onsdag 2 september 2009

Media skapar panik (uppdaterad)

Jag sitter hemma idag med en lätt förkylning. I kylen så är det just nu rätt så tomt på mat, så jag börjar bli en smula hungrig. Problemet är bara att om jag går ut med en röd snörvlande näsa så kommer min omgivning att titta misstänksamt på mig. Skulle jag dessutom råka hosta så ligger stenkastningen nära till.

Jag tycker att pandemidiskussionerna fyller en funktion och det är att ta fram en beredskap för den gång något händer samt skapa ett medvetande bland den svenska befolkningen om att vi är inte odödliga. Men hittills har trots allt svininfluensan visat sig vara mindre dödlig än vanlig influensa. Problemet är bara att den slår mot yngre eftersom det är en ny typ och vi helt enkelt inte har utsatts för lika många sjukdomar som de äldre. Att äldre människor och barn dör i sjukdomar är så vanligt att ingen reagerar, men att vi "odödliga" i 30-års åldern kan råka illa ut är nog det som skapar den största rädslan.

Tyvärr så motverkar den spekulerande svenska pressen och hysteriska offentliga personer ett vettigt arbete.
- Handelselever kritiseras för nollningslekar. I och för sig äckliga, men en storm i ett vattenglas.
- Rektorn för Handels vägrar skaka hand med sina nya elever. Mycket korkat. Handskakningen smittar inte i sig själv. Tvätta händerna efteråt i stället innan du petar näsan. Jag som trodde att Handels var en instution med kloka människor. Hysterin gör just nu att dom förstör sitt varumärke.
- Det eviga handtvättandet med alkohol hos poliser gör att dom mäter fel alkohohalt på misstänkta fyllerister. Alltså sätts rättsäkerheten till viss del ur spel.

Risken är att vi ropar "Vargen kommer" för tidigt. Det finns en risk med att vaccineringen ger större skador än själva sjukdomen, och vem vill då vaccinera sig nästa gång? Att få en lindrig variant av influensa idag kan bygga upp ett skydd som en vaccination inte kan göra mot en allvarligare variant som kanske kommer nästa år. Om svenska folket oroar sig kraftigt i år och märker att det inte var så allvarligt så kommer det att bli en motsatt reaktion den gång som det verkligen behövs. Dom enda som tjänar på detta idag är läkemedelsfabrikanterna.

Vad har vi då gjort i Försvarsmakten?

- Förberedelse för att ta hand om värnpliktiga som är sjuka. Detta tycker jag är en bra åtgärd då värnpliktiga likt dagiselever lever i grupp och smittan då går snabbare fram.
- Det sitter tvättinstruktioner på insidan av varje toalett. Det sitter är dessutom utplacerat alkogel för att göra rent händerna på varje toalett.
- Vissa myndigheter (ska inte peka ut dom) har gett sina anställda instruktioner om att inte skaka hand. Se Handels ovan för hur klok denna strategi är...

Som någon i min omgivning sade för ett tag sedan. Den värsta katastrof som skulle kunna hända är om bankernas datasystem helt plötsligt slutade fungera. Hur ska vi få mat om vi inte har något att handla för. Efter en veckas svält så ligger det nog nära till hands att äta upp grannens bråkiga barn.

Uppdaterad 09-09-02, 13:40
Ska man göra något vettigt i stället för vaccinering så är det att minska smittspridningen. Ta tillfälligt bort karensdagarna tills den värsta perioden är över. Karensdagarna tvingar tyvärr personer med sämre ekonomi att gå till jobbet fast dom är sjuka.

Jag har en filosofi att skicka hem folk med förkylning utan att dom behöver anmäla sig sjuklediga. Det är bättre att betala lön i onödan för en person än att 10 andra ska smittas och vara borta några dagar.

Uppdaterad 09-09-04, 06:50
Norge går ett steg längre än Sverige. Politiker som är ute på valkampanj får inte skaka hand med sina väljare. Undrar om väljarna tycker att dom är förnuftiga, eller bara fega?

Dessa panikåtgärder visar på behovet att någon tar tag i läget och styr upp informationen.

5 kommentarer:

 1. Vargen kommer, och har varit på väg sedan SARS, Fågelinfluensan och allt vad det heter.


  Läkemedelsföretagen vill ha hets, man köper ju deras mediciner för att bli 'skyddad'. Medierna vill ha hets, man köper ju deras blaskor. Staten vill ha hets, håller ju folket på andra tankar än på maktmissbruk osv.

  SvaraRadera
 2. Jag har per e-post kommunicerat med olika ansvariga på främst SMI och Socialstyrelsen och inte fått se något argument som talar mot Ann-Cathrin Engwall :s resonemang och slutsatser. Jag tror dock några har börjat inse och tänka om.

  Min enkla modell för några olika vaccinationsatrategiers effekt på flockimmuniteten inför en potentiell andra våg med ett förändrat farligare influensavirus finns på

  http://hem.passagen.se/fingerpr/loparn/Analyser/story/index.html

  Modellen bygger på Ann-Cathrin Engwalls vetenskapligt grundade resonemang som nu i mer detaljerad form finns med som ett appendix. Modellen emotsägs inte av smittskyddsläkaren Staffan Sylvans uttalande i UNT 9 sept.
  "På lång sikt är naturligt förvärvad immunitet efter genomgången influensa det bästa skyddet. Ett skydd som bör kompletteras hos riskpatienter med vaccination mot de varianter av influensa som hela tiden dyker upp."
  Tvärtom, men modellen och Staffan Sylvans uttalande går inte ihop med Socialstyrelsens och Smittskyddsinstitutets strategi om massvaccinering av alla.

  SvaraRadera
 3. Bo: Jag håller helt med ditt och din frus resonemang. Jag tror dock att vaccineringen genomförs av två orsaker:

  1. Lugna befolkningen som stressats upp i onödan. Visa att regring och smittskyddsinstitut har handlingskraft.

  2. Minskar att folk blir sjuka (den här gången) och resulterar att företag inte tappar anställda. Det är alltså ett bot mot en ekonomisk risk snarare än en medicinsk.

  Vad som händer nästa gång är ur politisk och ekonomisk synpunkt ointressant, då det är nästa regering och modgondagens pengar som det handlar om...

  SvaraRadera
 4. He he jag tror väl de borgerliga ändå ser en vettig och önskvärd chans att vinna valet fortfarande, så dessvärre tror jag de är vilseförda av SMI o socialstyrelsen som borde vetat bättre. Men visst har de börjat måla in sig i ett hörn med denna envishet. Chansen finns dock att politikerna kan omvändas och huvuden rulla på Socielstyrelsen o SMI.
  Göran Hägglund avpolleterade visst Apotekbolagets chef idag(pga helt andra skäl), så inga borde gå säkra.

  SvaraRadera
 5. lugnaste sajten är nog www.svininfluensan.com

  SvaraRadera