fredag 9 oktober 2009

Två svenskar skadade (uppdaterad)

Två svenska soldater har skadats i en attack i Afghanistan. Detta var inte oväntat då det på senare tid skett en eskalering av anfallen i den norra delen av Afghanistan. Trycket på talibanerna i södra Afghanistan i kombination med ändrade underhållsvägar från Pakistan har lett till ökat antal incidenter även i norra Afghanistan. För en vecka sedan skadades fyra finska soldater, varav en allvarligt. Ytterligare ett par veckor tidigare tvingades tyska soldater i grannprovinsen till att göra en insats mot stulna tankfordon som tyvärr resulterade i att många civila dödades.

Jag hoppas att inte denna händelse får svenska media att börja ropa på att ta hem våra soldater från Afghanistan. Tvärtom visar det på att säkerhetsläget i AFghanistan kräver militär närvaro. Ska vi ha en chans att bygga upp landet med civila insatser måste det finnas kvar en militär närvaro för att skydda de civila hjälparbetarna.

Många klagar på att valet i AFghanistan inte var helt demokratiskt genomfört med mycket valfusk från den sittande presidenten. Men glöm inte att utan ISAF närvaro hade valet över huvud taget inte gått att genomföra.

Det är inte när det går bra som behovet av ett enat stöd från hemmaopinionen är som störst så därför : Stöd våra soldarer!

Uppdaterad 09-10-09, 23:56
Stridsfordon 90 har nu återigen bevisat sitt värde i Afghanistan. Det var andra gången som svenska förband blivit anfallna när dom haft med sig stridsfordon. Dels har dom gett bra skydd vid anfall med RPG och dels har dom kunnat vända striden till sin fördel. Talibanerna har börjat använda samma taktik som använts i Irak mot de amerikanska styrkorna med massiva insatser av RPG.

Resultatet av eldstriden kan få två effekter:
- Upptrappning om nu området har fått den ökade betydelse som många tror
- Talibanerna får mer respekt för stridsfordon 90

Med tanke på den ökade hotbilden så var det tur att fordonsparken har förstärkts under våren och sommaren. HKV borde dock ransaka sig själva. Hade detta skett utan den kritik som varit? Nu kom förstärkningen av stridsfordon 90 innan den stora ökningen av våldet och därmed har med stor sannolikhet svenska liv räddats.

Märk väl att den svenska styrkan fick understöd av NATO stridsflyg. Jag tycker att debatten är märklig där svenska politiker inte vågar skicka Gripen till Afghanistan på grund av risken att dom bekämpar civila. Är våra politiker inte medvetna om att insatserna leds från backen av s.k. FAC - Forward Air Controllers? Piloten släpper bara bomber, det är soldaten på marken som avgör var den träffar och därmed har ansvaret. Svenska FAC har därmed redan idag risken att beordra anfall mot fel mål på samma sätt som de tyska markstyrkorna beordrade in amerikanskt flyg mot tankbilarna.

Uppdaterad 09-10-11, 19:53
Ytterligare en svensk soldat har blivit skadad i Afghanistan. Det som man kan befara är att hemmaopinionen börjar svänga. Intressant är att de tre första bloggarna som tar upp händelsen heter "Röda ...." allihopa. Internationell solidaritet har slagordet alltid varit inom vänsterrörelsen. Om vi lämnar Afghanistan är Talibanerna dom enda vi är solidariska mot.

Uppdaterad 09-10-13, 22:24
En ny attack genomfördes på idag mot det svenska förbandet. Dock inga skadade denna gång.

Obama förstärker nu också den amerikanska truppnärvaron. Detta är bra om talibanerna ska kunna bekämpas och de civila hjälpinsatserna ska få möjlighet att verka. Dock så kan ökade insatser i söder tvinga upp talibanerna till de norra delarna där svenskarna håller till och därmed i stället öka oron där. Det ökade antalet incidenter i det svenska området den senaste tiden kan vara en indikation på just detta.

Den allvarligaste skadade svensken har nu skickats hem till Sverige. Jag hoppas att mottagningen fungerar bra och att inte han ska behöva genomlida samma processer mot en sjukvård som tyvärr fortfarande är uppdelad i för många aktörer, trots veteranutredningens rekommendationer. Jag hoppas även att Försvarsmakten tar fram en medalj för soldater som sårats i tjänst!

Uppdaterad 09-10-16, 07:30
Den skadade soldaten vårdas nu på universitetssjukhuset i Linköping. Förbandet i Afghanistan tror att anledningen till det ökade antalet attacker den senaste tiden beror på att Ramadan just avslutats. Jag tror dock att den största anledningen är att man försöker att skrämma bort ISAF inför nästa valomgång.

"En anledning är att vi tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor patrullerar i områden där det finns grupperingar som är regeringsmotståndare. De gillar inte att vi finns i området, säger pressofficeren Henrik Klingberg."

2 kommentarer:

  1. Liten korrigering, 2 av de finska soldaterna skadades allvarligt, en av dem skadade ryggraden.

    SvaraRadera
  2. Ditt sista tillägg är mycket korrekt. Samma sak har slagit mig flera gånger, men det är som John Cleese en gång sa i Fawlty Towers: Don't mention the war! Risken är att FS-förbanden snart inte har tillgång till FAC. Jag vill dock understryka att jag har det högsta förtroende för svenska FAC:er.

    SvaraRadera