fredag 25 september 2009

Sea King i Afghanistan

Sea King är en imponerande helikopter. Royal Navy upptäckte i samband med Falklandskriget behovet av att få upp en radar på hög höjd ovanför sina fartyg för att på så sätt upptäcka fartyg och lågflygande flygplan på långa håll. Genom att placera en kraftig radar på en helikopter så används den helt enkelt som en hög mast.

Nu har Sea King baserats i Afghanistan. Engelsmännen har nämligen upptäckt en svaghet i talibanernas bombbyggande. Sprängmedel finns överallt, men det behövs även batterier till bomberna och dessa smugglas in från Pakistan i skydd av mörker. Sea Kings avacerade radar och IR sensorer gör att dom kan följa smugglarnas framfart även mitt i natten.

Det som jag tycker är intressant i artikeln är engelsmännens praktiska inställning till internationella operationer. Dom tror inte som vi naiva svenskar att det är bara att ta ett civilt FRÄD koncept med sjuksköterskor ombord, addera lite bepansring och motmedel och sedan tro att man har en fulländad MEDEVAC helikopter för operationer i Afghanistan.

Vad gör man då:
- Byter propeller för att få högre lyfteffekt, vilket behövs i hög temperatur och på hög höjd.
- Ger sina besättningar 5 veckors träning i infanteristrid. Dom är där för att stödja marktrupp och då ska dom inte vara en belastning för marktrupperna utifall dom råkar hamna i strid utanför helikoptern.

2 kommentarer:

  1. Ja, se vad britterna gör. Det är ju det som jag vill att Fv ska efterapa.

    SvaraRadera
  2. Cynisk: Det är det jag gillar med engelsmännen. Dom är mycket jordnära, både bildligt och i detta fall även bokstavligt... :-)

    SvaraRadera