torsdag 31 mars 2011

Ny medalj?

Informationsdirektören Erik Lagersten kommer ut med en intressant nyhet i ett inlägg om Roger Waters erbjudande att bjuda in skadade svenska veteraner till sina konserter i Sverige.

I sammanhanget vill jag också nämna att Försvarsmakten avser att utdela medalj på veterandagen den 29 maj till dem som sårats i strid. En dag som kommer att få ökad betydelse genom regeringens beslut. Mer information om detta kommer att publiceras på vår hemsida och intranät.

I veteranutredningen så togs det upp ett behov av en medalj för soldater som skadadts i strid och nu verkar det vara ett faktum. Mycket bra! Inget i världen kan kompensera en människa för en svår skada som kanske innebär ett livslångt handikapp. Men vetskapen om att den personens insats uppskattas av arbetsgivaren gör att han/hon kan fokusera på att bli frisk i stället för att bli bitter för att man blir bortglömd av systemet.

Se även Cynisk om Roger Waters erbjudande.

9 kommentarer:

  1. Kungen har en massa vilande medaljer, varför väcker vi inte nån av dem?

    SvaraRadera
  2. Ett bra initiativ tycker jag. Räcker det förresten med en hörselskada för att kvalificera sig? ;-)

    Nej, ärligt talat tycker jag det är viktigt att visa att man inte tar det för givet när soldater betalar med sitt blod i nationens tjänst.

    /Morgonsur

    http://morgonsur.wordpress.com

    SvaraRadera
  3. Hoppas de liksom Norge, USA mfl tar fram en särskild medalj för sårade i strid så det inte blir samma som tilldelas för lite allt möjligt.

    Förövrigt är det något ordentligt fel som är trasigt med det svenska belöningssystemet.

    SvaraRadera
  4. Ordensreformen ifrån 70-talet "dödade" rätt många(alla?). Det känns dags att dra ett sträck över 70-talets extrema "jante-reformer" och återinföra de vilande medaljerna som Vasamedaljen exempelvis. Istället för att uppfinna nya.

    SvaraRadera
  5. Hur många nu levande svenskar finns egentligen som är skadade i strid? Skadade i utlandstjänst finns förstå rätt många, men de flesta i den kategorin har väl råkat ut för trafikolyckor och ganska ordinära arbetsplatsolyckor. Skall man få medalj för att man klämt av sig fingret i en sisu-dörr? Antagligen inte. Men om man klämde fingret eftersom det gick undan på grund av fientlig beskjutning?

    SvaraRadera
  6. Rimligtvis torde det vara Svärdsordens medaljer som skulle återuppväckas, om vi nu tvunget ska gräva i pseudohistoriska medaljer med tveksamma mottagare (jag vill fan inte dela medalj med Herrman Göring).

    Bättre torde dock vara att instifta en ny och modern medalj med hederliga svenska ärenden. Utan att för en sekund vara ironisk skulle jag själv vilja se en enkel historia, kanske i brons eller stål med en enkel devis: "För blod givet i fredens och nationens tjänst". Svårare och mer avancerat än så behöver det ta mig tusan inte vara.

    SvaraRadera
  7. @Anonym 15:21:

    Jag tror gissningvis det bör finnas minst uppåt ett tjugotal som sårats av fientlig vapenverkan, varav hälften minsprängningar.

    /Morgonsur

    http://morgonsur.wordpress.com

    SvaraRadera
  8. Jag har läst statuterna för medaljen och tycker att de är bra.
    Symboliken med ett brutet stolpsvärd gillar jag skarpt.

    En sak som dock slår mig är att det bara är fysiska skador som räknas.

    SvaraRadera
  9. Jag ändrar mig. Det måste vara betydligt fler än tjugotalet. Vid närmare eftertanke konstaterar jag att vi har minst tio bara från BA01 (varav jag personligen har nominerat en till Roger Waters-konserten).

    Frågan är hur man fångar upp äldre händelser, som t ex Kongo. Det är inte allt som når minneböcker och media, och det är inte allt som fortfarande finns dokumenterat och s a s är "allmänt känt". Det gäller nog - för äldre händelser - kanske rentav där folk tillbringat tid på sjukhus.

    Nåja, det får väl lösa sig. Vem har f ö sagt att medaljer skall utdelas rättvist...

    /Morgonsur

    http://morgonsur.wordpress.com

    SvaraRadera