söndag 25 oktober 2009

Ryssland till Afghanistan?

Ryssland har hållit sig långt utanför risken att bli inblandad i Afghanistankriget. Detta beror givetvis på de faktum att det gick illa förra gången, samt att USA driver krigföringen. Sedan lär dom inte vara så välkomna av varken talibaner eller den sittande regimen då bägge sidorna slogs mot den ryska ockupationen. Hittills så har Ryssland ställt upp med ett fältsjukhus i Kabul, genom att hyra ut helikoptrar och transportflygplan och tillåta överflygningar över ryskt luftrum.

Men å andra sidan kanske Ryssland just nu är det land som har mest att vinna på att få ett stabilt Afghanistan. Den här ryska rapporten visar på effekten av Heroin i Ryssland.

- Ryssland importerar en femtedel av allt heroin som produceras, varav Afghanistan står för 92% av världens totala produktion.
- Var tredje person som dör av droger världen över är ryss
- Mer än 30.000 ryssar dör varje år av heroin. Detta är mer än de ryska förlusterna under hela kriget i Afghanistan 1979-89!

Även om Ryssland inte kan deltaga aktivt i själva afghanistankonflikten så finns det andra sätt och ett av de mest effektiva vore att hjälpa USA sätta press på Pakistan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar