onsdag 14 oktober 2009

Estland ropar på hjälp

Äntligen en lackmustest på vår solidaritetsförklaring! Estland önskar att NATO genomför en större övning med marktrupper i Baltikum som svar på de storskaliga övningarna Zapad och Ladoga som Ryssland nyligen genomfört i närområdet. Att dessa övningar är tydliga signaler till bl.a. Finland, Baltikum och Georgien går inte spårlöst förbi i den estniska försvarsdebatten.

De QRA uppdrag i Baltikum som bl.a. genomförts av Tjeckiska Gripen är enligt Estland inte tillräckligt för att visa att länderna befinner sig under NATO beskydd. Georgien var bevisligen en medlem i NATO PfP, men det hjälpte inte dom 2008.

Hur kan det komma sig att svenska politiker ser en fredfull omvärld och anser sig ha råd att lägga ner det svenska invasionsförsvaret till förmån för deltagande i Afghanistan, medan Estland fortfarande ser ett hot från öster? Vad skulle Sverige göra om det skulle börja blåsa upp till storm kring Baltikum? Hur mycket är vår solidaritetsförklaring värd? Skulle vi eventuellt deltaga i en NATO övning för att visa vårt stöd för Baltikum på samma sätt som vi deltog i Loyal Arrow, eller tycker våra politiker att vi då retar vi upp Ryssen i onödan?

Hmm. Undrar om estninska Ofog tänker stoppa denna övning?

1 kommentar:

  1. Ja, esterna blir nog besvikna om de verkligen hoppas på svenskt stöd, man skulle tro att de lärt sig efter baltutlämningen mm. Men kanske Estland ännu inte har lärt sig det som både Norge och Finland vet sedan länge: [b]Man kan inte lita på Sverige[/b].

    Därför är också utökat nordiskt sammarbete en dödfödd tanke, Sverige är inte det minsta berett att bidraga till helheten men vill nog vara den som bestämmer samt plocka russinen ur tårtan samt låta övriga ta eventuella smällar.

    SvaraRadera