fredag 9 oktober 2009

Godmorgon Sverige (uppdaterad)

Äntligen börjar den svenska pressen att vakna och sprida budskapet till den svenska befolkningen att den Ryska björnen är inte död. Han har bara gått i ide under ett par år.

Alldeles nyss genomfördes övningarna Zapad, och Ladoga i Ryssland. Det är de största övningar som genomförts på närmare 30 år i Ryssland. Här pratar vi dessutom inte om fredliga övningar i samarbete med andra länder för att kunna bedriva internationella insatser inom ramen för FN mandat. Här är vi tillbaka till Kalla Krigets storövninger med pansaranfall över stäppen och landstigning med trupp från havet.

Övningarna används givetvis dels för att visa omvärlden att man fortfarande har en militär förmåga, men givetvis också för att visa sina grannar att dom inte bör ta att för lätt på möjligheterna att t.ex. gå med i NATO. Georgien fick smaka på detta när Ryssland i samband med övningen Kavkaz 2008 anföll Georgien. Givetvis som svar på Georgiskt anfall, men det var inte en slump att dom ryska trupperna redan fanns där. Tidigare i somras genomfördes Kavkaz 2009 för att hålla Georgien på mattan. Ladoga är ett tecken på det nyvaknade intresset för norra ishavet med dess oljefält och strategiska transporter.

Det är heller inte en slump att det fanns svenska Gripen flygplan i närheten när det stora rånet mot värdedepån i Västberga genomfördes. Det var givetvis inte för att vid behov hjälpa polisen, utan för att hålla ett vakande öga på vad vår granne i öst har för sig.

Vad har vi då gjort i Sverige de senaste åren för att möta detta ökade militära intresse i närområdet? Jo vi har helt och hållet lagt ner vårt svenska invasionsförsvar med krigsbaser för spridning av flygplan. Vi håller på att riva ner vårt svenska Stridsledningssystem. Det som återstår är möjligheterna att få upp ett par flygplan i luften för att bevaka gränsen, men denna verksamhet får bedrivas från fredsflottiljerna (som också läggs ner). Internationella Insatser i all ära, men Försvarsmakten har faktiskt en skyldighet att kunna försvara Sverige. Att omvärlden fortfarande tycker att denna region är intressant bevisar om inte annat att Ryssland lägger dessa storövningar i närområdet.

Till sist: Var är alla vänsteranhängare som klagade på den lilla övningen Loyal Arrow med 1500 deltagare? Det finns 10-tusentals ryska soldater i närheten att klaga på. När åker Ofog över till Ryssland och springer in i skjutområdena? Till skillnad mot våra svenska soldater som tar risker i t.ex. Afghanistan vågar dessa aktivister inte ta några risker för att visa att dom står för vad dom säger...

Uppdaterad 09-10-09, 19:01
Carl Bildt har den senaste tiden fått mycket kritik för sina beska kommentarer om Rysslands agerande i bl.a. Georgien. Framför allt är det Frankrike och Tyskland som reagerar negativt. Vad vi inte ska glömma är att dom har lite andra intressen än Sverige i bl.a. Nord Streams gasledning på botten av Östersjön.

Som vanligt så är det realpolitik som gäller. För Tyskland och Frankrike så är det pengar att tjäna. För Sveriges del så borde vi dock fundera på det ändrade säkerhetsläget som gasledningen kommer att innebära. Plötsligt så flyttas den ryska ekonomiska intressezonen innanför den svenska territorialvattensgränsen. Det kanske kommer att behövas en svenska Marin med möjlighet att agera i Östersjön igen, samt ett svenskt spaningsglyg som snabbt kan ut och identifiera konstiga fartygsrörelser?

3 kommentarer:

 1. Skillnaden är att Loyal Arrow representerade VÄST, dvs allt som är ont, medan Zapad representerar Ryssland, dvs allt gott och ideologiskt riktigt.

  SvaraRadera
 2. Carolina Vendil Pallin vid FOI citeras i SvD:

  "Men det vi ska vara mer beredda på är att det kan bli obehagliga incidenter. Då kan det vara viktigt att kunna visa militär närvaro i vårt närområde. Att snabbt sända upp jaktflyg etcetera."

  Att intensifiera incidentberedskapen klarar vi nog för en begränsad tid, men kan vi åstadkomma en styrkedemonstration? Kan vi ens upprepa E 1´s demonstration under ubåtskrisen?

  SvaraRadera
 3. Betr fredsrörelsens aktiviteter, kan det vara fortfarande som det helt uppenbart var på den sk gamla och goda tiden, då Sovjet och Warszawapakten fortfarande existerade, dvs fredsrörelsen styrdes helt uppenbart utav GRU direkt från Moskva ....

  SvaraRadera