fredag 23 oktober 2009

Hedra våra veteraner (uppdaterad)

I morgon är det den 24 oktober och därmed den officiella FN dagen. Då öppnar armémuseum sin nya utställning "Fredssoldater". Fredsbaskrarna har en förhandsvisning idag.

"Vi vill täcka in hela spannet - från FN:s resolutioner ända ner till de oxblodsfärgade liksäckarna av plast. Tre miljöscener ska visa Kongo 1961, Cypern 1985 och Kosovo 2004. Ett ”aktuellt hörn” ska ha färsk information om läget i Afghanistan."

Personligen tycker jag att det kanske hade varit lämpligare att koppla ihop utställningen med Peacekeepers Day den 29 Maj, men den dagen har fått alldeles för lågt fokus i den svenska debatten. Det ska dock bli mycket intressant att titta på utställningen. Trots att jag som flygmänniska givetvis har en förkärlek till Flygvapenmuseet i Malmslätt (tyvärr stängt fram till 12 juni 2010) så är armémuseum helt klart värt att besöka.

Uppdaterad 09-10-26, 14:46
Jag hade helt missat att det vid invigningen av utställningen även delades ut medaljer till svenskar som deltog i Kongo insatsen 1960-64. Det är Fredsbaskrarna som drivit en kampanj att de 13 som soldater som inte fick Vasa medaljen ska belönas i efterhand. Det är skönt att se att FM börjar städa om sitt hus.

4 kommentarer:

 1. OT, men du menar väl 24 Oktober?

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Daniel: He, he. Jag var tydligen lite trött i går kväll... Rättat. 2009 är det va?

  SvaraRadera
 3. 11 november är den stora dagen i västeuropeiska stater för att hedra militära veteraner. Anmärkningsvärt nog numera också i Norge, som ju knappast kan sägas ha deltagit särdeles aktivt i första världskriget.

  Veteransoldatutredningen (SOU 2008:91) föreslog att Folke Bernadottes dödsdag 17 september skulle vara en lämplig dag för ett samlat statligt erkännande av svenska veteransoldaters nationella och internationella insatser.

  Inte ens alla svenska soldater i utlandet är i FN:s tjänst eller lyder nödvändigtvis alltid under ett FN-mandat vid internationella insatser, så UN-Peacekeepers Day är inte heltäckande.

  Greve Folke Bernadotte hade en vanlig svensk officerskarriär i botten och tjänstgjorde också i försvaret av svenskt territorium.

  - Klipp från mil.no

  Forsvarets minnedag markerer heder, støtte og trøst til de nærmeste pårørende etter norske soldater som har omkommet det siste året.
  Minnedagen omfatter alle dem som har mistet liv og helse i Forsvarets tjeneste – under trening, øving, og i operasjoner i Norge og i utlandet – det siste året.
  Markeringen ble arrangert for første gang på Akershus festning søndag 11. november 2007.
  Forsvaret har bestemt at en slik minnemarkering blir arrangert hvert år i november.
  Alle Forsvarets avdelinger – både hjemme og i utlandet – skal markere minnedagen med et eget arrangement eller i forbindelse med oppstilling eller annen, lokal markering.
  Makeringen kan bestå av ett minutts stillhet, kransenedleggelse, ”bønn på linjen” eller en minnegudstjeneste.

  SvaraRadera
 4. Gustav: Håller med om att den 11 November inte är en lämplig dag. Varför ska vi kopiera utländska påfund på samma sätt som Halloween rakt av?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Veterans_Day

  Varför inte ta en historisk koppling och ta datumet för den dag då vi undertecknade det som snart firar 200 år, d.v.s. Konventionen i Moss den 14 augusti 1814 och freden mellan Norge och Sverige?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Konventionen_i_Moss

  SvaraRadera