måndag 26 juli 2010

Snart spricker dammen (uppdaterad)

I ett tidigare inlägg tog jag upp de dokument om ISAF:s och USA:s aktioner i Afghanistan som läckt ut på nätet via Wikileaks. i Det inlägget så länkar jag dessutom till New York Times "recension" av en del dokument.

Försvarsmaktens analys av dokumenten pekar hittills inte på något som påverkar svenska förbandets säkerhet.

Bland annat förekommer flera rapporter om attacker mot de svenska trupperna av motståndsmän i Afghanistan och uppgifter om att svenska bombgrupper vid flera tillfällen kallats in för att oskadliggöra misstänkta bomber.

Inget av det jag hittills sett har varit något nytt utan har tidigare förekommit i inlägg på Small Wars Journal och Long War Journal. Men för USA är det givetvis mycket pinsamt att fakta och inte bara spekulationer kommer ut i det öppna som pekar på problemen i relationen med Pakistan, dödade civila samt omfattningen på talibanernas aktiviteter.

Men även om det ställer till problem för USA så kan relationen mellan Pakistan och Afghanistan faktiskt kan förbättras av denna läcka. Tidigare har regimen i Pakistan legat lågt med att sätta press på säkerhetstjänsten ISI, men nu när omvärlden har mer fakta att fördöma Pakistans relation med vissa talibanklaner så kan det öka pressen på att stoppa stödet till bl.a. Haqqaniklanen.

FOI:s afghanistanexpert Johan Tejpar varnar för att tolka allt i dokumentatione för bokstavligt, då detta är ursprungsrapporter som inte verifierats av underrättelsetjänsten och som alltså kan innehålla felaktigheter och rena förfalskningar.

New York Times sammanfattar analysen av dokumenten så här:

What do we really learn from the Wikileaks monster-doc-dump? I think the actual answer is: not much that we didn't already know. But it's extremely depressing - and rivetingly explicit - confirmation of what anyone with eyes and ears could have told you for years. We already know the following:

The notion that a professional military and especially police force can be constructed and trained by the West to advance the interests of a "national government" in Kabul within any time frame short of a few decades of colonialism is a fantasy.

We are fighting a war as much against the intelligence services of Pakistan as we are the Taliban. They are a seamless part of the same whole, and until Pakistan is transformed (about as likely as Afghanistan), we will be fighting with two hands tied behind our backs.

This is the Taliban's country. Fighting them on their own ground, when they can appear in disguise, can terrify residents by night if not by day, and fight and then melt away into the netherworld of mountains and valleys is all but impossible. And as the occupation fails to secure popular support (and after ten years and a deeply corrupt government in Kabul, who can blame the Afghans?), the counter-insurgency model becomes even less plausible than it was before.


Wikileaks kommer att fortsätta med liknande avslöjanden och säger att man efter det man släppte videon på en amerikansk apachehelikopter som dödade ett par journalister i Bagdad fått mer och mer information från nya källor. Wikileaks funderar på att öppna ett kontor i Sverige (vi har bra tryckfrihetslagar), så bäva månde svenska politiker och militärer! Bland rapporterna kan det enligt Wikileaks grundare Julian Assange finnas dokumentation av begådda krigsbrott.

Vad kan vi i Sverige lära av detta? Jo, en sak är att det är bättre att förekomma än att förekommas. En stor anledning till att liknande data släpps är att ledningen i USA försökt ligga lågt med uppgifter som är negativa avseende insatsen i Afghanistan. Detta har retat upp någon anställd i underrättelsetjänsten så till den grad att han skickat bevis på motsatsen till Wikileaks.

USA (och även Sverige) har trott att man med s.k. "embedded" reportrar kan styra informationen som kommer ut till pressen, men detta visar på att i dagens IT-samhälle så kommer sanningen för eller senare ut. Då är det bättre att kontrollerat släppa ut den riktiga informationen bit för bit även om det visar på dåliga nyheter. Det är med andra ord bättre att tömma en damm på ett kontrollerat sätt, än envist försöka att täta de växande sprickorna för att sedan till slut se dammen rasa och flodvågen komma farande.

Uppdaterad 10-06-26, 18:29
Se presskonferens där Carl Bild kommer att kommentera bl.a. Wikileaks information.

Uppdaterad 10-07-26, 20:16
Carl Bildts kommentarer om de släppta dokumenten är av samma karaktär som Försvarsmaktens.

Det är sensationellt för att det är en läcka, inte för att läckan innehåller några sensationer. Jag har inte sett någonting i det här materialet som förändrar någonting i den uppfattning jag har om vad som pågår i krigets verklighet, sade Carl Bildt efter ett utrikesministermöte i Bryssel.

SvD:s genomläsning pekar heller inte på några konstigheter. Att det sker trafikolyckor med dödlig utgång är inget konstigt då trafiken i Afghanistan har svårt att välja om den ska ske till vänster eller till höger på vägen. Intressantare är då att följa upp så att kvinnas familj fått ersättning av svenska staten. Att inte heller alla incidenter rapporterats på Försvarsmaktens hemsida är heller inte så konstigt, då rapporterandet är ganska så magert och beskjutningar ganska så vanliga. Missionsbloggarna som nu kommit igång på ett bra sätt har förbättrat denna typ av rapportering.

Danger Room anser också i sin genomläsning att dokumentens innehåll hypas upp av pressen. Man pekar också på faran av att läsa rå data som inte tolkats av underrättelsetjänsten. Det är ungefär som att läsa vittnesmålen till ett bankrån där alla har sett olika saker och sanningen ligger någonstans mittemellan.

“Raw intelligence is rarely decisive,” notes a smart senior military officer who asked for anonymity, “and certainly not indicative of anything meaningful until passed through a more calibrated hypothesis or thesis.”
...
But so far, there’s no My Lai, no No Gun Ri, no smoking gun linking al-Qaeda to the Boston Red Sox. And some of the heavy-breathing accounts surrounding the documents don’t really match what the logs say.


Läs mer på Forsnos blogg.

Mer information finns bl.a. här: NY Times 1, NY Times 2, NY Times 3, NY Times 4, NY Times 5, LA Times, Washington Post, Guardian 1, Guardian 2, Spiegel, Daily Beast.

Uppdaterad 10-07-27, 17:17
Annika Beijbom (fp) skriver i ett en smula förvirrat inlägg i SvD att Sverige inte bör vara i Afghanistan eftersom amerikanska pengar går till Pakistan som stöttar talibanerna.

Frågan är hur vi ska påverka Pakistan att att ändra sin inställning? Anledningen till deras inblandning i Afghanistan är dels den Pashtunska befolkningen som är delad av Durandallinjen i två delar vara 50% finns i Pakistan. Dels så är Pakistans stora oro i själva verket Indien. Dom har hellre ett instabilt Afghanistan är en potentiell alalierad med indierna.

I en av de läckta rapporterna så finns enligt uppgifter namnet på en svensk medborgare med afghanskt ursprung som samarbetar med ISAF. Är detta sant så har Försvarsmakten nu bråttom att säkra honom och hans familj, då det helt klart finns en hotbild mot de som talibanerna ser som förrädare.

Enligt arméinspektör Berndt Grundevik så analyserar Försvarsmakten nu de släppta dokumenten för att se vilka konsekvenser det kan få för den svenska styrkan. Detta är ett mangrant jobb och eftersom det är mitt i semestern så antar jag att det kommer att ta tid och det kommer att gå åt många koppar kaffe.

Uppdaterad 10-07-27, 22:52
President Obama tonar även han ner att innehållet i rapporterna skulle vara något annat än det som publicerats tidigare.

En liten intressant detalj är dock att det verkar som Obama fått problem med sina egna partibröder som inte vill tillåta honom att få mer pengar för driften av kriget i Afghanistan.

The break by Mr. Obey, the Wisconsin Democrat ostensibly responsible for the very bill he will oppose, came as fellow liberal Democrats complained that scarce federal dollars were being devoted to Afghanistan at the expense of critical needs at home.

“With all due respect,” said Representative James P. McGovern, Democrat of Massachusetts, “I think we need to do more nation-building here at home.”


Att detta skulle vara en direkt konsekvens av rapporterna tror jag inte så mycket på. Menm det kan vara droppen som får bägaren att rinna över efter den ekonomiska krisen och BP:s misslyckade oljearbete.

Frågan är bara hur mycket Obama tänker gå med på för att blidka sina partikamrater? BP:s direktör Tony Hayward får lämna bolaget efter 17 miljarder i förlust i den senaste rapporten. Obama vill nog sitta krav som president längre än en period.

I USA:s politiska debatt är det alltid i slutändan inrikespolitiken som avgör. Obama hade tänkt sig att fått en positiv signal från Afghanistan 2011 för att använda i valkampanjen. Om Afghanistan blir en sten runt halsen på Obama till nästa val så riskerar det att USA tappar intresset.

