lördag 24 oktober 2009

Inget nytt om Brasilien, ännu... (uppdaterad)

Brasilianska flygvapnet har gått ut med en bild som beskriver vilka delar av Gripen NG som kommer att tillverkas i Brasilien. Lite konstigt att vissa delar är blåmarkerade. Många av dessa system är gemensamma med Gripen C/D och det vore konstigt om Saab tänker byta leverantör. Den här artikeln pekar på att delar av produktionen kommer att ske i Sydafrika, vilket måste ses som en del i Saabs motköp i Sydafrika. (Artikeln har dock fel i att motorn F414 kommer att tillverkas av Volvo. Det som sitter i NG är en standard F414 motor och inte som i RM12 för Gripen A-D en modifierad F404 motor). Mer smått och gott om den brasilianska Gripen affären finns att läsa på MilitaryPhotos diskussionsforum.

Inget officiellt ännu från president Lula. Den 23 oktober skulle flygvapnet vara färdiga med sin utvärdering. Tystnad kan vara bra för det skulle kunna innebära att utvärderingen inte riktigt överensstämmer med vad Lula lovat Sarkozy...

Uppdaterad 09-10-24, 23:56
Jag satt och tittade på de olika delsystemen och insåg att det är en ny brasiliansk datalänk på gång. Det innebär att Gripen numera har de gamla F-/S-länkarna för A/B. SECOS jaktlänk, Länk 16, thailändsk och brasiliansk datalänk för C/D. Det är som fransmännen brukar säga, "Vi gillar standarder så pass mycket, att vi alltid uppfinner en egen". Gripen börjar likna en mobiltelefon, där man måste ha en sex-sju olika system för att kunna resa runt jorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar