fredag 16 oktober 2009

En vecka kvar...

Enligt tidigare löften ska Brasilien komma med sitt svar den 23 oktober. Troligtvis blir det förseningar, men ödestimmen för Saab närmar sig.

Redaktören för Den ansedda tidskriften Jane´s, Robert Hewson, anser att det är mycket strategiskt klokt av Saab att alliera sig med Brasilien och dess flygindustri i form av Embraer.

Många förståsigpåare slåss för svensk försvarsindustri och då framför allt för arbetsplatser i Sverige. Försäljningen av Gripen kommer nog inte att ge ett enda extra arbetstillfälle i Sverige de närmaste åren, då mycket av tillverkningen kommer att hamna utomlands. Det kommer heller inte att innebära ökade intäkter för Sverige då motköpen är 175%. Dock så innebär detta att Saab överlever som industri utan att Sverige (läs FM) tvingas hålla Saab under armarna fram tills den dag då svenska Flygvapnet behöver en ersättare för Gripen C/D. D.v.s. inga ökade inkomster, men kanske minskade utgifter.

Detta är bra för Försvarsmakten som med en tynande budget får möjlighet att lägga pengar på operativ drift i stället för enbart utveckling.

4 kommentarer:

 1. Nja. Det är väl så att det är brasilianska flygvapnet som lämnar sin slutliga rapport den 23 okt om vilket flygplan de önskar. Hurvida Lula kommer meddela nåt vet väl endast han själv och möjligtvis hans polare Sarkozy..

  SvaraRadera
 2. Anonym: Helt rätt, men jag misstänker att Lola vill ut med svaret snabbt eftersom FAB nog kommer att läcka för att sätta tryck på presidenten.

  SvaraRadera
 3. Vänta nu, jag har accepterat konceptet motköp som ett naturainköp, men 175%??? Det liknar ju Ebberöds bank. OK, Sovjet betalade av på sin statsskuld till Finland med artilleri och stridsvagnar. Har vi hamnat i samma läge? Vad har hänt? Är det etanolbilarna, men bilisterna betalar ju den på macken (plus skatter)?

  Det kanske är så det går till i branschen numer. Är det månne så att de som gnäller på förlusten av svenska jobb i SEP-affären, egentligen borde vara tacksamma för att vi valde att köpa finskt? Eller är det bara SAABs förhandlare som gör såna affärer?

  Jag vet bara att det här begriper jag inte.

  SvaraRadera
 4. Ndorop: Offerten är inte bara Saab. Mats Nilsson från Försvarsdepartementet var med när den lades fram vilket betyder att även om kanske Försvarsmakten och FMV tycker annorlunda så finns det politisk vilja bakom att t.ex. skaffa Brasilianska skol- och transportflygplan som en del av motköpen.

  175% kan nog ändå bli svårt att nå om det inte blir fortsatt försäljning av Brasilientillverkade Gripen. Då blir det nog till att skicka många turister till Brasilien (räknas som motköp i Sydafrika) eller dricka en massa Caiprinha...

  SvaraRadera