lördag 12 september 2009

Vapensmuggling for Dummies

Arctic Sea har varit en följetong i pressen. Många som följt händelseutvecklingen anser att det inte kan röra sig om vapensmuggling då det är på tok för krångligt hanterat.

Men faktum är att trots att det finns en stor marknad för legitim vapenförsäljning så är den illegala minst lika utbredd. Det handlar om att sälja till eller köpa från länder som står på FN sanktionslistor. Det handlar ofta om att skicka förbjuden teknik vidare samt givetvis att bryta mot tredjeparts regler och slutanvändarintyg.

Det senaste händelsen är en C-130 från Förenade Arab Emiraten (UAE) som stoppades i Indien lastad med vapen på väg till Kina.

Denna affär kan bli mycket känslig då UAE precis har köpt den senaste generationens F-16E/F Block 60 "Desert Falcon" från USA. Skulle det visa sig att lasten innehåller en enda del från denna affär så kommer relationerna mellan UAE och USA att frysa. Det ryktas om vapen i lasten och UAE har tillsammans med sina F-16 köpt AIM-120C7 AMRAAM. Den senaste versionen av amerikanska radarjaktrobotar som idag finns till salu. UAE har precis varit i USA och deltagit i övningen Red Flag, där för övrigt Gripen deltog så sent som förra året. Dom använder egna flygplan som är stationerade i USA på Arizona Air National Guard's 162 Fighter Wing vid Tucson International Airport. Där har UAE piloter tränats de senaste åtta åren.

Extra intressant är det då Indien precis genomför utvärdering av F-16 som Lockheed Martin erbjuder i MMRC - Medium Multi-Role Combat aircraft affären där även Gripen är ett alternativ. De F-16 som används i den indiska utvärderingen har lånats ut från UAE. UAE:s F-16 är i dagsläget den mest avancerade versionen i världen med Northrtop Grumman AN/APG-80 AESA radar, konforma bränsletankar, avancerade motmedelssystem och den senaste generationen optiska sensorer. Lockheed Martin erbjuder i MMRC affären ytterligare en senare version kallad F-16IN "Super Viper".

1 kommentar:

  1. Indiska tidningar rapporterar att Kina pressar Indien att släppa planet med hänvisning till att lasten är kinesisk. Man hävdar i kinesiska media att det är returfrakt från vapenutställningen i Abu Dhabi.

    http://timesofindia.indiatimes.com/news/world/china/Chinese-military-expert-accuses-India-of-spying-on-UAE-plane/articleshow/5006475.cms

    SvaraRadera