torsdag 10 september 2009

Har Gripen en chans i Schweiz trots allt?

Jag läste en intressant artikel i senaste numret av Air Forces Monthly (september 2009) om det schweiziska flygvapnet. Det fick mig genast att tänka på vilka chanser som Saab har eller inte har att sälja fler Gripen? Med tanke på vad som hände i Norge samt hur det verkar sluta för Gripen i Brasilien kampanjen så gäller det att fokusera om på andra potentiella kunder.

I Schweiz genomförs just nu en upphandling, kallad TTE - Tiger Teilersatz, för att ersätta de gamla F5-Tiger flygplanen. Gripen, Rafale och Eurofighter har genomgått en utvärdering för att se om dom uppfyller kravbilden. Frågan är bara vilka krav som är avgörande för vem som vinner, teknik eller politik?

Två faktorer framstod som mycket intressanta i artikeln:

- F5 hanteras idag av hemvärnet. Om samma krav finns kvar på ersättaren borde detta passa Gripen som handen i handsken, då Gripen är designad för att kunna hanteras av värnpliktiga.
- Schweiz har stora problem med buller och kräver därför att det land som dom köper flygplan av ska kunna ställa upp med övningsmöjligheter under ca 2 månader per år. Sverige har stora övningsområden och framför allt uppe i Vidsel möjlighet att både öva lågflygning och fälla skarpa vapen, vilket både Frankrike och England har svårt med om inte detta ska ske över hav. Att träna denna verksamhet över hav har knappast Schweiz stor operationell nytta av.

Dessutom borde eventuella krav på motköp kunna gå att få till, då Sverige förr eller senare behöver skaffa nya skolflygplan som ersätter SK60 för utbildning av piloter. Den schweiziska tillverkaren Pilatus har ett antal utmärkta flygplan att välja på.

Helt klart finns det även i denna kampanj en hel del politik inblandat. Det ska bli intressant att se hur mycket svenska politiker stödjer Gripen den här gången. Kommer Rheinfelt att fira den schweiziska nationaldagen i Bern den 3:e augusti nästa år?

2 kommentarer:

  1. Ytterligare en intressant aspekt med Schweiz är att initiativet till en folkomröstning om anskaffningen av en ersättare till Tigrarna redan har samlat in erforderligt antal namnunderskrifter.

    Det gäller således att inte bara vinna en taktisk-teknisk-ekonomisk utvärdering och sedan samla en majoritet av de valda politiska representanterna bakom en proposition för anskaffning av JAS 39C/D.

    - Det kommer också krävas att en majoritet av de som röstar i den specifika folkomröstningen om ytterligare ett kvalificerat stridsflygplan utöver F18 Hornet röstar rätt.

    SvaraRadera
  2. Gustav: Helt rätt. Det vore mycket intressant att se hur kampanjledningarna för de olika alternativen får ut sitt budskap till lokalbefolkningen. Någon som sett reklamfilmer på YouTube?

    SvaraRadera