lördag 19 september 2009

Bara "timmer" i lasten på Arctic Sea (uppdaterad)

Den ryske åklagaren hittade bara "timmer" i lasten på Arctic Sea när fartyget undersöktes. Oväntat, eller hur?

"Fartyget genomsöktes med modern utrustning, invändigt och utvändigt. Det fanns inget utom timmer och annat virke. Ingenting som kunde kompromettera Ryska federationen hittades", meddelade åklagarmyndigheten.

Den här artikeln i Russia Profile har ett par mer intressanta vinklingar på det som hänt EFTER Ryssarna bordade Arctic Sea.

- Det automatiska AIS lägesövervakningssystemet har varit avslaget. Varför? Vill ryssarna inte visa hur skeppet har rört sig på vägen tillbaka?
- Hur kunde ryssarna så lätt borda skeppet "utan att ett skott avfyrades" när det fanns gisslan? Utanför Somalia är situationer liknande denna betydligt bökigare
- Varför får besättningen inte själva styra sitt fartyg tillbaka? Om det bara fanns timmer i lasten kan dom knappast vara skyldiga till ett brott? Dom behandlas i praktiken som lika stora brottslingar som kaparna

Tips till ryska åklagare: En S-300 robot är ca 7 meter lång och tillverkad i någon typ av metallegering. En timmerstock ser ut som ett träd, fast utan grenar.

Uppdaterad 09-09-22, 22:39
Nu är Arctic Sea försvunnen igen. Tydligen finns det 11 ryska militärer ombord (och bevakar vad). Därför så fick dom inte lägga till i Las Palmas.

Uppdaterad 09-09-24, 07:28
Enligt piraterna var dom ute och testade ny navigeringsutrustning och kom vilse. Dom blev räddade av Arctic Sea och drack sedan vodka tillsammans med besättningen.

Det här förklarar Arctic Seas konstiga manövrar på Östersjön. Besättningen satt och drack Vodka. Sedan måste dom ha lånat "piraternas" navigeringsutrustning och hamnat vilse. Bästa ryska bortförklaringen sedan U-137!

1 kommentar:

  1. Undrar om det skulle varit "bara timmer" i lasten om Arctic Sea styrts in i en "neutral" hamn som i Portugal, Spanien eller - ja, Sverige?

    SvaraRadera