onsdag 16 september 2009

FN ledningen i Afghanistan splittrad

FN hjälpmission UNAMA har fått mycket kritik för ineffektiva biståndsprogram. Nu stiger också kritiken mot att dom misslyckats med att stoppa fusket i valet. Den norske chefen Kai Eide har retat upp sin omgivning så pass mycket att den ställföreträdande chefen från USA, Peter Galbraith har åkt hem. FN ledningen förnekar givetvis ryktena.

Men Eide har nu uttalat sig för den norska tidningen NTB.

"Norrmannen bekräftar bråket med Galbraith och bemöter samtidigt kritiken mot sig. Han säger att han har fullt internationellt stöd för sitt arbete.

- Galbraith bad om att få resa och jag sade ja. Han blir borta några veckor. Jag tror att hans frånvaro bidrar till att lugna stämningen här, säger Eide.

Norrmannen säger att han fick rapporter under en resa i Europa om att Galbraith höll på att förstöra förtroendet mellan FN och afghanska myndigheter. Förtroendekrisen berodde på att Galbraith direkt kritiserat landets ledare för fusket, hävdar Eide."

Är detta ett spel för galleriet? Är det USA som tar hem sin representant för att dom är missnöjda med att Kharzai verkar vinna valet och därför vill blåsa upp effekten av fusket?

ISAF har numera en ny uppgift. Inte nog med att dom ska skydda befolkningen från talibanerna. Nu får dom även medla fred mellan de olika grupperingarna i FN ledningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar