fredag 18 september 2009

Ny valomgång i Afghanistan förbereds (uppdaterad)

Trots att det verkar som den sittande afghanska presidenten Hamid Kharzai får mer än 50% av rösterna och därmed automatiskt skulle vinna valet, så lutar det åt en andra valomgång. Detta eftersom den oberoende valkommissionen inte kan garantera att det inte var just valfusket som fick homom att nå över 50% gränsen.

Personligen tycker jag att detta är en utmärkt kompromiss för att undvika oroligheter inom landet, även om det ger talibanerna en ny chans att störa valet.

Att Hamid Kharzai vinner nästa valomgång är inte helt säkert:
- Valfusket kan kanske stoppas mer effektivt
- De som röstade på andra kandidater lär hellre lägga sin röst på Abdullah Abdullah då Kharzai även bland afghaner anses som korrupt
- Röstande i talibandominerade regioner kan kanske tillåtas rösta i nästa omgång, vilket kan ändra förutsättningarna

I nästa omgång är det minst lika viktigt att säkerställa att det inte förekommer valfusk, som att skydda valet från talibanerna. Annars finns det risk att ISAF och det internationella samfundet tappar det lilla fortroende dom har hos den afghanska lokalbefolkningen. Det gäller också att inte räkna bort talibanerna även om dom i första omgången inte lyckades särskilt väl att störa valet.

Uppdaterad 09-09-22, 22:44
Luttrade afghaner är inte särskilt sugna på en till valomgång. Dom tror inte att en till omgång skulle leda till ett mer demokratiskt val, bara nya möjligheter för talibanerna att ställa till elände.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar