lördag 26 september 2009

Försvarsministermötet på agendan (uppdaterad)

På måndag startar EU Försvarsministermöte i Göteborg med Tolgfors som svensk värd. Carl Bildt har lyckats att hemlighålla det mesta som sades på utrikesministermötet i Stockholm, men jag misstänker att Tolgfors inte är lika tystlåten.

Bl.a. ska man diskutera ett mer flexibelt användande av EU Battlegroups. Jag skulle nöja mig om dom diskuterade ett användande av trupperna och inte bara beredskap för symbolikens skull.

Det som ska bli mycket intressant att se är om USA:s krav på ökad närvaro i Afghanistan från NATO och EU kommer att få något genomslag i debatten. Dessutom skulle jag gärna se att de länder inom EU som nu bidrar med trupp till ISAF synkar sina bidrag lite mer så att den totala effekten blir bättre. Sist men inte minst så hoppas jag på ökad synkronisering mellan civila och militära hjälpinsatser.

Vi får hoppas att inte Göteborg får utstå nya kravaller likt de som inträffade vid EU toppmötet 2001. Den svenska polisen vill ju definitivt inte ha hjälp av Försvarsmakten, även om den högste politiske representanten för försvaret ska skyddas. Hade det här mötet hållts i Europa hade det varit Gripen i luften 24 timmar om dygnet samt luftvärn stationerat mitt i centrum. I Sverige räcker det med några poliser med hundar och hästar.

Uppdaterad 09-09-29, 22:01
NATO stöttar Obamas begäran om mer trupp till Afghanistan och frågan ska ha diskuterats på EU försvarsministermöte i Göteborg på en informell arbetslunch. Frågan är om EU har samma syn på detta som NATO?

"Svenska försvarsmakten vill utöka styrkan från cirka 500 personer i dag till 630 år 2011. Men försvarsminister Sten Tolgfors (M) sade att förslaget är ett av flera underlag för den proposition som ska lämnas till riksdagen i höst."

1 kommentar:

  1. Vid toppmötet 2001 ville polisen inte ens ha hjälp av sig själva. Göteborg skulle visa att de kunde klara en sådan operation själva.
    Det dom lyckades visa var att de inte var kompetenta att leda större förband än två piketer.
    Det finns en sens moral i detta. När ledde FM senast stora, sammansatta förband? När testades sambandet under störda förhållanden?

    SvaraRadera