onsdag 7 oktober 2009

Australien skippar svenska ubåtar

Det brukar bli mycket påhopp från diverse självutsedda "försvarsexperter" när man för fram kritik mot den svenska försvarsindustrin. Det är bra, för det skapar ofta en intressant diskussion. Därför dags för ett nytt kritiskt inlägg och denna gång mot den svenska unika kunskapen om utveckling av ubåtar.

Vår svenska tradition att utveckla u-båtar är betydligt äldre än den att utveckla flygplan, även om Saab de senaste 70 åren fått mer PR. Men frågan är hur länge till vi kan vara med i leken? Jag håller helt och hållet med om att vår Sterlingmotorteknik är mycket intressant och ger säkerligen god driftekonomi och uthållighet jämfört med konventionella ubåtar. Resultatet är en fattigmans atomdriven ubåt. Dessutom med fördelen att den är betydligt tystare än en atomdriven ubåt, vars kylsystem ofta bullrar kraftigt. Resultaten från övningarna i USA visar också på hur tyst våra u-båtar är och därmed hur nära dom kan ta sig utan att bli upptäckta.

Men alla kunder är inte lika imponerade. Austrailien köpte för ett antal år sedan 6 U-båtar från Kockums av Collins klass. Dessa har haft god taktisk förmåga, men mycket dålig teknisk funktion. Så låg att det har varit svårt att hålla dom i drift och utbilda nya besättningar. I dagsläget är endast tre i operativ drift. Nu verkar Australien gett upp det svenska spåret och tittar i stället på att köpa u-båtar från USA.

“The United States is a leader in the design and development of submarine technology, and I expect that Australia will look to learn from companies like General Dynamics Electric Boat and Lockheed Martin in designing and developing the Collins class replacement,” Mr Combet said

Det man då kan fråga sig är: Är vi verkligen så rackarns bra i Sverige som vi ibland verkar tro? Blir hemmablindheten så stor att vi inte objektivt kan se vilka produkter som finns på marknaden att jämföra oss med?

I u-båtsfallet blir därför också min fråga: Är det rätt att ge sig in i en fortsatt svensk utveckling av u-båtar? Eller borde vi titta på en bredare upphandling där även utländska tillverkare kan komma in? Arbetsplatserna i Sverige kan vi rädda genom att kräva motköp som andra länders duktiga upphandlare alltid lyckas med.