lördag 31 oktober 2009

JSF inget för Bodö?

Under utvärderingen av Gripen och JSF/F-35 vid valet av framtida stridsflyg i Norge så framkom det att JSF bullrade mycket mer än Gripen under start och landning. Detta var dock inget som norrmännen lade särskilt stor vikt vid (då).

Nu har det dock framkommit att Bodöbasen som är tänkt att vara huvudbasering för JSF ligger på tok för nära Bodö stad. JSF bullrar med tänd efterbrännkammare ca 4 ggr mer än dagens F-16 (som nog är likvärdig med Gripen).

Det finns två dyra lösningar.

- Flytta staden Bodö. Motsvarande gör man redan idag i Sverige, där delar av staden Malmberget flyttas för att ge möjlighet till utvinning av mer malm.

- Flytta ut Bodöbasen i vattnet genom att förlänga den udde som basen är byggd på.

Det tredje alternativet är givetvis att använda någon annan bas, men Bodö har alltid varit den nordligaste basen för basering av stridsflyg i Norge. Man vill inte reta ryssarna allt för mycket samtidigt som man vill ha nära till de viktiga områdena kring oljefälten i Norra ishavet.

Vilken lösning Norge än väljer så kommer det att kosta mycket pengar. Ytterligare en aspekt av valet av JSF med andra ord.

6 kommentarer:

 1. Om jag inte missminner mig utreder man Evenes strax norr om Narvik som ett alternativ till att bygga ut Bodö. I vilket fall som helst lär det kosta.. duktigt..

  SvaraRadera
 2. Med alla skriverier och rykten den senaste tiden kring JSF med nedskjärningar (UK -~60%, USAF -~50%, DK -~30%, NL -~30%...), förseningar, associerade fördyrningar och andra ljudligheter (!) kan man gott tro att det börjar svettas så smått i lusekofteland.

  Skrattar bäst...

  SvaraRadera
 3. Eller så kan man ju minska på ljudregelverket. Bodöborna får helt enkelt tåla lite mer. Jämför med Malmen i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Anonym: Malmslättborna har aldrig varit speciellt förtjusta i sin flygflottilj. Det har länge funnits en aktionsgrupp mot helikoptrar. Skulle JSF baseras där med 4 ggr högre ljudbild är Gripen så skulle nog motståndet hårdna.

  I Såtenäs tvingades Flygvapnet att bullerisolera halva byn, till stort förtret för dom som bodde utanför bullergränsen och inte fick sina hus rustade gratis.

  När F13 fanns kvar så tvångsinlöste Flygvapnet ett antal villor som låg för nära flottiljen och rev dom. Att sedan flottiljen lades ner två år senare gjorde nog inte dessa villaägare särskilt vänligt inställda till Försvarsmakten.

  SvaraRadera
 5. Ja, du ser ju själv Greasemonkey, hur idiotiska dessa bullerskyddsregler är. :)

  Varför rev man för örvigt villorna? Kunde man inte, tja, låtit dem stå kvar, även om FM ägde dem och ingen bodde i dem permanent? Jag är dock övertygad att man efter inlösningen kunde få flygofficerare att bo i dem om man tog ut en hyra om säg 1000 kronor i månaden.

  SvaraRadera
 6. I JSF konsortiets bud så fanns det ett erbjudande att bekosta nya hangarer och bankostnader. Det var det här som gjorde största skillnaden i ekonomin mellan de två flygplanen. Hade Norge valt Gripen ansåg man sig nödgad till att upphandla och bekosta dessa åtgärder själva. Flytten handlade då inte om att utrymma Bodö av bullerskäl utan att taktiskt hamna bättre till i Evenäs(?),

  J.K Nilsson

  SvaraRadera