fredag 2 juli 2010

Debatten startar snart (uppdaterad)

Dags för Almedalen 2010. Den 4-10 juli är det säkerhetspolitiskt sommartorg. Nytt för i år är att man kan ställa frågor via Internet som sedan kommer att besvaras av de närvarande politikerna, ÖB Sverker Göransson och inbjudna debattörer som t.ex. journalisten Johanne Hildebrandt.

Det finns många frågetecken.

- Ska vi bibehålla ett försvar av Sverige? (fp) har börjat ångra övergången till insatsförsvar och nu hänger (m) på. Märkligt! Alliansen var enade i riksdagsbeslutet om slopandet av värnplikten som är en av grunderna för att kunna försvara Sverige över ytan. Ett insatsförsvar på 50.000 man kan göra mycket förutom att vara på flera ställen samtidigt. Tolgfors skriver helt riktigt på sin blogg att "uppgift styr utgift". Problemet är bara att det tar flera år att få utrustning och träna förband, så utgiften måste komma i god tid innan uppgiften klaras av. Vilka signaler krävs för att få en större budget och ändrad inriktning på Försvarsmakten? Morgonsur har helt rätt i sin analys att fienden har en viss förmåga att vara oschysst och anfalla där vi inte vill att han ska anfalla. Därför krävs en bredd på försvarsförmågan. I bästa fall är en försvarsbudget bortkastade pengar på något som aldrig kommer att användas!

- Vad gör vi i Afghanistan? När vågar Regeringen stå för att vi gör det för att visa för NATO att vi är "nästan" medlem? Hur länge håller vi ut? Hur synkroniserar vi våra civila insatser med de militära? Finns det "bättre" insatser för Afghanistan att deltaga i? Finns det alternativa sätt att deltaga förutom de militära?

- Är det rätt att tvinga officerare till insatser utan att först visa på villkoren? Ingen av oss officerare är emot internationella insatser, men många är emot att inte ha valmöjligheter. Vissa svenskar anser att det är odemokratiskt att vi officerare inte slaviskt följer riksdagens och generalernas vilja. men är det inte just det faktum att vi har ett försvar där officerare tänker själva som garanterar en demokrati? Jag tror inte svenska befolkningen vill ha en officerskår som lyder order i allt. Jag är själv i närtid på väg till insats utomlands, men funderar på att inte skriva på obligatoriet. Hur ställer sig HKV till en sådan sak? Kan man sparka en officer som är på en internationell insats för att han vägrar åka på internationella insatser? Det skulle bli intressant för en advokat att bevisa det brottet i arbetsdomstolen.

- Ska vi ha kvar en svensk försvarsindustri? Är det värt ett par kronor extra för att köpa svenskt (som är anpassat för strid i svenskt klimat)? Är det värt ett par kronor extra att inte köpa COTS? Har vi råd med långa leveranstider mot att svensk industri vinner kunskaper som sedan kan utnyttjas i andra projekt? Nyttan av t.ex. Gripenprojektet för svensk industri överväger enligt bedömare kostnaderna, men är det verkligen rätt att Försvarsmakten håller på med industrisatsningar? Borde inte försvarsindustrin likt all annan svensk industri söka utvecklingslån för detta?

Det man kan hoppas på är att debatten inte blir som Borneo misstänker, endast valfloskler som sedan glöms bort. Säkerhetspolitik är för viktigt för att enbart vara en valfråga. Fler politiker borde göra som Allan Widman som självransakat sig själv i sitt senaste inlägg på sin blogg. Hur kan så mycket gå fel under en mandatperiod?

Följ debatten från hängmattan och ställ frågor på Internet via sakerhetspolitisktsommartorg@gmail.com! Eder CI har redan skickat in en bunt. 2010 är ett avgörande år för Försvarsmaktens fortsatta utveckling och som officer är det tjänstefel att bara stå passiv och se på. Visa svenska folket att devisen "En officers viktigaste muskel är hjärnan" verkligen är sann. (OBS: Enligt medicinsk expertis är dock hjärnan inte en muskel!)

Att säkerhetspolitik trots allt inte kommer att bli någon tung valfråga visar om inte annat SvD:s guide till Bloggare inför valet. Varken jag eller Wiseman platsade. (suck)

P.S. Säkerhetspolitiskt sommartorg finns nu även på Facebook. Modernt så det förslår med deltagande i alla sociala media. Försvarsmakten börjar lära sig att sprida sitt budskap så att den nya generationen kommer åt det...

Uppdaterad 10-07-03, 00:18
Bingo höll jag nästan på att ropa. Nu lovar även (c) mer pengar till Försvarsmakten, så tillsammans med (fp), (kd) och (m) så blir det nog mer en full hand.

Nyp mig i armen någon!

