fredag 16 oktober 2009

Svenska industrispioner (uppdaterad)


Saab är misstänkta för mutor i samband med att ha tagit emot information om det koreanska flygplansprojektet KF-X. KF-X har dock blivit nedlagt som utvecklingsprojekt. I stället fokuserar Korea på att bygga utvecklade F-16 kopior och UAV. Det som i så fall kan ha stulits är forskningsunderlag till KF-X Stealth design eller ganska så ointressanta F-16 data. Med tanke på att stölden ska ha skett på det koreanska militära forskningsinstitutet SMI så är det i så fall nog det första. Det intressanta i detta fall är att Saab har samarbetat med Sydkorea om att utveckla just en Stealth Gripen. Så frågan är hur mycket som är stöld och hur mycket som egentligen kom via samarbetet? Sedan har det säkert förekommit mutor för att få ett kontrakt med Sydkorea.

Den intressantaste koreanska flygprodukten är nog T-50 Golden Eagle, som är en F-16 kopia som ska användas för grundläggande utbildning. Säkert intressant för de länder som fortfarande flyger F-16, men ganska så ointressant för Saab som för tillfället verkar ha lagt ambitionerna om att utveckla ett nytt skolflygplan på is.

Frågan är egentligen om denna nyhet är så häpnadsväckande? Utländska företag spionerar på svenska och det vore mycket konstigt om det inte skedde motsvarande verksamhet åt andra hållet. Att PS-05/A som sitter i Gripen utvecklades med en design som till viss del bygger på ryska data är en officiell hemlighet. Företaget Exico och Claes-Ebbe Alvén ska ha kommit över en rysk radar och sedan skickat den till Sverige.

Uppdaterad 09-10-17, 18:52
Claes-Ebbe Alvéns slott är nu till salu. Det verkar som industrispionage inte tillhör de lukrativa verksamheterna för oss svenskar. Hans bröder är nog en smula irriterad på den gode Claes-Ebbes hanterande av sin ekonomi. Visning sker den 3 November 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar