fredag 18 september 2009

Nu är vi fem (sex)


För den som har missat det hela så flög första Thailändska Gripen flygplanet i onsdags (artikeln säger den 18 september, men det är fel).

Det innebär att det nu finns fem flygvapen som har Gripen flygplan i sitt sortiment, Sverige, Tjeckien, Ungern, Sydafrika och nu Thailand. Saab brukar räkna upp ETPS som kund, men det är endast köp av flygtid för deras testpiloter.

Den thailändska beställningen är mer än bara stridsflygplan. Förutom Gripen levereras Saab Microwave Erieye luftburen radar på ett Saab 340 flygplan och en integrerad ledningsfunktion. På så sätt är det mer ett komplett flygvapen som Thailand har köpt med allt från sensorer via ledningssystem till verksanssystem.

5 kommentarer:

 1. Thailand köper en fullständig lösning som samma som den vi så kraftfullt har lagt ner i Sverige. På så sätt kommer Thailand att bli världens mest avancerade användare av JAS 39 Gripen.

  SvaraRadera
 2. Japp, man kan säga att Thailand köper en C/D Gripen och sedan bygger in A/B Gripen förmåga för invasionsförsvaret. Det snygga i kråksången är att även svenska C/D Gripen får samma förmågor på köpet då utveckling av Gripen mjukvara sker gemensamt för alla länder...

  SvaraRadera
 3. Tack vare Ungern har JAS 39C/D liksom JAS 39A/B förmåga att bära AGM-65 Maverick. Men inte modifierar och livstidsförlänger vi Robot 75 för det?

  Risken är uppenbar att lagom till att JAS 39C/D fungerar med svenska nationella datastridslänkar så är Hästveda, Strilskolan i Uppsala och det mesta i övrigt av den svenska infrastrukturen avvecklad.

  SvaraRadera
 4. Våra robot 75 faller för åldersstrecket. Vi har Vietnamkrigsvarianten (optisk målsökare för att hitta stridsvagnar i en öken), medan Ungern har betydligt modernare med IR och CCD målsökare som även är kompatibla med laserutpekning.

  Att modernisera våra Rb75 kostar nog därför tyvärr mer än det smakar.

  SvaraRadera
 5. Ju färre vapenenheter Sverige anskaffar ju större andel av totalkostnaden svarar integrationen på JAS 39 Gripen för. Det brukar kosta miljardbelopp att integrera ett nytt vapen på JAS 39 Gripen.

  Det finns inget mer beprövat attackvapen med stand-off prestanda än Maverick. Det kommer dessutom att vidareutvecklas under lång än.

  Bara nu i september 2009, så har Marocko, Sydkorea och Taiwan anskaffat Maverickar till sina F-16. 33 stater med 25 flygfarkosttyper har i strid avlossat över sextusen Maverickar. Liksom P-3C Orion kommer US Navy's nästa havspatrullflygplan P-8A Poseidon också att beväpnas med Maverick. Maverick är därför även långsiktigt en spetsig lågriskinvestering.

  - Vill vi och får vi, så kommer det att finnas tillägg för uppdaterad störfasthet att anskaffa även om tio år.

  Och det är just de äldsta Maverick-skroven, som tas in för modifiering. De är nämligen till skillnad från senare tillverkade exemplar rostskyddade på både ut- och insidan.

  SvaraRadera