måndag 7 mars 2011

Stickprov

Hemvärnet får kraftig kritik efter en inspektion av Generalläkaren.

Hälso- och sjukvård: Någon verksamhetschef finns inte. Brister i viktiga vårdrutiner, journalhantering och utbildning. Vid några besök fann Generalläkaren förbandsmateriel från 70- respektive 40-talet. Ofta saknas vital sjukvårdsutrustning som syrgas.

Tittar man på innehållet i kritiken så kan det vid en första anblick se ut som om det inte vore så mycket att bråka om. Generalläkaren är heller inte den tyngsta övervakningsinstansen i Försvarsmakten.

Men då Hemvärnet i den Nya Försvarsmakten står för 50% av numerären och har nästan 100% av de soldater som med mycket kort varsel kan sättas in i nationella insatser så är det destå värre.

Bloggkollegan Charlie Spartan har skrivit ett inlägg om Hv uppgifter enligt PTOEM - Preliminärt Taktiskt Organisatorisk Ekonomisk Målsättning.

Hemvärnet ska ha hög beredskap och uthållighet samt kunna verka med huvuddelen inom ett dygn samt med mindre delar inom några timmar. Hemvärnsinsatsförbanden kan användas för att lösa uppgifter i hela landet. Övriga delar för uppgifter inom i första hand eget län.

Jag har personligen stora förhoppningar om att Hemvärnet skall stå för Försvarsmaktens framtida folkförankringen, då det är dessa soldater som kommer att synas inom Sverige och stötta vid t.ex. översvämningar. Min förhoppning är också att Hv kan agera som en buffert vid kuppberedskap tillsammans med förbandens IBSS. Men frågan är egentligen hur mycket det satsas på Hemvärnet från centralt håll? Delar HKV min syn på Hv:s framtid? Lite oroväckande är den kommentar DN fick på rapportens innehåll från HKV.

Nej, jag har inte läst rapporten och kan därför inte heller kommentera den. Jag har inte heller tid att kommentera den säger Claes Meijer, överstelöjtnant och chef över enheten för försvarsmedicin på försvarsstaben.

Betydligt bättre var dock svaret från de som sysslar med Hv.

För Lars-Erik Hassel, överstelöjtnant och sektionschef på verksamhetssektionen på hemvärnsavdelningen i högkvarteret är dock utredningens innehåll känd.

– Ja, vi håller som bäst på att ta fram ett åtgärdsprogram. Hemvärnet, som personellt och i antal soldater motsvarar halva försvarsmakten, håller ju på att moderniseras och vi behöver göra en rad förändringar i framtiden, säger Lars-Erik Hassel.


Det jag är en smula rädd för är att denna rapport bara är ett symptom på hur Försvarsmakten lite styvmorsaktigt behandlar Hv. Generalläkarens rapporter finns lätt tillgängliga på Försvarsmaktens hemsida, men hur är det med andra inspektioner inom mer centrala områden som beredskap, förmåga och uthållighet? Får Hv den utrustning de behöver? Får de den träning de behöver?

Ska Hv stötta vid en nationella katastrof så förutsätter detta givetvis att man har tillgång till rätt sjukvårdsutrustning. Här har Generalläkarens stickprov pekat på en svaghet. Finns det några fler?