söndag 2 augusti 2009

En av dom värsta veckorna i Afghanistan (uppdaterad)

Den senaste veckan har 9 soldater tillhörande ISAF dött i operationer i södra Afghanistan, vilket gör detta till en av de värsta veckorna sedan striderna inleddes 2001.

Det brittiska underhuset har gett ut en rapport som kritiserar den brittiska insatsen då den inte fokuserar sina insatser tillräckligt väl. Försvarsminister Bill Rammell tillbakavisar dock kritiken.

Kritik kommer också på att vissa länder inte tar tillräckligt stor del av bördan. Undantagen är USA, England, Kanada, Holland, Danmark och Estland. Frågan är hur man anser att Sverige sköter sig? Vi gör ett bra jobb, men i en ganska säker del av landet och med en ganska så liten truppstyrka jämfört med övriga länder. Tittar man på denna sida så ligger vi på 17:e plats. Strax efter Bulgarien, men före Tjeckien.

Narkotika anses inte vara i behov av fokuserade instser. Till viss del så är detta säkert rätt eftersom många Afghanska politiker har sin hand i den syltburken och att för stora insatser här skulle påverka hela den politiska viljan att ha ISAF på plats i Afghanistan.

BBC hade också en intressant kort sammanfattning av Talibanrörelsen.

Uppdaterad 09-08-02, 16:28
Nu har SvD också ett reportage om denna brittiska rapport. SvD artikel avslutas också med att den engelska analysen är att det internationella hotet mot England inte längre kommer från grupperingar i Afghanistan, utan snarare i Pakistan.

Reflektion: England har en stor invandrargrupp från Pakistan. En rest från den koloniala tiden då det var stora mängder indier och pakistanier som flyttade dit tack vare den fria rörligheten. En ökning av hotet från pakistanska grupperingar innebär automatiskt att England står i fokus. Särskilt med tanke på att England är det land som stöttat USA mest både Afghanistan och Irak krigen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar