tisdag 15 september 2009

Danska försvaret stoppar bok (uppdaterad)

Det danska försvaret försöker nu stoppa boken "Jæger - i krig med eliten" som är skriven av den förre jägarsoldaten Thomas Rathsack.

Om man tittar på artikeln i Jyllandsposten så är det nog inte bara försvarshemligheter han publicerar, utan även att danska soldater deltar i en del politiskt känsliga uppdrag.

"Bogen opremser flere kendte operationer, men det fremgår også, at jægersoldaterne har været på mørklagte missioner i Afghanistan. Grupper af jægersoldater har f.eks. opereret i Afghanistan for at beskytte hemmelige agenter. Samlet set har jægersoldaterne været på mission hvert år siden 2002 i Afghanistan, Irak eller Kosovo.

Jægersoldaternes aktivitet står i modsætning til den offentlige debat. På Christiansborg har flere politikere beklaget sig over, at forsvaret slet ikke anvender elitesoldaterne."

Här är en intressant diskussion om bokens innehåll.

Inte för att jag vet om dom lyckas eller inte. Den danska tryckfriheten är lika tuff som den svenska, vilket Muhammedbilderna nog var ett exempel för. Jag blir då i varje fall ganska så nyfiken på att läsa boken...

Uppdaterad 09-09-15, 17:25
En liten reflektion. När kommer första boken skriven av en medlem i SSG? Jag misstänker att det finns ett uppdämt behov av att få redogöra för sina upplevelser från många förbandsmedlemmar. Likaså finns det säker stor nyfikenhet från svenska befolkningen.

Om Försvarsmakten vore listiga kanske dom skulle försöka att motverka en motsvarande eventuell sekretessläcka som ovanstående bok gjort med att helt enkelt ge ut en själv?

Uppdaterad 09-09-16, 07:08
Den danska tidningen Politiken hann före ett eventuellt domstolsförbud och publicerar boken som bilaga till dagens tidning. Nu ska jag bara springa ut på tidningsaffärerna och leta...

Uppdaterad 09-09-16, 17:53
Politiken sålde visst bra idag, men inte i Sverige...

Försvarsmakten går nu ut och säger att yttrandefrihet gäller även för svenska soldater i Afghanistan, d.v.s. det är OK att ge ut en bok. Nu ska man nog ta ett sådant uttalande med en nypa salt. Alla försvarsanställda får skriva på ett säkerhetsgodkännande där det tydligt talas om att man straffas om sekretessbelagda uppgifter sprids.

Men vad är då sekretess?

Om ett lands soldater på uppdrag av sin egen regering bryter mot sina egna tydligt definierade moraliska värderingar är det då ett sekretessbrott att avslöja det för den egna befolkningen? Ta det klassiska svenska exemplet Boforsaffären, där Ingvar Bratt blev uppsagd efter att ha avslöjat affärshemligheter och senare fick skadestånd och en lag, Lex Bratt uppkallad efter sig själv. Att lyda order är inte alltid rätt, något Nürnbergrättegångarna definitivt klargjorde.

Uppdaterad 09-09-19, 11:19
På måndag tar Köpenhamns tingsrätt beslut om boken bryter mot sekretesslagen. Det som skulle vara intressant är att få reda på vad det är i boken som gör att politikerna anser att boken är ett säkerhetshot. Förutom givetvis att den är pinsam för danska försvaret och danska politiker då den visar att danska soldater deltar i operationer som ligger i gränslandet för vad internationella konventioner om krigföring tillåter. Möjligtvis består hotet även av att muslimska terrorister nu får upp ögonen för danska aktiviteter och kommer i framtiden att utföra aktioner mot danmark på samma sätt som England och Spanien.

Uppdaterad 09-09-21, 18:36
Köpenhamns tingsrätt har beslutat sig att inte förbjuda boken då den redan getts ut. Dock så snes den vara en säkerhetsrisk, vilket författaren kan råka illa ut för. Om danska soldater uppträtt i strid i civila kläder så är dom per definition inte kombattanter. Därmed så legaliserar dom Al Qaidas stridssätt.

7 kommentarer:

 1. Angående Jaegerkorpset så rekommenderar BS Christiansens bok Ett liv på kanten.

  http://www.bschristiansen.dk/

  SvaraRadera
 2. Politiken är en radikal tidning med liten upplaga. Dess kommersiella potential i Stockholm är nog vanligtvis ytterligt begränsad.

  Talande för vårt kulturklimat är att Pressbyrån på Stockholms Central för ett par finska respektive norska dagstidningar och självfallet fortfarande italienska fotbollsdagstidningar trots att Zlatan flyttat vidare.

  - Men ICKE en enda dansk dagstidning!

  SvaraRadera
 3. Gustav: Du har helt rätt. Politiken hittar man inte runt hörnet och definitivt inte med några extra bilagor...

  Men känner jag mina anarkistiska kollegor på nätet rätt så finns "Public Domain" versionen snart ute. Bara det faktum att danska försvaret försöker stoppa boken gör att betydligt fler (inklusive Al Qaida) kommer att läsa boken och vilja att sprida förbjudna tidsskrifter är stor. Hade ingen sagt något så hade boken sålt i ett fåtal exemplar för oss vapennördar. Nu kommer alla från dagis till pensionärshem i Danmark att läsa boken.

  SvaraRadera
 4. Det FM menar med att du är fri att publicera vad som helst är att tryckfriheten säger att det inte får finnas förhandscensur men att om du trycker saker med sekretessbelagda uppgifter kan du bli åtalad för det i efterhand

  SvaraRadera
 5. FM:s talesman svajar lite på juridiken, liksom Anonym 10:07.
  Grundprincipen är att man är fri att publicera allt men den rättigheten är inskränkt genom pålagor i Offentlighets- och Sekretesslagen (2009:400).

  När det gäller rikets säkerhet så kan till och med det grundlagsstiftade källskyddet rivas upp för att hitta den som läckt uppgifter. Det står inte var och en fritt att avslöja hemligheter, oavsett vad Philips säger.

  FM är förvisso ganska (ö)kända för sin hantering av grundlagsskyddade rättigheter och det kan förklara INFOS uttalande denna gång, även om uttalandet inte överensstämmer med verkligheten.

  SvaraRadera
 6. Här är en länk som faktiskt fungerar...

  http://wikileaks.org/wiki/Thomas_Rathsack:_Jaeger_-_i_krig_med_eliten%2C_15_Sep_2009

  SvaraRadera
 7. Nu finns den på bittorrent. 1 Mb stor fil. Det är en PDF fil av bilagan i Politiken.

  SvaraRadera