Uppdaterad 10-07-07, 09:35
Almedalsveckan är fullspikad med evengemang. 1400 olika punkter finns på programmet, vilket gör att säkerhetspolitiken riskerar att döljas under jobb och ekonomi eller de klassiska vård, skola och omsorg. Så vad göra? SvD har ett par tipps för att synas i mängden.

Birger Östberg är konsult på Westander och ordförande i juryn som utser "Hetast i Almedalen". Han listar fem tips för att lyckas: det måste vara något spektakulärt och överaskande, ämnet bör beröra, arrangemanget bör vara bildmässigt och sociala medier får gärna användas.

Som femte punkt kommer att arrangemanget bör vara fyndigt och ha glimten i ögot.


Hmm..lite grand som ett Kinderägg med andra ord. Här har "reklammupparna" på HKV något att bita i. Har vi vunnit guldägg så bör nog "Hetast i Almedalen" vara lätt som en plätt!

6 kommentarer:

  1. - Vad gör vi (Sverige) i Afghanistan?

    Ja, det frågar nog 28 millioner afghaner! Det finns ju >20 afghanska TV-bolag och massor av afghanska radio och tidningsjournalister som rapporterar om läget lokalt. Taliban rapporterar regelbundet via dem om sina framgångar, men vad gör Sverige och ISAF och USA? Petraeus, ny befälhavare, dvs fd befälhavarens chef, var i Kabul (dvs US ambassad) häromdagen och meddelade att Taliban skulle förintas. Jaha, men ingen presskonferens följde (och sedan försvann Petraeus). Överste Boltz, tysk, överste Kleins chef när Klein bombade två stulna tankbilar och dödade 143 afghaner (enligt Taliban) i september 2009, är McChrystals/Petraues nye presstalesman är nog inte kvalificerad för jobbet? När afghanska journalister rapporterar amerikanska förluster blir det arresterade. När afghanska journalister blir inbjudna till presskonferenser vid Usbaser i Afghansitan blir det misshandlade som misstänkta terrorister. Har de svenska styrkorna i Afghanistan någonsin haft en presskonferens med afghanska journalister? Inte vet jag Men jag anar att en majoritet afghaner inte vill att Sverige är hos dem. Själv skulle jag inte vilja ha 500 afghaner baserade i Uppland att bygga upp Sverige.

    SvaraRadera
  2. Det som gällde för något år sedan, duger som underlag för mig inför årets val.

    Vad som sägs i Almedalen eller vad som sägs från nu fram till valet tror ju inte ens politikerna på.

    Track record ljuger inte.

    SvaraRadera
  3. Anders Björkman har som vanligt knappt ett enda rätt.
    Ta det mesta han skriver och vänd på det så blir det rätt.

    Huvuddelen av Afghanerna i PRT MES område vill ha mer av svenskarna. Undantagna är buset som PRT:t hjälper ANP att hantera.

    SvaraRadera
  4. Jag är en av dom svenskar som tycker att en officer ska följa order från riksdag och generaler, så länge de följer de lagar som gäller i krig eller fred. Slaviskt kanske inte låter så trevligt men att sätta vapen i händerna på människor som gör lite som dom själv vill och känner för, tycker jag känns väldigt oroväckande för demokratin och säkerheten i Sverige. Tänka får och bör man gärna göra, och även diskutera när tid finns till sådant.


    Länka gärna till en text som utvecklar hur en demokrati garanteras av en officerskår som tänker själv och väljer att följa order efter eget huvud, så ska jag läsa och fundera. Kanske är det inte så glasklart som jag tycker, ämnet tål definitivt att tänkas på.

    SvaraRadera
  5. 02.33, jag behöver inte länka till en text då jag kan skriva den själv här.

    I den svenska demokratin har officeren inget med demokratin att göra. Du kunde lika gärna fråga samma sak om den anställde kassörskan på systembolaget. Statsmakten har som arbetsgivare flera gånger förändrat relationen mellan officeren och staten så att vi nu är jämförbara med nyss nämnda kassörska.

    Vi har redan lagar som förbjuder statskupper och liknande händelser så jag förstår inte varför man skulle kräva mer av en officer jämfört med av en vanlig statsanställd. Passar inte galoscherna så är det bara att acceptera och sluta.

    Du skriver vidare att man får diskutera om tid finnes, vi har försökt att diskutera detta ämne om obligatorium i sju år utan reslutat. Försmaktsledningen skiter högaktingsfullt i sina anställda i sin syn att de underställda bara har att skjölja som om vi skriver 1899 som år.

    Försvarsmaktsledningen har haft minst sju år på sig, varför skulle det vara någon panik nu?

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  6. Anledningen till att jag frågade 02.33 5/7 efter en text som utvecklar hur officerare som inte lyder order gynnar demokrati var att det påstods kanske vara så i det ursprungliga blogginägget, samt att jag inte kan begripa hur detta skulle fungera.
    Kommentaren ovan är inte till hjälp för att jag ska ändra mig.

    SvaraRadera