I början på denna vecka så kommer resultaten från Försvarsmaktens övegång till obligatorisk utlandstjänst. Allt pekar på att de flesta officerar väljer att säga Ja, vilket med stor sannolikhet kommer att tolkas helt felaktigt av Tolgfors och HKV. Vad är det egentligen som får officerarna att ta detta beslut trots tidigare mutter i leden? Jag har ringt runt till en del av mina kollegor som sagt Ja. Utan undantag så har orsaken varit att man fruktat att bli avskedad. Piskan fungerade i detta fall betydligt bättre än den obefintliga moroten.
Intressant är dock att många reservofficerare väljer att säga Nej eller ens skicka in ett svar. Med tanke på att dom har ett civilt arbeta att falla tillbaka på så är det lättare att säga nej. Antagligen hade andelen officerare som valt att inte säga Ja hamnat i ungefär storleksordning som reservofficerarna om dom hade haft ett val.
En konsekvens av att reservoficerarna nu väljer att inte skriva på blir att officerarna kommer att behövas i betydligt större mängd än tidigare då många utlandsbefattningar bemannats av just reservofficerare.
Många officerare har tagit detta beslut, inte för att dom vill, utan för att dom inte haft ett val. Det innebär att vi i framtiden kommer att tvingas bemanna våra utlandsmissioner med motvilliga i stället för dagens frivilliga. Detta kan få stora konsekvenser för moralen på våra förband. Enligt undersökningar så mår dessutom hemkommande soldater bäst om dom varit motiverade inför sin internationella insats.
Jag skulle vilja citera en fackrepresentant på F17: "Vi är inte bara löntagare, vi är låntagare".
Uppdaterad 10-09-27, 10:53
12.30 kommer personaldirektören att kommentera hur många anställda som valt att omreglera sina avtal.
Siffrorna är inte slutgiltiga, de som har svarat nej har fortfarande möjlighet att ändra sitt svar till ja. För att säkerställa att förbanden har nått alla skickas rekommenderade brev ut till de som inte svarat.
Uppdaterad 10-09-27, 14:11
600 anställda i Försvarsmakten har valt att säga nej till obligatoriet och 350 har vägrat svara. Det skulle vara mycket intressant att se vilka kategorier som svarat nej. Det skulle också vara intressant hur många som svarat Ja på grund av att dom känner sig tvingade.
Jag skulle därför vilja få ett gästinlägg från någon som svarat Ja där han/hon beskriver sin beslutsprocess.
Uppdaterad 10-09-27, 22:30
Försvarsmaktens ledning pratar ett språk som jag inte kan förstå. "Arbetsbrist" när man skriker efter anställda och inom många områden saknar kompetens. Det intressanta är att Försvarsmakten behåller personal med fel kompetens som säger ja till ett avtal som inte berör dem och är beredd att sparka personal med rätt kompetens som säger nej då dom tycker att sättet att ta fram avtalet visar på mycket dålig hänsyn till arbetstagarna.
ÖB Sverker Göranson har i brev till de anställda skrivit att uppsägningarna ska ske grund av "arbetsbrist". Trots detta uppger hans personaldirektör att de 700 behövs.
– Vi har inte 700 som inte gör någon nytta i dag. Det kommer att vara kännbart för oss när de slutar. Några tjänster måste vi återbesätta, men många kommer att sluta och vi kommer inte att ersätta dem. Det kommer att bli störningar för vår del - men det är vi beredda att ta, säger personaldirektör Per-Olof Stålesjö.
Av Officersförbundets medlemmar hotas 109 av uppsägning, och för dem tar förbundet nu strid.
– Vi kommer att gå till Arbetsdomstolen och pröva om det verkligen är arbetsbrist. Det är så principiellt intressant att det måste klaras ut en gång för alla, säger Officersförbundets ordförande Lars Fresker.
Om inte George Orwell redan hade skrivit "1984" så hade nog begreppet "nyspråk" fötts i denna debatt. Per-Olof Stålesjö har nog ett välläst exemplar av "1984" på sitt nattduksbord. Var finns Värdegrund och ÖRA när man i ledningen kör över sin egen personal och fackförbunden? Arbetet med dessa begrepp kan läggas på sparlåga i många år framöver då man i ledningen bevisat att när det kommer till kritan så gäller dom inte. Heder åt de officerare (inklusive på HKV) som har kurage att stå emot trycket från arbetsgivaren. Tyvärr så riskerar dom nu sitt jobb i detta ställningstagande. Å andra sidan är nog förtroendet för arbetsgivaren förbrukat i detta läge, så det finns nog en ömsesidig vilja att gå skilda vägar. Lite hål i huvudet är det dock hos HKV när man precis när man behöver fila på FM image för att locka nya rekryter bahandlar den nuvarande personalen som om dom vore pestsmittade. De potentiella rekryterna borde inse att när väl smekmånaden är över kommer dom att behandlas på samma sätt.
Kommer någon ihåg vad HKV skulle åta sig i värdegrundsarbetet? Dags för en uppfräschning och sedan analysera om man får full pott eller inte i arbetet med införandet av obligatorisk utlandstjänstgöring. Jag återkommer mycket snart till detta i ett separat inlägg.
Jag hoppas att HKV följer debatten och inser hur besviken all personal är på sin arbetsgivare just nu. Exempel finns i bl.a. lokaltidningar från F7 och F21.
Andra exempel kan ses i inlägg från officerare hos Cynisk. Både Flygvapnet och Armén är representerade.
BLT
söndag 26 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Få reservare har väl idag något konkret med FM att göra och har dessutom kommit upp i den åldern att de redan hunnit gifta sig i mässdräkt. Är man inte genuint intresserad av att göra fler missioner så finns det ju absolut noll och ingen anledning att skriva på nytt avtal. Ingen är ju längre krigsplacerad och det är ju inte precis så att man går miste om någon verksamhet här hemma.
SvaraRaderaVad är din slutsats? Att det hade varit bättre med fortsatt frivillighet som grund? Hur bra tycker du att det rimmar med fattade Riksdagsbeslut och kommande lagändring vid årsskiftet?
SvaraRadera@Anonym 07.35: Jag är för obligatorium. Jag är emot sättet det drivs igenom på.
SvaraRadera@Anonym 06.56: Jag har i varje fall stött på ett antal reservare på Swedint på väg till Afghanistan och Kosovo.
SvaraRadera@Anonym 08:01
SvaraRaderaVisst är Utlandsstyrkan full av reservare, det var inte så jag menade. Utan att de reservare som _inte_ är sugna på mission i närtid inte har speciellt mycket att förlora på att svara nej eller inte svara alls. Skulle de ändra sig så finns det nog fortfarande gott om luckor som behöver fyllas. Det är ju just hotet om att inte bli inkallad till tjänstgöring hemma som jag menar är tämligen tomt - det blir ju i så fall ingen skillnad mot hur det är nu.
För övrigt skulle det inte förvåna mig om ett stort antal reservare inte ens fått brevet, med tanke på hur bra FM är på att uppdatera sina personallistor...
@Anonym 08.13: En del av de reservare jag träffat och som är på väg utomlands efter nyår tänker inte skriva på obligatoriet. Dom är helt enkelt förbaskade på bl.a. lönevillkoren under utbildning.
SvaraRaderaEn kille som jag träffade tjänstgör som civil i Försvarsmakten, men han sade upp sig eftersom han då under utbildningen fått sin I-lön i stället för missionslönen och gått back. Rätt korkat regelverk, eller hur?
Det är mycket dessa typer av detaljer som får mig att tveka.
Men du, det är inte särskilt konstigt att du och dina kollegor upplever ett utlandsobligatorium som ett stort steg. Ärligt talat så har de av de de dina som nu är aktiva i realiteten aldrig betraktat en skarp insats, i någon form nationellt eller internationellt, som en trolig händelseutveckling under deras karriär (möjligen undantaget några under de första åren i swafrap). Det kanske är dags att reflektera mer över varför de som utlandsobligatoriet har en reell effekt på (och dit hör inte ff), och de som nu ska realisera en skarp insatslinjal, inte protesterar i närheten lika mycket.
SvaraRadera@Doley: En hel del av mina kollegor som både är och har varit på internationell insats protesterar kraftigt. Bl.a. transportflyget. Men dom skriver på eftersom dom är rädda att bli av med jobbet.
SvaraRaderaEtt intressant rykte som jag hörde under helgen var att en stor del av helikopterteknikerna på Malmen vägrade skriva på. Det kan få intressanta effekter för insatsen med HKP10B i Afghanistan till våren...
Läs gärna det här inlägget hos Cynisk för en inblick i en officers vardag.
SvaraRaderahttp://cynismer.blogspot.com/2010/09/gastinlagg-en-trott-officers.html
Som sagt var är det inte den obligatoriska utlandstjänsten i sig själv som jag är emot, utan sättet den drivs igenom på. Det visar på en total ovilja till kommunikation mellan HKV och förbanden. Att man sedan kör över fackförbunden hade i vilket annat yrke som hellst slutat med strejk.
För en reservofficer är lönevilkoren under utbildning inför utlandstjänst ett skämt. Jag var på väg till Afghanistan häromåret men när jag fick reda på att jag inte hade ens någon form av traktamente under utbildningstiden och därmed ca 20kkr mindre i månaden jfr med mitt civila jobb så var valet inte så svårt. När HR människan jag pratade med förklarade för mig att man har ju desto bätte när man är ute på missionen så skulle detta så skulle väl detta inte vara något problem ??? Att jag har en lön i det civila som bara är någon tusenlapp under den ersättning jag skulle haft utomlands var det ingen förståelse för!! Jag är övertygad om att FM kommer att ha det fruktansvärt svårt att attrahera äldre rutinerade reservofficerare i framtiden om man inte tänker om !!!
SvaraRadera"En kille som jag träffade tjänstgör som civil i Försvarsmakten, men han sade upp sig eftersom han då under utbildningen fått sin I-lön i stället för missionslönen och gått back. Rätt korkat regelverk, eller hur?"
SvaraRaderaMen så ser ju reglerna ut idag och har inget med obligatoriet att göra. Dessutom är det klart och tydligt att FM-anställda, både civila och militära, går på i-lön under utbildning och får sedan den lönen gånger 1,3 plus åttatusen under insats utomlands. Sa han upp sig på grund av det så undrar jag om det är regelverket som är korkat.
@Anonym 13:09
SvaraRaderaDu skall ha samma lön som dina heltidsanställda kollegor på samma befattning. Detta såvida du inte rekryterats för specifika civila kunskaper, exvis läkare eller legad. Anser du att du är värd mer pengar så får du väl förhandla om det. Tycker inte FM du är värd den summan så får du väl tacka nej. Precis som vilket jobb som helst.
@Anonym 13.13: Helt klart ändrar obligatoriet inte på detta och det är kanske en av bristerna. Man har helt enkelt inte satt sig in i villkoren för de anställda.
SvaraRaderaI detta fall så var en civilanställdes lön *1,3 + 8000 mindre en missionslönen för insatsen! Dessutom fick han under ett halvårs utbildning bara sin vanliga lön och inte missionslönen som han får som anställd "utifrån".
Det måste i så fall varit en ovanligt hög missionslön, eller har din kompis en väldigt låg 'vanlig' lön. Dessutom är ett halvårs missionsutbildning ovanligt långt.
SvaraRaderaAnnars brukar det vara tvärtom, nämligen att den som kommer utifrån har en betydligt lägre lön en FM-anställd kollega under insatsen, men FM brukar försvara detta med att lönen är högre under utbildningen. En ekvation som f ö sällan går ihop.
Faktum kvarstår dock att detta inte har något med utlandsobligatoriet att göra.
Till chefsingenjören
SvaraRaderaVad har helikoptertekniker på malmen med hkp 10B och Afghanistan att göra? Trodde du var bättre insatt än så.
Det är ett enkelt men mycket framgångsrikt recept som etablerats i ett antal verksamheter, exempelvis politik, diplomati och några verksamheter i samhället i övrigt. Make an offer that can´t be resisted.
SvaraRadera@Anonym 14.38: Helt rätt. Men om vi ändrar mitt uttalande till HKP15 och NBG11 så kanske det blir en smula mer rätt?
SvaraRaderaTror inte någon svettas särskilt mycket över det. Det vore ju inte första gången NBG har problem med hkp-förmåga...
SvaraRadera@Anonym 1.09: Det är nog helt riktigt. Dessutom ska tydligen de flesta vara knutna till HKP14 och inte vare sig 15 eller 10. Med tanke på att 14 bara står och samlar damm så gör det nog verken till eller från...
SvaraRaderaEn fundering i sammanhanget. Malmen har en hoper tekniker som tillhör FMV. Vad händer om Stödsystemsutredningen säger att FMV ska vara en del av Försvarsmakten? Blir det obligatorisk utlandstjänst för samtliga FMV-anställda då också?
Tidigt lärde man sig som befäl att man skall inte hota och inte lova om man inte till 100% är beredd att infria. Vi får se om ÖB har gått den grundkursen.
SvaraRaderaHar han gått den kan alla ni som svarat nej eller inte svarat alls lugnt räkna med att ni blir avskedade. Blir inte alla avskedade har ÖB inte gått grundkursen i ledarskap.
När jag läser nedanstående ser man att det i princip är riskfritt att tacka nej. FM kommer aldrig att få igenom uppsägning pga arbetsbrist. Det kommer att bli verkligt intressant när man säger upp TCO/LO anslutna, då kommer FM att få pisk.
SvaraRadera"Vi har inte 700 som inte gör någon nytta i dag. Det kommer att vara kännbart för oss när de slutar. Några tjänster måste vi återbesätta, men många kommer att sluta och vi kommer inte att ersätta dem. Det kommer att bli störningar för vår del - men det är vi beredda att ta, säger personaldirektör Per-Olof Stålesjö. "
Hade varit intressant om tex alla piloter tackat nej, hade man då varit beredda att "Ta det"
//Rune (lyckligt civil i 10 år och 40 dagar) ;-)