerna på obligatoriet fortsätter.

  - Införandet av PRIO och det nya personalsystemet tar bara en paus, men allt ska vara klart i december.

  Själv så är jag ganska så nöjd så här innan semestern, då jag precis fått reda på vad jag ska jobba med efter sommaren. Två månaders framförhållning på mitt liv känns skönt!

  SvaraRadera
 5. @Carnucopia? Ska jag komma upp i din produktivitet så krävs det en regnig sommar, vilket meteorologerna inte utlovat.

  http://www.aftonbladet.se/vader/article223888.ab

  Å andra sidan så har det hänt någon enstaka gång att meteorologerna spått i för gammal kaffesump... :-)

  SvaraRadera
 6. @ CI 10:53

  Införandet av PRIO tar en paus ?!?... för en kort stund trodde jag att FM tagit sitt förnuft till fånga och försöker få klart etapp 1-2 innan etapp 3-4 rullar igång. Sen såg jag att allt ska vara klart i december :P
  // Diane

  SvaraRadera