Uppdaterad 10-07-28, 12:45
Det är intressant att se hur olika Pakistan och USA ser på innehållet i derapporter som läckts. I Pakistan intar man en svagt defensiv hållning och menar på att man själva är drabbade av terrordåd och att man gör mycket för att stoppa dom. Vissa tidningar medger dock att man i Pakistan kör ett dubbelspel.

The Express Tribune, a Karachi-based English daily, carried a news story about the ISI, denouncing the allegations. Its editorial, however, advised Pakistani policymakers to stop distinguishing between ‘good’ and ‘bad’ Taliban.

“Both those who target and operate in Pakistan and in Afghanistan have close ties to each other and their ‘aims’ and ‘goals’ can easily change if the situation demands it. It is precisely because of our close engagement with such groups in the past that Pakistani society is suffering so much and our soldiers and policemen are being targeted by suicide bombers. And hence all the more reason for such a policy to be discarded — Wikileaks or no Wikileaks.”


I USA går höga militärer ut och kritiserar Pakistan för att dom skydda vissa klaner och att dom tillåtit talibanerna att ha träningsläger i landet.

"These safe havens are a big question mark in terms of our success rate," Gen. Jim Jones, the national security adviser, said in an interview Tuesday at the White House. He noted that the Taliban and its affiliates have used these havens to arm, train, regroup and gather intelligence -- confounding U.S. strategy.

Den här debatten är bra och visar på att organisationer som Wikileaks behövs. Det är synd bara att inte pressen och försvarsmakterna klarar av att få ut informationen på egen hand, då det finns viss risk att Wikileaks gör skada eftersom dom inte alltid granskar materialet själva och har svårt att skydda sina källor.

Uppdaterad 10-07-28, 18:32
Försvarsmakten har börjat bli betydligt bättre på att lägga ut information om våra internationella insatser på nätet. Detta är mycket uppskattat av anhöriga till våra soldater som är ute i fält. Det intressanta är att nu fins det så mycket information att det inte längre blir lika intressanta nyheter för pressen som i stället väljer att kommentera händelser i efterhand.

Ett exempel är de senaste stridsinsatserna som låg ute på forsvarsmakten.se långt innan den kom ut i pressen.

Den här utvecklingen tycker jag är mycket bra och den minskar risken för en förtroendekris mellan svensk press och Försvarsmakten på samma sätt som Wikileaks information verkar ha fått amerikansk press att reagera.

Uppdaterad 10-07-28, 23:59
Obama fick igenom budgeten till förstärkningar i Afghanistan. Den högljuddaste kritiken kom dock från de egna leden.

Inte nog med att förslaget på ny finansiering skjutits upp i två månaders tid av demokrater som menar att kriget är omöjligt att vinna och att pengarna gör bättre nytta på hemmaplan. Vid omröstningen fick förslaget stöd av 308 röster, men av de 114 motståndarna kom nästan alla från Obamas eget parti.

Obama är nu väl medveten om att det är framgång i Afghanistan som gäller innan nästa val. Annars så kommer det att innebära förändrad strategi 2011.

23 kommentarer:

 1. Det svenska förbandets i Afghanistan säkerhet är naturligtvis noll! Anledningen är enkel. Varenda en av förbandet lokalanställda afghaner, från tolk till städare, arbetar för motståndsrörelsen! Motståndsrörelsen vet allt om det svenska förbandet, medan det svenska förbandets underrättelsetjänst inte någonting om vad som händer utanför lägret. I en sådan situation finns enbart en lösning! Åk hem!

  SvaraRadera
 2. @Anders: Som vanligt häpnar jag över din underrättelsetjänst!

  SvaraRadera
 3. @Anders Björkman
  Så de lägesrapporter från PRT MeS som ingår i materialet är fabricerade?

  SvaraRadera
 4. @Forsno
  Jag fàr mina uppgifter, bl.a. fràn Marc Lindemann, tysk underrättelseoff i Kundus i tvà omgàngar 2005 och 2009. Tyska förbandet är helt lamslaget 2010! Amerikanska TF373s härjningar i omràdet bidrar till det. Att tro att marionetten Karzai hàller till 2014 är naivt. 300 tyska militärläkare sa upp sig häromdagen eftersom de inte vill jobba i Afghanistan. Kanske det kunde ha gàtt och förhandla med Taliban/motstàndsrörelsen 2007? Nu är det försent. ISAF/NATO har förlorat! Jag vet att det är svàrt att acceptera.

