fredag 11 september 2009

Har världen verkligen blivit säkrare?

Idag är det åtta år sedan Al Qaida kapade fyra flygplan och kraschade två i de bägge World Trade Center tornen, ett i Pentagon och ett på ett fält mitt ute i ingenstans.

Många kallar detta för ett terroranfall på USA. Jag kallar det för assymetrisk krigföring som en del i kampen mellan militanta islamska grupperingar och regimerna i framför allt Egypten och Saudiarabien.

Historien börjar inte med Al Qaida. Man måste titta betydligt längre tillbaka till skapandet av det Muslimska Brödraskapet och deras mer militanta avknoppningar. Vägen går sedan via Sovjetunionens krig i Afghanistan på 1980 talet där muslimska motståndsmän fick ekonomiskt och militärt stöd av USA via träningsläger i Pakistan. Al Qaida bildades sedan 1988 efter Sovjets tillbakafragande ur Afghanistan för att fortsätta den islamistiska kampen och återvände tillbaka till Saudiarabien och Sudan. USA blev fiende bl.a. på grund av deras stöd till den Sauidiska regimen under bl.a. första Gulfkriget 1990-91. Ironiskt är att även Saddam Hussein var en gammal vän till USA som fick stort amerikanskt stöd under bl.a. kriget mot Iran.

- 1992 sprängdes två bomber i Aden där målet var amerikanska soldater på väg till Somalia. Inga amerikaner skadades, men två civila dog.
- 1993 genomfördes det första attentatet mot World Trade Center. Det är dock fortfarande inte är helt klart om hur starka kopplingarna var till Al Qaida. 6 människor dog och över 1000 skadades.
- Al Qaida flyttade sin verksamhet tillbaka till Afghanistan där dom stöttade talibanernas övertagande av landet mellan 1994-96.
- 1996 uttalade Usama bin Laden sin berömda Fatwa mot USA
- 1998 sprängdes USA:s ambassader i Tanzania och Kenya som resulterade i minst 223 döda, varav 12 amerikaner och ca 4000 skadade. USA svarade med attacker av kryssningsmissiler mot mål i Sudan och Afganistan.
- 2000 styrde en självmordsbombare en båt fylld med sprängmedel in i USS Cole i Yemen med resultatet att 17 amerikanska sjömän dog och 39 skadades.

Har då världen blivit säkrare efter anfallen mot Afghanistan och Irak?

USA anföll Afghanistan för att slå ut talibanregimen som lät Al Qaida använda landet som träningsläger. Attacken 2003 mot Irak var mer en fortsättning på Gulf kriget, snarare än ett reellt hot från massöförstörelsevapen eller Al Qaida. Dessa krig har lett till terrorattackerna mot Madrid 2004 och London 2005, samt en hel del andra attacker runt i världen (Bali m.m.).

Just nu kanske omvärlden är realtivt trygg från terroranfall, men till ett högt pris. Det har dött och skadats fler soldater från västvärlden i Irak och Afghanistan än totala antalet döda i alla tidigare attentat inklusive 9-11 anfallet. För att inte tala om alla 100.000-tals civila som dött i både Irak och Afghanistan.

Det är här det moraliska dilemmat kommer in.

- Strider vi för invånarna i västvärldens skull? Vi hade kanske kortsiktigt varit säkrare att stå vid sidan av och titta på medan en militant tolkning av Islam tog över i den arabiska världen, men då hade vi förlorat all kontroll över oljan i länder som Saudiarabien och Kuwait.

- Strider vi för invånarna i Irak och Afghanistan? Ingen kan påstå att dom hade ett trevligt liv under Saddam Hussein eller talibanerna, men dom har det nog inte särskilt mycket bättre nu. Frågan är också varför vi inte gjorde något tidigare? Om vi nu ville trygga tillvaron för de afghanska kvinnorna, varför vänta på att USA slog till? Att slå ut Saddam Hussein och talibanerna var moraliskt helt rätt, men eftersom vi grundade anfallen på fel orsaker så är det svårt att få stöd från lokalbefolkningen. Hade USA varit smarta så hade dom genom att t.ex. stödja den kurdiska motståndsrörelsen störtat Saddam Hussein direkt efter första Gulf kriget. Tyvärr var dom för rädda att forlora stödet från övriga arabvärlden och då framför allt Saudiarabien.

Men dessa frågor är egentligen för sena att ställa idag. Nu har vi gett oss in i konflikten och att dra sig ur innebär både ökade risker för västvärlden samt för invånarna i dessa länder. Själv så minns jag idag när jag när jag satt på divisionen och i direktsändning såg det andra flygplanet krascha i World Trade Center...

2 kommentarer:

 1. Om vi tittar på den europeiska terrorismen så är den "islamiska" terrorismen knappt skönjbar. Vi har våra egna separatister i form av ETA, m.fl. som antingen är uppåtgående eller ligger i dödsryckningar.

  Ifrån Europols rapport 2009 om terrorism i Europa: http://www.statewatch.org//news/2009/apr/europol-te-sat-2009.pdf

  UK har rapporterat en islamistisk terroristattack under 2008, vilket blir den enda genomförda, förhindrade eller misslyckade islamiska terroristangreppet i Europa. 515 terroristangrepp redovisades i Europa för 2008.

  Vilka slutsatser skall vi i Europa dra av denna statestik?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 2. Samma slutsatser borde även USA dra. Oklahoma sprängningen som fram till 9-11 var det största enskilda attentatet i USA utfördes av en galen halvnazist som var medlem i militanta högergrupperingar.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Oklahoma_City_bombing

  Ibland verkar det som vi söker en ytre fiende för att dölja de problem som redan finns inom landet.

  SvaraRadera