tisdag 27 juli 2010

Hollywood starkare än Pentagon?


Pirate Bay har varit en följetång i svensk press samt i svenska domstolar. Här visade Hollywood musklerna och fick med sig svenska politiker. Med hjälp av Antipiratbyrån, STIM m.fl. så lyckades man under en kort stund få stopp på Pirate Bays servrar. Det intressanta är dock att nu börjar fildelningsteknikerna även få kommersiella användningsområden. Kanske fungerade Pirate Bay ungefär som Radio Nord som bröt mot lagen om kommersiell sändning, men som i förlängningen drev fram P3, lokalradio m.m.

Nu tänker Pirate Bay börja samarbete med Wikileaks. Det här kan bli en intressant utveckling. I detta fall finns det inga starka svenska branschorganisationer som kan använda sig av lobbying för att få igenom den amerikanska viljan. Möjligtvis så kan Försvarsmakten ha ett ord med i laget då vissa typer av läckor även kan ställa till skada för svenska förband.

För pressen så är Wikileaks en guldgruva och dom kommer nog med stor sannolikhet att hävda tryckfrihetslagen och skyddandet av en källa. Vi lär nog därför få se fler liknande samarbeten som det aktuella mellan Guardian, New York Times och Der Spiegel. Pentagon kommer givitvis att se till att den aktuella läckan Bradley Manning får maximalt straff för att säkerställa att framtida läckor tänker sig för en eller två gånger innan dom skickar hemligt material vidare.

Personligen så anser jag att affären Pirate Bay var en ljummen bris jämfört med de stormar som Wikileaks kan ställa till med. Den svenska tryckfrihetslagen är dock värd mycket och det måste finnas möjligheter att läcka till pressen när det begås felaktigheter vilket Lex Bratt och Lex Maria indikerar. Frågan är bara vad våra svenska politiker svarar när Obama ringer? "You know, we have something here in Sweden called tryckfrihet"? Hur gör vi om USA kräver utlämning av inblandade personer? Vi har även här böjt oss tidigare i t.ex. fallet med de terroristmisstänkta egyptierna.

3 kommentarer:

  1. Nja, tillslaget mot Pirate Bay var ett amerikanskt beställningsjobb, hur konspiratoriskt det än låter. Man flög bland annat över åklagare till USA för övertalningskampanj innan, och låg även på justitieministern rejält, och fick tillslut sitt tillslag. Kan röra sig om det så förhatliga ministerstyret.

    PB-affären är i sig absurd, eftersom det inte finns något som visar att de åtalade har med driften av PB att göra, och är som sådan antagligen en rättsskandal. Ex presstalesman, och två personer som hyrde ut plats till organisationen.

    Eftersom PB är underground så finns det ju ingen ansvarig att åtala, så man tog de ansikten som syntes utåt. Lite som att åtala försvarets presschef för eventuella civila dödsoffer i Afghanistan, eller åtala brottslingars hyresvärd.

    Tror alltså snarare att Wikileaks gör fel om de vill basera sig i Sverige, som är ett väldigt lättpåverkat land.

    SvaraRadera
  2. prq.se den ISP som drevs av de två tekniskt kunniga som schavotterade i TPB-rättegången, har sen länge haft misshagliga kunder - eller rättare sagt kunder med mäktiga fiender. Tex fanns en tjetjensk exil-site hos dom. Den var utsatt för en hel del påtryckningar från den stora björnen.

    PRQ gav nog en rätt ovanlig service - både tekniskt kompetent att motstå angrepp direkt mot nät/servrar men också tjurskalliga nog att ignorera alla politiska/juridiska angrepp.

    Trots brister, en större garant för frihet och demokrati än departementen under Bodström och senare Bea Ask... ;-(

    SvaraRadera
  3. Fördelen med att jobba via Sverige eller Belgien är de lagar som gör det brottsligt att uppge källa i just dessa länder. Däremot är FRA-lagen ett problem i framtiden för trafik över nätet. Så rådet blir att använda brevhemligheten genom vanlig postgång, vilken i och för sig kan komma att hotas av ACTA. Tyvärr är alltför mycket hemligstämplat i ACTA-förhandlingarna för att vi skall kunna se hur slutversionen kan komma att se ut.

    The Pirate Bay är en lös samverkan av flera system. I grunden finns en tracker av torrentfiler, som håller reda på vilka som har en viss torrentfil: openbittorrent.org som tidare sköttes av TPB självt. Dessutom finns det en sida som innehåller själva torrentfilerna, men denna del är under avveckling och kommer efterhand ersättas av magnet-länken (en funktion som kallas DHT vilket är en hash-funktion) utom i just det fall då man skall börja ladda ner då man behöver torrentfilen. Men Google hjälper gärna till att hitta dessa torrentfiler!!!
    Sen behöver man ett webbgränssnitt och en databas över vad som finns att hitta som torrentfiler. Denna del av TPB ligger för tillfället på Piratpartiets servrar.

    Jag förstår att allt detta kan uppfattas som rörigt och svårt att ta på, men det är bara Internets version av det gamla krigsbassystemet. :)

    mvh C Magnus Berglund

    SvaraRadera