Dementier hörs nu från flera håll avseende president Luiz Inacio Lula da Silvas uttalande om att det är Rafale som gäller för Brasilien.
Frågan är bara hur mycket som är spel för galleriet?
- Man vill säkert undvika alla rykten om mutor och uppgjorda affärer.
- Om man för tidigt pekar ut en av leverantörerna förlorar man möjligheten att förhandla till sig ett bättre avtal. (Se och lär Norge).
Det är också intressant att se hur de olika länderna agerar:
- USA marknadsför ännu kraftigare sin produkt.
- Sverige säger sig bara vara förvirrad.
Jag misstänker också att Brasilien vill skicka politiska signaler till framför allt Venezuela och Hugo Chavez, som den senaste tiden eskalerat upptrappningen mot Colombia med sin anskaffning av 100 stridsvagnar. Genom att inte välja USA så retar man inte upp Chavez i onödan, men Frankrike måste nog framstå som ett betydligt starkare militärt stöd att luta sig mot än Sverige. Dessutom så ligger nog Sveriges rykte att stänga av vapenleveranser vid ett krigsläge oss i fatet. Brasilianarna vill lita på en leverantör som levererar oavsett vad vapnen används till och där framstår Frankrike som starkare än både USA (med egna intressen i området) och Sverige. Den Brasilianska ekonomin är på väg upp och det börjar därför bli ett bra läge att stärka sina positioner i regionen.
Presidenten måste trots allt fått ganska så starka signaler för att våga göra sitt uttalande. Frågan är bara vad han och Sarkozy har kommit överens om? Det kan vara politiskt självmord för Brasilien att backa ur något som dom kommit överens om med Frankrike. Det kan även påverka de tidigare affärerna om tekniköverföring för att bygga helikoptrar och ubåtar.
Lite spänning kanske fortfarande finns kvar. Den slutgiltiga utvärderingsrapporten kommer i slutet av oktober.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det var mycket storpolitik det...
SvaraRaderaJag tror svaret är enklare. Lula vill köpa franskt eftersom stridsflygplansköp har blivit en så kraftig utrikespolitisk signal. Brasilien behöver fransk teknologi och kunnande, Frankrike behöver någon som köper deras grejjer. Och de behöver *verkligen* någon som köper deras Rafale.
Ovanpå det har Lula och Sarkozy blivit "vänner" och Lula har nog blivit lovad både säkerhetsrådsplats och annat som Sverige knappast kan mäta sig med.
Vilka är det som inte vill köpa franskt då? Flygvapnet tydligen. Brasilien är fattigt och har inte råd att flyga franskt. Enligt brasilianska siffror jag läst går Gripens flygkostnad på 4500$ i timman, medan Rafale kostar hela 16000$! Hornet kostade runt 10000$. Vid sidan av detta spelar inköpskostnaden mindre roll.
Kan fransoserna lämna fasta garantier, inte bara Sarkozys löften, som får ihop ekvationen blir det franskt, annars ligger Sverige bra till... Jänkarna ses tydligen som alldeles för opålitliga, och skulle heller aldrig lämna ut den teknologi som Brasilien kräver.
En bra blogg för att hålla koll på det hela:
http://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=pt&tl=en&u=http%3A%2F%2Fmoraisvinna.blogspot.com%2F
Upandaway: Du har säkert rätt i att det lika gärna kan vara de små faktorerna som avgör. Jag misstänker på samma grund att Margareta Winbergs tid som ambassadör i Brasilien gjorde skada, Gripen motståndare som hon alltid har varit.
SvaraRaderaDet ska i varje fall bli intressant att om det brasilianska flygvapnets utvärdering pekar ut något annat än Rafale och i så fall hur Lula gör sin polare Sarkozy nöjd...
Ang. den tekniska utredningen...
SvaraRaderaTydligen är den designad så att den inte ger någon klar rekommendation, utan snarare pekar på styrkor och svagheter hos varje alternativ. Detta så att det i slutändan blir politikerna som får bestämma.
Men det kanske blir uppenbart vad de vill ändå, planen är ju väldans olika.
Och att Lula inte ensam bestämmer de här sakerna har väl blivit tydligt.
Men Sverige köper väldigt mycket Etanol av Brassarna och jag tror att det är även en fjäder i spelet...
SvaraRadera