söndag 13 september 2009

Tysk rappgrupp blir självmordsbombare

För att göra reklam för filmen "Shortcut to Hollywood" så skapade en grupp tyska filmproducenter en falsk hemsida för staden Bluewater i Californien och den falska TV stationen KVPK News, inklusive falska californiska telefonnummer som via Skype var kopplade till Tyskland.

Därefter så ringde dom tyska tidningar och låtsades att dom arbetade på TV stationen som var under attack från självmordsbombare som bestod av en grupp tyska rappare kallade Berlin Boys. De tyska journalisterna kollade upp källan på Internet och ringde de falska numren som givetvis bekräftade historien och sedan var den ute i media.

Resultat: Generade journalister och ett bevis för att Internet inte är att lita på som källa. Jag har inte sett något om detta i svensk press, men dom kanske är rädda för att sprida hur lätta journalister är att lura nu för tiden?

Det här är inte första gången som en liknande kupp lyckas. Jag har för mig att en reklamfirma för några år sedan spred en falsk nyhet om predident Putin som många tidningar lade upp på sina förstasidor. Syftet var att visa hur bra deras firma var på att sprida information. Misstänker att dom fick gott om jobb efter den händelsen.

Även Google är lätt att lura, vilket några studenter gjorde för några år sedan då dom skapade en hemsida och manipulerade Googles statistik så att alla som sökte efter frasen "Famous French military victories", i stället hamnade på en sida som liknade googles svarssida med texten "There were nu such entries, did you not want to look for Famous French military defeats?"

Givetvis så finns det en militär sida av denna nyhet. Liknande tekniker kan användas som Psy-Ops och USA har haft planer (kanske t.o.m. redan genomfört) att använda arabiska tidningar i Irak för att sprida vinklad information. Internationella journalister kanske misstror USA:s militära propaganda, men litar på det som står i Bagdads lokaltidning?

Sedan går falsk information att använda som Maskirovka för att dölja t.ex. anfallsoperationer. Den kanske mest berömda är anfallet på Europa, den s.k. operation Overlord. Det här är bra exempel på när kontrollerad informationsspridning används som en del av maskeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar