måndag 13 september 2010

Brott och straff

I Sverige och Storbritanien har man lite olika syn på vad som är brottsligt. Medan britterna jagar soldater som smugglar knark från Afghanistan så straffar Försvarsmakten sergeanter som haft den stora fräckheten att åka omkring med en flagga med en sn*pp på!

Det gäller med andra ord att sätta ribban lågt (observera humorn) om man vill stoppa framtida heroinsmugglare redan när dom tar de första stapplande stegen på en brottslig bana.

13 kommentarer:

 1. Det mest omdömeslösa i historien med 'flaggan' är i min mening den personen som anmälde det till FPAN. Ett stort slöseri med skattepengar. Chefsjuristen, Personaldirektören och andra höjdare som sitter med på mötet har nog högre kostnad än de 3 dagars 25% reduktion som sergeanterna råkar ut för. Sedan ska säkert rapportskrivande och lite myndighetsbyråkrati adderas till summa.

  En tydlig och verbal tillrättavisning kan lämpligen utföras av kompC/batC/regC.

  SvaraRadera
 2. Sergeanter borde få höjt betyg i kreativitet och initiativkraft samt måttligt sänkt betyg i omdöme... ;-)

  SvaraRadera
 3. @Anonym 11.41: Kan inte annat än att hålla med. Jag är i grund och botten för att man ska ha ett bra arbetsklimat i Försvarsmakten, men värdegrundsarbetet har totalt spårat ur.

  Numera anmäler officerare varandra, inte bara för att dom tycker att den andra har begått ett fel, utan för att man helt enkelt är rädda för att själva bli anmälda för att man inte har tagit itu med hårdhandskarna.

  En verbal utskällning hade visat på mer kurage hos ledningen!

  SvaraRadera
 4. Jag håller med chefsingenjören, man måste stoppa utförsbacken tidigt annras slutar det illa, det vet man ju. Och vad skulle kunna bli härnäst om man inte stoppar i tid, skjuta granatgevär endast iförd hjälm..?

  SvaraRadera
 5. Hm, två grabbar i en båt, iförda kavaj och kalsonger och flagga med sn*pp.

  Helt OK enligt nya värdegrunden. Att klaga på det är väl inte acceptabelt numera. Vad säger Hof.

  SvaraRadera
 6. @Sumatra: He, he. Den kommentaren var nog också ett värdegrundsbrott! :-)

  SvaraRadera
 7. Utan att helt göra avkall på min djupt nedärvda emfas för politiskt korrekta åsikter i kombination med min kritiska hållning till försvarsmakten i allmänhet och officerare i synnerhet så måste jag tillstå att dom där sergeanterna bäde har gjort intryck och skillnad!

  All heder till dessa två kulturbärare, som insett att ett gammalt skrå (sergeanten) håller på att gå förlorat.

  Deras helt osjälviska manifestation tyder på mod, integritet och omsorg om snart förlorade kulturella värden!

  Jag hoppas att de rakryggade tar skäll, löneavdrag och andra upptänkliga straff!

  Jag hoppas också att officerskollegerna är beredda att ge dessa hjältar en hjälpande hand på den långa vägen tillbaka till fast och trist värdegrund. Dessa två förtjänar en andra chans!!

  Ha Ha, två sergeanter i en båt, iförda kavaj och kalsonger och flagga med sn*pp är stor humor!

  SvaraRadera
 8. Med tanke på många andra övningar jag sett på sistone ter sig denna inte speciellt underlig.
  Att man övar överhuvudtaget är för vissa förband unikt och bör premieras.
  Enligt flera övningsledare bör övningsinnehållet hållas på en intressant och relativt sexig nivå. (kan tyvärr inte uttala mig om det aktuella fallet)
  Dessutom är det viktigt att se saken/problem från flera olika håll.
  Man ville säkert prova på hur en heroinsmugglare känner det, iklädd kavaj och kalsonger. Man lever sig bätter in i rollen och får en större förståelse om man lägger till lämplig rekvisita och klädsel.
  Flaggans utseende hade man säkert valt för att inte bli förväxlad med NBG, som könsstympade sitt lejon.

  Jag ser en större fråga stiga upp i horisonten.
  Hur och var anmäler man någon nu för tiden. I vilket system?

  Teaterdirektören.

  PS. Jag ser dagligen män som har ribban ända upp över vänster bröstficka. Ibland kan man även se de tillhörande hängande delarna.
  Även hög ribba kan vara humoristisk!

  SvaraRadera
 9. Jag kan inte i den vildaste fantasi förstå hur man kan anmäla ett sådant ärende till Fpan?! vad har hänt med vårt ledarskap? Vart är toleransen mot att göra fel?

  Vi ska tolerera allt i dagens försvar, varför kan vi då inte tolerera att två unge befäl gör en olämplig bedömning? Ska dom straffas? Är det så vi ska hantera alla som gör fel? Vad kommer här näst?

  Till DIG som anmälde uppråget, "kollega" eller Regementschef. Skämms! Visa lite ryggrad nästa gång eller läs en bok om ledarskap, vilken som helst för du verkar ju inte förstå något.

  Jag kan bara hålla med de som kommenterat innan. Deras lösningar tyder på insikt om ledarskap.

  /Trupparen

  SvaraRadera
 10. Vid en övning på andra sidan Atlanten gick jag förbi en "security board" där man kunde läsa om vad olika soldater( graderna var inte redovisade ) hade gjort och vilka straff de fått. Bl a hade en soldat ertappats med ett mindre antal skarpa 5,56 patroner. För detta fick han flera år i fängelse. När jag kom tillbaka till "Roten" och nämnde detta var den vanligaste reaktionen" men några 5,56, det är ju inte så farligt". Kanske inte, kanske vi är väldigt upplysta, eller kanske är vi extremt naiva.

  SvaraRadera
 11. @Anonym 11:04

  Nu utgår jag från att du menar USA, du må rätta mig om jag har fel, men det landets rättsuppfattning är så långt ifrån sunt förnuft och allmänna rättsprinciper så att jag väljer att tro att vi är oerhört upplysta!

  SvaraRadera
 12. Tycker det är fantastiskt att "penisar är emot FM värdegrund" som det så vackert stod skrivet i en större tidning. Vi får väl börja anställa Enucker för att fylla ut våra GSS platser...

  I övrigt kan jag bara stötta Sergeanterna i fråga som visar engagemang i utbildningen av våra soldater.

  SvaraRadera
 13. Jag har hört att det var en officer som fick kännedom om att en kollega ville bluffa med sitt boende under majorskursen. Han anmälde detta till sin chef.

  Förbandschefen anmälde den som anmälde till FPAN för trakasserier eftersom det råkade vara en kvinna som tänkte bluffa och "spara lite pengar på sitt boende under kursen".

  Värdegrunden har verkligen fått vissa chefer att handla på ett underligt sätt.

  SvaraRadera