fredag 30 oktober 2009

USA:s försvarsbudget 2010 (uppdaterad)

USA:s försvarsbudget för nästa år kommer kommer att hamna på 680 miljarder dollar! Med dagens valutakurs, ca 4624 miljarder kronor. Att jämföra med den svenska försvarsbudgeten på ca 40 miljarder. Ändå försöker vi hänga med i deras teknikutveckling!

- USA stoppar vidareutveckling i en hel del dyra teknikprogram, bl.a. F22. Det visar på att behovet av ett jaktflygplan för att dominera luftrummet inte längre är lika stort. Utvecklingen av JSF/F-35 fortsätter, vilket pekar på att det är framför allt uppdrag för att stödja marktrupper som prioriteras.

- Future Combat Vehicle läggs ner till förmån för minskyddade fordon som just nu levereras till bl.a. Irak och Afghanistan.

884 miljarder läggs på fortsatta operationer i Irak och Afghanistan. Intressant dock är att USA stryker så många teknikutvecklingsprojekt. Obama kan få problem med en del senatorer då vapenindustrin i USA är stora påtryckare i de olika staterna. Ofta när det handlar om materielanskaffning i USA så handlar det mest om att sprida gracerna mellan staterna än att alltid köpa rätt produkt. Och vi som tyckte det var jobbigt i Sverige...

Uppdaterad 09-10-31, 22:56
Talibanerna tackar nej till den s.k. "Taliban reintegration provision" där USA tänkte sig betala talibaner för att stödja regeringen i Kabul.

"The Mujahedeen of the Islamic Emirate of Afghanistan are not mercenaries and employed gunmen like the armed men of the invaders and their surrogates," Mullah Brader Akhund said in the statement. "This war will come to an end when all invaders leave our country and an Islamic government based on the aspirations of our people is formed in the country."

Akhund said 19th century British invaders and Soviet fighters in the 1980s tried the same tactic, unsuccessfully.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar