måndag 12 oktober 2009

Snälla politiker, läs inte det här...


Ibland så undrar man över hur ohelig alliansen är mellan försvarsindustrin och Försvarsmakten? Vad är det som krävs av en produkt för att den ska kunna säljas in i Försvarsmaktens långsiktiga materielplan?

När man ser t.ex. på NBF så var det tre saker:
- En ändrad omvärldsbild som ställde krav på förändringar i Försvarsmakten
- Nya teknikmöjligheter sam gav upphov till möjlighet till förändringar
- Någon karismatisk person som via Powerpointpresentationer och fyrfärgsbroschyrer lyckas övertyga politiker och militärer att det finns en lösning på deras problem

Tyvärr så analyserades det aldrig särskilt väl om det verkligen är rätt lösning.

Skycar är ett typiskt sådant exempel. Den har alla förutsättningar att dyka upp som ett blivande svart hål i försvarsbudgetar världen över.

- Problemet är att transporter i Irak oftast är landburna, vilket utsätter soldater för risker med bl.a. IED
- Vips dyker det upp en bil som svävar över marken och därmed inte är lika utsatt för IED (LV robot lär dom nog ändå få problem med)
- Dessutom finns karismatiska före detta militärer som skriver analysrapporter som visar att Skycar är lösningen på alla problemen.

Vi får därmed hoppas på att inte någon svensk politiker läser detta inlägg och inte förstår ironin. Den ser ju fin och blänkande ut, eller hur?

Det man totalt missar i en sådan här reklam är att en av anledningarna till de stora behoven av marktransporter i krigszoner är bränsle (och i Afghanistan och Irak även vatten). Att skicka det med flyg är helt enkelt inte effektivt. Skulle man tillföra Skycar så dyker det helt plötsligt upp ett fordon som slukar mer bränsle än en bil och därmed uppstår behovet av ytterligare mer transporter.

De två viktigaste uppfinningarna för att minska behovet av landtransporter är snarare bensinsnåla lastbilar och effektiva vattenrenings/återvinningsmöjligheter.

2 kommentarer:

  1. Vill man vara elak skulle man kunna säga att lastbilarna redan är väldigt bensinsnåla. Detta eftersom de drivs med diesel :-)

    SvaraRadera