  SvaraRadera
 5. @Anders Björkman
  Så enligt Marc Lindemann lämnar inte svensk trupp sina baser? Har du någon länk till det?

  SvaraRadera
 6. @Forsno
  Om jag fattar rätt bidrar det svenska förbandet med ingenting i Afghanistan idag!! Säkra uppbyggnad? Uppbyggnad??? Idag? Har du en länk som visar motsatsen??

  SvaraRadera
 7. Märkligt nog så förefaller de tyska förbanden i Afghanistan långt ifrån vara lamslagna. Men vad vet väl jag, jag är ju bara där och ser saken med egna ögon istället för att få min information från "Marc Lindemann, tysk underrättelseoff". Tänk vad lurad jag är...

  SvaraRadera
 8. @Anders Björkman
  Uppbyggnad, av annat än lokal militär förmåga, är inte en militär uppgift och SIDA:s totala oförmåga att göra nytta är ett helt annat ämne.

  Om du vill veta vad de gjort så kan du gå till Wikileaks. Varje rapport av typen cache found/cleared eller IED found/cleared innebär räddade liv (de läckta rapporterna är dessutom inte i närheten av att ge en komplett bild).

  Du har fortfarande inte svarat på vad du har för belägg för att PRT MeS inte har koll på sitt AOR.

  SvaraRadera
 9. Att 300 tyska militärläkare säger upp sig pga riskerna i Afghanistan är väl ett tecken pà förlamning? De ställer inte upp överhuvudtaget. Och att beväpna ambulanserna och läkarna, dvs överge Genevekonventionen, är ren desperation, dvs man har förlorat KRIGET. Antalet IED har inte bara fördubblats sista àret, kvaliteten pà minorna ökar och ... ISAF och PRT MeS har inget att sätta emot. Antalet psykfall bland (de tyska) soldaterna ökar kraftigt, etc, etc.

  SvaraRadera
 10. @Anders Björkman

  Sluta koma nu och vakna till!
  *"Och att beväpna ambulanserna och läkarna, dvs överge Genevekonventionen, är ren desperation, dvs man har förlorat KRIGET." - Sjukvårdspersonal FÅR vara beväpnade för självskydd, allt i enlighet med gällande konventioner.

  *"Kvaliteten pà minorna ökar och ..." - och vaddå? Bortsett från den IED-sprängda meningen, så är det väl fullt naturligt att motståndaren utvecklar och anpassar sig. Man blir bättre på det man gör ju mer man gör det! Motståndaren taktikanpassar över tiden. Alltså inga konstigheter, även fast det blir jobbigare för IEDD-teamen.

  /Marschsvinet

  SvaraRadera
 11. @Anders Björkman
  Nej, det är ett tecken på felrekrytering och/eller andra personalförsörjningsproblem.

  Förutom något belägg för att "PRT MeS inte har något att sätta emot" så väntar jag fortfarande på besked om vad du grundar påståendet om att de inte har koll på sitt ansvarsområde på.

  Övriga punkter har redan Marschsvinet bemött.

  SvaraRadera
 12. Forsno och Uppgiven @

  Jag undrar om inte uoff Marc Lindemann är släkt med tefatsexperten Ufo Lindeman?

  Denne var en av de berömda Lindemännen, dock inte lika berömd som Valfrid och Malte Lindeman.
  Teaterdirektörn.

  SvaraRadera
 13. @Forsno - 300 felrekryterade läkare?? Snarare ville de inte sitta i en bepansrad/beväpnad ambulans och patrullera med Bundeswehr i norra Afghanistan och bli beskjuten av motstàndsrörelsen.

  Enligt ML och andra är underrättelser och uppgifter fràn afghanska tipsare och polis tämligen otillförlitliga och att luska själva är omöjligt/för riskabelt. Anledningen är att civilbefolkningen vänt ISAF ryggen. Det är alltsà kört! Naturligtvis uppger, t.ex. det svenska förbandet motsatsen men de har ju sitt särintresse. De tidigare hemliga uppgifterna som finns pà Wikileak bekräftar ju vad jag säger. USA roar sig med att kriga och att ej analysera läget som försämras varje dag. Enklare att hemligstämpla rubbet.

  SvaraRadera
 14. @Anders Björkman
  Och om så var fallet så hade de inte i BW att göra.

  Har du någon länk till någon artikel eller något dokument som stöder det du säger? Jag har nämligen skummat RC(N) dokumenten på Wikileaks, och läst ett stort antal artiklar om dem, och har inte stött på något stöd för det du skriver - eller för den delen de krigsförbrytelser Assange talar om.

  Nu har du ju 75 000 incidentrapporter att ta av så upp till bevis. Du påstår ju att det finns där.

  SvaraRadera
 15. @Forsno - jag rekommenderar Der Spiegel 30/2010 sidor 73 och 78 med litet statistik enligt de 75 000 rapporterna, t.ex. enorm ökning (fördubbling!) av försàtminor, strider och civila, ANA och NATO/ISAF dödsoffer mellan 2008 och 2009, etc. Assange intervjuas sedan pà sid 84 och krigsförbrytelserna finns pà sid 82-86. TF373s härjningar är annars veckans story! Men du kan väl inte tyska?

  SvaraRadera
 16. @Anders Björkman
  Tråkigt nog för dig så kan jag inte bara en hel den om kriget i Afghanistan utan även tyska. Jag prenumererar dock inte på Der Spiegel så jag ber dig igen att anpassa dig till det medium vi använder och posta länkar istället för att ange sidnummer.

  Omfattningen av talibanernas våldsanvändning har ingen koppling till dina tidigare påståenden om att PRT MeS 1)inte har koll på sitt AOR och 2)"inte har något att sätta emot".

  Jag är redan bekant med Assanges påståenden, men har fortfarande inte sett ett enda bevis för dem i materialet.

  Veckans story? Verkligen? Du menar på allvar att det är en nyhet att amerikanska specialförband verkar i Afghanistan? Har du bott i en grotta de senaste nio åren?

  SvaraRadera
 17. "då detta är ursprungsrapporter som inte verifierats av underrättelsetjänsten och som alltså kan innehålla felaktigheter och rena förfalskningar" .-.. LOL , ja och usa's underrättelsetjänst har ju verkligen visat att deras kompilerade och redigerade material är pålitligt? NOT!! Faktum är att det nog finns mer sanning att hämta i rådatan än i den kompilerade datan, då rådatans insamlare sällan har de politiska motiv som krävs för att ljuga ihop något trovärdigt som håller hela vägen upp i kommandokedjan.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. @Anders Björkman
  Ah, du menade att Der Spiegel ledde med den på ettan. Den är dock fortfarande hypad, hysterisk och tramsig. Som zu Guttenberg påpekar:

  "Dagegen wehrt sich nun Bundesverteidigungsminister Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) in deutlicher Form. Zu Berichten über die US-Spezialeinheit Task Force 373, über die in den Dokumenten besonders brisante Informationen enthalten sind, sagte Guttenberg im ZDF-Morgenmagazin, die Existenz dieser Einheit sei "jedem Informierten" und auch Fachjournalisten über Jahre hinweg bekannt gewesen. Die Bundesregierung gebe all ihr Wissen darüber auch an die Oppositionsparteien im Bundestag weiter. Die Unterrichtungen der Obleute sei aber aufgrund von Sicherheitserwägungen geheim. Er rate den Obleuten, bei solchen Unterrichtungen "dann auch wach" zu sein und entsprechend zuzuhören, so Guttenberg."

  http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,708627,00.html

  SvaraRadera
 20. @Forsno - jag prenumererar inte heller pà Der Spiegel ... men köper den varje màndag i affären. Wikileakdata är ju en scoop som Der Spiegel delade med NYT och The Guardian och som övriga media fick rapportera idag.
  Att US specialstyrkor misslyckas i Afghanistan sedan 2001 är allmänt känt - t.ex. att UBLs enorma Musköbas i Torabora aldrig hittades av dem! Eller UBL.

  SvaraRadera
 21. @Anders Björkman
  Så du håller med om att det inte är en nyhet - även om du som vanligt har en lite "speciell" tolkning av historien?

  Jag väntar fortfarande på länkar till någonting som stöder dina påståenden.

  SvaraRadera
 22. @Henke: En del av rapporterna kommer inte från amerikanska förband och även när man från amerikanska förband skriver en rapport så finns det risk för överdrifter och feltolkningar. Därav vikten att sammanställa data.

  Sedan kan givetvis det sammanställda datat som publiceras medvetet vara nedtonat av en eller annan anledning.

  SvaraRadera
 23. @Chefsingenjören och Henke
  Jag håller inte med om att Wikileaks-rapporterna skulle ge en mörkare eller mer sann bild av Afghanistankriget än den som redan var känd.

  Både McChrystal- och Flynn-rapporterna gav inte bara en mer komplett utan även en mer kritisk bild än 75 000 lösryckta incidentrapporter med oklara urvalskriterier.

  SvaraRadera