tisdag 22 september 2009

Förlängd tidsfrist för Gripen till Brasilien (uppdaterad)

Brasilien har förlängt tidsfristen för att komma in med en slutlig offert till den 2:a oktober. Budgetpropositionen visar klart på att svenska staten kommer att stödja en försäljning av Gripen till Brasilien, vilket lär underlätta försäljningen. Saabs VD Åke Svensson är därför mycket optimistisk trots tidigare uttalanden från president Lula. Saab har som nämnts tidigare redan dragit igång med motköpsaffärer för att visa politikerna i Brasilien att dom menar allvar.

Klart är att Gripen är det billigaste flygplanet att flyga av de tre alternativen och uppfyller de flesta krav lika väl som F-18 och Rafale. Det brasilianska flygvapnets utvärdering lär därför med stor sannolikhet peka mot Gripen. Det finns dock två stora frågetecken:

- Politisk vilja. Fransmännen har mycket att erbjuda och lockar bl.a. med att stötta Brasiliens kampanj för en stående stol i säkerhetsrådet.
- Eventuella framtida behov av en hangarfartygsvariant. Både F-18 och Rafale är designade för hangarfartyg. Gripen kan kortlanda, men kräver en hel del nytänk för hangarfartygsoperationer.

Uppdaterad 09-10-01, 20:46
Nu får vi se hur mycket Brasiliens förlängda tidsram för den nya offerten bara var spel för galleriet, eller om diskussionerna med Sarkozy var ett mycket slugt sätt att få de olika flygplansfabrikörerna att ytterligare pressa avtalet.

Uppdaterad 09-10-02, 23:31
Den 23 oktober förväntas Brasilien komma med sitt svar på de olika offerterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar