tisdag 28 september 2010

Mer än vad vi önskar? (uppdaterad)

I övergången till ett insatsförsvar så tittar Sverige mycket på Danmark och Norge som har goda erfarenheter av internationella insatser i miljöer som Afghanistan och Kosovo. Sverige har deltagit i samma insatser, men jämfört med t.ex. danskarna så har vi tillbringat våra missioner en bit utanför de värsta striderna.

I Danmark så har "skandalerna" kommit en efter en. Först boken "Jaeger - I krig med eliten" som avslöjar detaljer om hur danska soldater opererar i Afghanisan och nu senast filmen "Armadillo" som följer en pluton under deras insatsperiod i Afghanistan. Regisören av filmen har fått mycket kritik för att han har valt ut de "smaskigaste" scenerna och många av de deltagande soldaterna har tagit avstånd från det dom sagt då dom anser att det var i stridens hetta. Men hur man än försöker att förneka det som visas och sägs så har det trots allt inträffat. Kollegor som har deltagit i t.ex. Bosnien bekräftar också att danskarna har en mer Rambo-liknande attityd till soldatlivet.

Nu har en norsk tidning ett reportage där man intervjuar soldater som tjänstgjort i Afghanistan och det är en rå verklighet som kommer fram. Det visar sig att många helt enkelt inte åker till Afghanistan för att rädda världen, utan för att hitta spänning. Förvånande? Knappast! Lite ironiskt är det när en reporter frågar norska ÖB om han inte tror att en soldat kan reagera konstigt efter att ha varit i strid. Det visar sig att ÖB inte kan svara på frågan då han själv aldrig varit i skarp strid! Även norska försvarsministern tar avstånd från de norska soldaternas uttalanden. Personligen tycker jag detta är hyckleri och i samma klass som den svenska kritiken mot soldater som dekorerar en båt med en flagga med en sn*pp på.

Jag har tidigare varnat för att övergången från ett värnpliktsförsvar till ett insatsförsvar med yrkessoldater kan mycket väl leda till liknande tendenser även här i Sverige. Norskar och danskar skiljer sig egentligen inget från oss svenskar, så varför skulle vi bete oss på ett bättre sätt? Det är tänkt att våra yrkessoldater skall göra upprepade insatser till områden som Afghanistan och behöver då ett sätt att lätta på trycket. Det är en naturlig reaktion att efter man har varit i en farlig situation skämta på ett ganska så makabert sätt. Med stor sannolikhet kommer det att byggas upp en subkultur även i svenska Försvarsmakten. Frågan är om den inte alltid har funnits även fast begrepp som Värdegrund och ÖRA försöker att polera ytan? Om en svensk tidning t.ex. skulle göra ett reportage om svenska flygvapendivisioners aktiviteter under fjällresor så skulle nog svenska folket få en chock och ÖB sätta morgonkaffet i halsen. Det är inga helyllesgossar, men att tro att kombinationen krigare och svärmorsdröm finns i en och samma person är ganska så naivt.

Denna typ av kultur finns inte bara inom Försvarsmakten. Jag har många vänner inom sjukvården och min mor arbetade i många år på sjukhus. Det som förvånar mig är vilken hårdkokt attityd som finns hos sjukvårdspersonal när man pratar om sjukdomar och elände. Givetvis är detta en försvarsmekanism. Det går inte att arbeta med dessa saker om man tar åt sig för mycket och säkrast är att distansera sig en smula. Akutmottagningar nyttjas för utbildning av nya läkare. Delvis för att dom ska få uppleva många olika typer av skador, men även för att härdas. Flygvapnet nyttjade under många år sjukhusens akutmottagningar för att träna sina ytbärgare. Ett par veckors praktik är dock inte till för att ytbärgarna ska hinna lära sig något. Nej, det handlar om att härda ytbärgaren så att han inte svimmar eller kräks första gången han ska hantera en allvarlig skadad patient. Frågan är bara om man verkligen är samma person efter att ha varit med om ett trauma? Vad hände efter upprepade trauman?

Förr eller senare kommer de första svenska memoarerna från våra senaste internationella insatser. Jag blir inte helt förvånad om det då dyker upp en debatt liknande den i Norge där Försvarsminister och ÖB tävlar om vem som kan förneka händelsen kraftigast.

Sensmoral i detta inlägg: Man kan inte äta kakan och samtidigt ha den kvar! Man kan heller inte tro att vi kan gå över till ett yrkesförsvar som är konstant insatt i internationella insatser utan att det får konsekvenser för våra soldaters beteende.

P.S: Det här inlägget kommer säkert att få en del kritik av de liberala falangerna i Försvarsmakten, men det kan det vara värt. Och nej, jag försvarar inte soldaternas uttalanden, jag bara säger att det finns en logisk förklaring.

Verdens gang, Aftonbladet, KKrVA, The Foreigner, Vasabladet

Uppdaterad 10-09-28, 19:23
Chefsredaktören för tidningen Alfa som publicerade reportaget är kritisk mot norska försvarsmakten som försöker dölja tendenser som inte anses som rumsrena.

Forsvaret har trent disse soldatene til å være i krig, de har sendt dem i krig og når soldatene da forteller hvordan det faktisk er å være i krig og hva de holder på med i Afghanistan, så svikter Forsvaret dem. Det synes jeg i beste fall er en skandale fra Forsvarets side, sier Rønningen til VG Nett.
...
Dette er en intern krig innad i Forsvaret mellom befal som har erfaring fra krig og befal som har erfaring fra kontorgangene. Det Forsvaret gjør nå er å svikte sine egne soldater. Det gjør meg kvalm. Forsvaret prøver å skjule virkeligheten, ved å gjøre norske helter i Afghanistan til syndebukker over noen uttalelser, sier Rønningen.
...
Denne dokumentaren er et sant bilde fra en krig. Krig handler om å ta livet av en fiende før han tar livet av deg. Og at det føles bra når det går veien, burde ikke komme som en overraskelse. Dette er unge gutter i en ekstrem situasjon de er satt i av norske politikere, sier Rønningen som mener Forsvaret har en skjult agenda.


Uppdaterad 10-09-28, 19:57
Även om soldater som återvänder från internationella insatser har synliga fysiska skador eller ens märkbara psykiska skador så får många ett förändrat beteende.

Urquhart said the changes are normal, and the anger often subsides after about six months. It can take awhile to get out of the combat mentality.

"It doesn't mean your husband has PTSD," Urquhart told a group of Army wives at a Battlemind training session this summer. "It means he's been to war."

But everything won't just eventually go back to normal for a family that has experienced a deployment to Iraq or Afghanistan.

"A soldier will never be the same when he sees the tragedy of war," he said. "It may be an inch of change. It may be a mile of change.

"You don't just change and go back. Usually, you change permanently."


Uppdaterad 10-10-18, 22:42
Rekryteringen till utlandsinsatser ÖKAR efter att dödsfallen samt tidningarnas reportage om hårdare strider.

Detta kan man givetvis tolka på flera olika sätt:
- Svenska soldater känner att dom ska bära sin del av bördan nere i Afghanistan.

- Striderna attraherar de som är intresserade av att slåss. jämför då gärna med de danska och norska uttalandena ovan. Går vi med andra ord mot en personalkår som mer liknar den i Norge och Danmark?

56 kommentarer:

  1. Det är normalt att känna eufori när man vunnit en eldstrid. Det är normalt att känna hat mot en fiende som dödat dina vänner.

    Jag skulle snarare hävda att den som är i en utdragen stridssituation utan att bli känslomässigt engagerad är den som har en osund reaktion.

    Norrmännen hanterar mycket mänskliga reaktioner, på en i grunden omänsklig situation, på ett sätt som fungerar i den situation de befinner sig i. Det är väldigt lätt att sitta och vältra sig i moralpanik över rop om "Til Valhal" hemma i Norge (eller Sverige).

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig i sak men tror inte att övergången till yrkesförsvar behöver innebära någon jätteskillnad. Det är snarare så att det är andelen håriga situationer som avgör.

    När man varit i dödens skugga så är det naturligt att inte korrekthet är högst prioriterat.


    Att vi tillbringat våra insatser i lugnare områden än danskarna har gjort känner jag inte till. Utöver Afghanistan så skulle jag nog påstå att det snarare är tvärtom.
    På Cypern hade Sverige det besvärligare borta i väster.
    I Libanon var inte danskarna som var i det lugnare Golan.
    I Bosnien var bataljonen svensk-dansk men med svenskarna på de mer utsatta ställena.
    I Kosovo var det väl jämt skägg enligt min bedömning.
    I Kongo och Liberia är jag osäker på danskt deltagande.

    Jag tror att det är för många som underskattar de svenska bidragen.

    SvaraRadera
  3. Krig är i många stycken ett smutsigt hantverk. Krig påverkar också de som sysslar med hantverket och de som drabbas av det.

    Egentligen är det lite vanskligt att använda etik och moral som primär värdebärare i detta hantverk. I många stycken är det just snedvriden etik och moral som leder till överträdelser i krig.

    En bättre värdebärare borde vara folkrätten och dess tillämpning som ska normera beteenden och attityder hos hantverkarna.

    Att memoarer och reportage från förläggningar och diskussioner alltid kommer att höja ett och annat moraliserande ögonbryn torde vara oundvikligt.

    Men om moralen och etiken rent allmänt i träning, marknadsföring och genomförande tonas ned till förmån för rättsuppfattning och sakfrågor (det faktiska agerandet i strid och närhet till strid). Så undviks nog en del oro och problem när krigshantverket i en eller annan form når hemmaopinionen.

    En annan aspekt är är också att det redan idag är möjligt att utreda och följa upp om folkrättsliga principer och praxis följts i stridens hetta.

    Det är betydligt svårare att följa upp om man agerat moraliskt. En sådan utredning skulle nog bara på osaklig grund skuldbelägga utan substantiell grund.

    Att hantverkarna ska ta ansvar för sina handlingar är givet, att normeringen ska vara folkrätt är också lika givet. Att man ska kunna utkräva ansvar för lagbrott naturligtvis också givet.

    Men att ett hemmaperspektiv på etik och moral också ska normera i så stor omfattning att man ska bortse från miljöpåverkan och mänskliga reaktioner hos individer i grupp finner jag ytterst tveksamt. Jag tror helt enkelt inte att det fungerar. Jag tror också att uppgiften kan lösas ändå.

    SvaraRadera
  4. Se bara hur FN-veteranerna bemöttes efter FN-uppdraget i Kongo, Kongomedaljer - Efter 48 år.
    Och då var det betydligt värre i Kongo än i Afghanistan. Man får ju feber när man läser sånt här http://www.expressen.se/nyheter/1.144513/svenska-soldater-ats-upp-i-kongo

    SvaraRadera
  5. Opps, det blev lite meningsbyggnadsfel i mitt tidigare inlägg. Ber om ursäkt för det.

    SvaraRadera
  6. @Cynisk: Tack för förtydligandet. Det var nog mest Afghanistaninsatsen jag hade i åtanke...

    SvaraRadera
  7. Helt rätt analys CI.
    För hoppningsvis är det inte någon förvåning för någon.
    Dock bra att belysa och skapa debatt om det.
    /Trupparen

    SvaraRadera
  8. Andra intressanta erfarenheter från Kongo.

    http://mellanskane.lokaltidningen.se/jag-var-krigsfaange-i-39-dagar/20100928/artikler/709299706/1314

    SvaraRadera
  9. Våra danska bröder spenderade dessutom närmare fem år i Irak, torde väl vara både en hård miljö och en möjlighet till "korspollinering" med attityder och språkbruk som kanske är vanligare i de stora yrkesarméerna (UK, US).

    Själv är jag annorlunda från vad jag var för 6 månader sedan och då har jag inte ens varit i krig. Jag har bara blivit äldre. Skickar man lirare på runt 20 år till andra sidan världen kommer de bli märkbart annorlunda, är lirarna närmare 40 kommer de också bli märkbart annorlunda. Alla blir äldre, vissa blir fetare, visa blir visare, vissa blir ledsnare. Detta är en del av livet (och inte nödvändigtvis PTSD).

    SvaraRadera
  10. @Lew
    "Alla blir äldre, vissa blir fetare".
    Javisst är det så.
    Efter medelåldern inträder ålderdomen, efter ålderdomen inträder döden.

    The horror … the horror … (Kurtz's last words)

    SvaraRadera
  11. På den tiden då vi hade ett försvar i Sverige, då hade vi också en skicklig yrkeskår som som bedömde varje soldat och betygsatte honom eller henne. Jag kommer inte ihåg om det var 10,8,8 eller 10,7,7 som var gränsen för att över huvud taget komma i fråga för utlandstjänst.
    Idag skriver man på för att göra utlandstjänst redan innan man dragit på sig de gröna kläderna. Urvalet har så drastiskt sjunkit att även dom som är mer än lovligt motiverade bara glider med på ett bananskal.
    Vi har alltid kunnat vara stolta över våra svenska soldater och dom insatser som gjorts. Andra länder har sett på oss med respekt, inte för att vi är några djävlar på slagfältet, utan för att vi betett oss respektfullt på missionerna.
    Jag tror att vi kommer att gå samma utveckling till mötes som i Danmark och Norge där svenska folket kommer att vakna upp till en ny brutal veklighet, där svenska soldater kommer att stå åtalade för folkrättsbrott och övergrepp.

    SvaraRadera
  12. @Anonym 04:31
    Och vilka folkrättsbrott och övergrepp, eller ens överträdelser av insatsreglerna, skulle norska soldater vara misstänkta för?

    SvaraRadera
  13. Man bör kanske komma ihåg att kärnan av våra soldaterna inom skyttedelen inom US består av det som man faktiskt skulle kunna kalla yrkessoldater. Soldater med 3-5 missioner, lägg där till NBG och IA. 30% till 50% brukar vara veteraner, och sällan mer än 12 månader hemma.

    Lev inte i någon illusion av ett svenskt skyttekompani idag skulle bestå av snickare och elektriker. Det är kanske dags att släppa Libanon/Cypern romantiken.

    SvaraRadera
  14. I dagens Le Figaro förklaras varför kriget i Afghanistan är förlorat trots överläge med material, mm. Motstàndsrörelsens strategi/taktik är oslagbar: aldrig direktattack mot NATO/ISAF utan, t.ex. prickskytte pà avstànd, fràn by/bostad. När NATO/ISAF identifierar prickskyttens läge dyker en kvinna upp där. Prickskytten har försvunnit klädd som bonde, hans vapen bärs bort av unga medhjälpare, pojkar 12/13 àr. NATO/ISAF vàgar ej gà till motattack, pga rädsla att döda civila. Och naturligtvis brist pà motivation! Varför jaga en prickskytt som man aldrig fàr tag i? Försàtminering är en annan metod, där utlösningen blir alltmer avancerad, t.ex. enbart ljudet fràn ett pansarfordon utlöser minan, etc, etc. Har FM nàgon bra taktik att komma med?

    SvaraRadera
  15. @ Anders Björkman

    Du verkar lite för fixerad vid nederlag och kapitulationer. Du kanske skall bli fransman på heltid.

    Att fransmännen är pigga på att kapitulera har sina historiska förklaringar. Kriget i Algeriet var första gången sedan korstågen, som en armé från ett västland förlorade till en - icke-turkisk - muslimsk styrka. Sedan dess lyder regel #1 för muslimsk krigföring: "Vi kan ju hur som helst alltid slå fransmännen". Samma regel #1 för krigföring gäller även i länderna Italien, GB, Ryssland, Tyskland, Holland, Spanien och Vietnam.

    SvaraRadera
  16. @ Sumatra:

    Givet Frankrikes långa och smärtsamma erfarenheter av kolonialkrig och counterinsurgency, så bör nog vi från landet mellanmjölk lyssna ordentligt då de yttrar sig i ämnet.

    SvaraRadera
  17. @Sumatra - klart jag är fransman pà heltid. Där har jag bott större delen av mitt liv. Men dessförrinnan var jag officer i svenska försvaret! Det du! Sedan bodde jag i Japan. Japan? Landet som besegrade bàde Ryssland och Tyskland i krig i början av 1900. Jag har ocksà besökt Vietnam mànga ggr. Besegrade USA pà 1970-talet. Och Frankrike pà 50-talet. Jag har ocksà besökt MÖ >100 ggr mellan 1980-2005. Ja, jag har ju hjälpt egyptier. Det ger litet annat perspektiv än att sprätta i svensk mylla hela tiden. Jag tror du har grävt ner dig där!

    SvaraRadera
  18. @Anders Björkman
    För att ha sett så mycket av världen har du lärt dig fantastiskt lite.
    Det visar att erfarenhet kräver mer än bara själva varandet.

    Ett CV är aldrig bättre än agerandet från den som äger det.

    Själv har jag också bott i Frankrike och Afrika, jobbat i Mellanöstern och Centralasien och min bild är en helt annan än din Anders.

    SvaraRadera
  19. @ Anders Björkman

    Att du varit i en handfull länder förklarar inte din fixering vid nederlag och kapitulationer. Har du själv någon teori?

    Är dina inlägg ett bra stöd för våra soldater, när de nu kan ta del av hur en (fd?) svensk officer resonerar?

    Finns det ingen lämplig fransk blogg du kan berika?

    SvaraRadera
  20. @Sumatra
    Sverige saknar markkontroll i Afghanistan, soldaterna är rädda att röra sig utanför sina pansarfordon, etc, bloggen diskuterar att som alternativ använda hkp, nàgra framsteg har inte noterats sedan 2001, kriget är de facto förlorat ... och du blir sur för att jag anger det. Men det är ju inte mitt fel att kriget är förlorat. Du blandar ihop musiken och pianisten. Lätt gjort om man har huvudet i svensk mylla!

    SvaraRadera
  21. @Anders B
    1. Det är ISAF som på många håll saknar markOPERATIV kontroll, inte Sverige.

    2. Soldaterna är inte rädda att röra sig utanför sina pansarfordon.

    3. Massor av framsteg har noterats. Det vittnar många organisationer om.

    4. Kriget är inte förlorat.

    5. Pianisten framför hela tiden samma melodi som skrevs för ett annat instrument för en annan publik. På den här estraden är inte gycklarmusik önskvärd.

    Varför debatterar alla MOT dig, ingen med?Försök inse vem som utgör minsta gemensamma nämnare Björkman.

    SvaraRadera
  22. Nu börjar det igen, Björkman är inne i ett skov, snart kommer Konspirationsteorierna poppa upp igen.

    SvaraRadera
  23. @ Anders Björkman

    Vad markkontroll innebär vet jag ej. En sjöman till häst är en styggelse för Gud, men jag antar att det motsvarar sjökrigets lokala herravälde, som man skapar när man så behöver för olika verksamheter.

    Om man plattar ut Afghanistan, så blir det förmodligen en av de största länderna på denna jord. Finns det överhuvudtaget något militärt skäl att etablera total kontroll över hela territoriet? I sådant fall varför?

    Men vad vet jag, en enkel sjöman med huvudet i den svenska myllan?

    SvaraRadera
  24. @Cynisk -
    sà Sverige har plötsligt markoperativ kontroll fast ISAF inte har det? Sverige är alltid bäst, jag vet.
    Om soldaterna inte är rädda sà bör de köra vanlig jeepar utan skyddsväst! Varför denna debatt om hkp-transporter upp i skyn?
    Massor av framsteg? Ge mig 10 exempel?
    Är kriget vunnet?? Efter nio àr?
    Läser i dagens tidning att NATO just förlorat 60 lastbilar i Pakistan med 600 ton förràd till trupperna i Afghanistan. Och att CIA bombat en moské där och dödat 8 tyskar. Men hur gàr det nere i Kandahar? Petraeus sista strid är ju i full gàng där? Kan inte Sverige skynda dit och säkra operativ markkontroll? Petraeus sjunker ju i dyngan där! Och Obama fattar ingenting! Anledning - han läser inte längre tidningar!

    SvaraRadera
  25. @Anders B

    -Sverige bidrar med trupp till ISAF. Det är inte svenskt någonting alls utan ISAF. Inse att det är en multinationell insats. Det multinationella PRT MES har inte markoperativ kontroll i hela sitt AOR, men det är inte avgörande. Uppgiften är att bygga upp lokal förmåga.

    -Det finns en allvarlig hotbild men det är inte det samma som att vara rädd. Är sjömän rädda för att vara till sjöss? Om inte behövs väl inga livbåtar eller rutiner och träning för ev. haveri?
    Man behöver inte vara dum.

    -HKP behövs för trupptransport, understöd och medevac samt casevac. Det har inget med rädsla att göra.

    -Framsteg:
    1. Andelen vägar med hårdgjord yta är betydligt större nu än 2001.
    2. Antalet studerande är högre än 2001.
    3. Antalet vårdinrättningar är högre än 2001.
    4. Musik är tillåtet.
    5. Kvinnor får synas i samhället.
    6. Telefoninäten är fler och bättre utbyggda.
    7. Död i barnsäng har minskat.
    8. De första staplande stegen mot demokrati har tagits.
    9. Fler mediaföretag är etablerade.
    10. Den lokala säkerhetsfunktionen har börjat utvecklas.

    -Nej, "kriget" är inte vunnet men heller inte förlorat. Det pågår.

    -"Petreaus sista strid". Hur hittar du på allt?

    -Du bör dra dig för att säga att andra inte fattar någonting. Det är det där med sten i glashus.

    SvaraRadera
  26. @Cynisk 09:20
    Sverige är i krig i Afghanistan. Som deltagare i ISAF. ISAF lyder under NATO som styrs av Petraeus som inte lyder Obama. Obama har beordrat reträtt fom juli 2011. Rörigt.

    Hotbild! Klart jag är rädd till sjöss när det blàser Beaufort 12 och ... . Dà lär man sig massor.

    Hkp i land? Hkp till sjöss, offshore, funkar bra. Pà torra land? Ta bilen, cykeln eller gà!

    Tio framsteg? Du verkar tro pà Goebbels, GWB, Condoleezza & Co. LOL!

    Ack ja. Kriget pàgàr sedan 2001! Och USA & Co har inte ens markoperativ kontroll. Den har motstàndsrörelsen. MOTSTàNDET! Det är ju DUKTIGT. Alla som har bott i ett land ockuperat av en kriminell angripare vet hur svàrt det är att organisera MOTSTàND. Det verkar som afghanerna lyckas bra.

    Har du bott i ett land som okuperats av en kriminell angripare? Jag har det sedan 32 àr.

    SvaraRadera
  27. "Hkp i land Hkp till sjöss"
    Så här jobbar ett sant flygaress.

    http://www.youtube.com/watch?v=VPCS6j76bhE

    SvaraRadera
  28. @Anders Björkman

    I MODERNA konflikter (såsom Afghanistankonflikten utgör) så ser det lite annorlunda ut än vad du lärt dig.

    -Sverige är INTE i krig. Däremot deltar trupp från Sverige i ISAF. Det är STOR skillnad, såväl politiskt som rättsligt.

    -Obama har inte beordat reträtt. Däremot vill han ha hem truppen så sakteliga.

    -NATO styrs inte av Petreaus men däremot ISAF.

    -Ja "hotbild". Ett visst hot föreligger, om det undgått dig. Det möter man med olika metoder för att slippa onödiga förluster. Det har inget med rädsla att göra utan det är stridsekonomi i första hand.

    -Dina resonemang om helikoptrar avslöjar en hel del om din kunskapsnivå. Helikoptrar har använts i årtionden för att transportera trupp och skadade och det med framgång.

    -De tio framsteg jag delgav dig är allmänt kända. Flera av dem har jag bevittnat på plats. Det har bedömt inte du gjort. Dina taffliga försök att misskreditera mig med Nazi-antydningar gör inget för att stärka din ställning som seriös debattör. Tvärtom.

    -Motståndargrupperna har inte markoperativ kontroll.

    -Motståndet i Afghanistan, som inte är etniskt afghanskt i sin helhet, röner stora lokala framgångar. Det är det ingen som hymlar med. 2001 styrde de landet men det gör de inte nu längre.

    -Jag har bott och verkat i allsköns länder med varierande statsskick och säkerhetsläge, varav ditt älskade Frankrike ett, Afghanistan ett annat. Jag har erfarenhet av ockuperade länder.

    SvaraRadera
  29. @Cynisk - Modern konflikt? USA invaderar Afghanistan och jagar bort regeringen 2001 istället för att förhandla i lugn och ro. KRIG! Sorry! Och tillsätter en 100% korrupt marionettregim. Karzai! Inte särskilt modernt. Bara ett vanligt KRIG! Där Sverige/ISAF är med och slàss. Läser du inte tidningen?

    Motstàndet, la Résistance , har naturligtvis markoperativ kontroll över stora delar av landet! McChrystal och Petraeus har ju övergivit dessa delar enligt ny strategi, etc. och Obama har beslutat definitiv reträtt med start juli 2011. Bara 10 mànader dit! Läs tidningen.

    SvaraRadera
  30. @Anders Björkman
    Ja, modern konflikt till skillnad mot vad du tycks tro. Och det är inget vanligt krig (som tolkas som mellanstatligt av de flesta).

    Inför USA:s ingripande skedde förhandlingar med talibanregimen men de ledde ingenvart.

    Nuvarande regering har sina brister men den är avsevärt mycket bättre än den tidigare.

    Nej, motståndet har inte alls markoperativ kontroll i stora delar av landet. De kan inte röra sig öppet och äger heller inte skeendena. I några provinser har de övertaget men de har INTE någon markoperativ kontroll.

    Obama har inte beslutat om någon defintiv reträtt.

    Jag läser tidningar och andra media och tar dessutom del av rapportering från ISAF, FN, SAK och andra tillförlitliga källor.

    SvaraRadera
  31. @Cynisk - jag har mina tvivel pà dina tillförlitliga (!) källor. Och nu spiller kriget in i Pakistan! AQ har ju flyttat till Waziristan i Pakistan där CIA spränger moskéer med tyskar i mha dronar. Borde inte USA i logikens namn istället bombardera Islamabad och jaga bort regeringen där? Pakistan är ju hemvist för AQ, tyska islamister, mm hemskt. Och Pakistan gör ingenting! Har de ingen passkontroll? Släpper in tyska terrorister! Det är inte turister utan terrorister. Kanske de blandade ihop dem?

    SvaraRadera
  32. @Anders Björkman
    Oroligheterna spiller inte över "nu" utan redan 2001 var kopplingarna mellan Pakistan och Afghanistan tydliga och det har fortsatt så.
    USA med flera har försökt med diplomati men Musharraf spelade dubbelspel något som fått mycket allvarliga men för stabiliteten i området.
    Pakistan har stött talibaner och AQ i Waziristan, Baluchistan och FATA-områdena. Och nej, gränskontrollen är obefintlig i det vidsträckta och otillgängliga gränsområdet.

    Så du anser att FN, ISAF, FM, SAK, mfl är otillförlitliga? Det säger en del om dig.

    SvaraRadera
  33. @Cynisk som fràgar om jag anser att FN, ISAF, FM, SAK, mfl är otillförlitliga?

    Enligt mina franska och tyska källor (tidigare angivna) är läget i Afghanistan förtvivlat för nämnda organisationer + NATO + USA, dvs motstàndsrörelsen har överhanden. USAs strategi att dra sig tillbaka till vissa bebodda omràden och enbart styra dem är bevis för det. Och som sagt, enligt Obama startar USAs reträtt juli 2011. Nederländerna har redan dragit sig ur, Kanada följer, etc, etc.
    Sverige och FM borde noga planera sin reträtt redan nu.

    SvaraRadera
  34. Det är bara att läsa tidningen som bekräftar mina uppgifter:

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hardare-strider-for-svensk-trupp_5464289.svd

    SvaraRadera
  35. @Anders Björkman
    Jag följer samma media som du. Innebörden är dock en annan än den du gör gällande.

    Ordet "reträtt" har du fått om bakfoten.

    Artikeln visar på att läget inte alls är förtvivlat. Det är mycket strider ja, men det är väntat när man tar tag i problemområden. Det är ju inte för att det är lugnt i området som man skickar trupp dit.

    SvaraRadera
  36. @Cynisk - sà bra att du ocksà läser FAZ, Le Figaro, Le Canard, Le Point och Der Spiegel. Kriget intensifieras, soldaterna blir inte bara oftare beskjutna/bombade; man har ingen markkontroll längre. Och det ser du som positivt! Du verkar inte riktigt klok! Psykiskt skadad av att ha krigat i Afghanistan? Minst 5% av soldaterna drabbas ju av det! Fattar inte att kriget är förlorat! Vill kämpa till sista blodsdroppen. Enklast är reträtt. Dà blir inga skadade längre ... och Sverige sparar en massa skattemedel! Jag ser enbart positiva fördelar med reträtt. Vi borde aldrig ha deltagit i USA:s angreppskrig (som del av ISAF). Sà enkelt är det.

    SvaraRadera
  37. The borrowed kettle:

    -I never borrowed a kettle from you.

    -I returned it to you unbroken.

    -The kettle was already broken when I got it from you.

    SvaraRadera
  38. @ Cynisk: "Artikeln visar på att läget inte alls är förtvivlat. Det är mycket strider ja, men det är väntat när man tar tag i problemområden. Det är ju inte för att det är lugnt i området som man skickar trupp dit."

    Med en tillräckligt kreativ redovising så kan både 'mer strider' och 'mindre strider' ses som stensäkra bevis på att kriget håller på att vinnas...
    I sina officiella komunikeer så höll Frankrike på att vinna indokinakriget till ett par veckor inan Dien Bien Phu föll. Samma sak gälllde för USA i Vietnam och Sovjet i Afghanistan.


    I mitt tycke så är den officiella rapporteningen från Afghansitan delvis smittad av samma sjuka, där det mesta tolkas på det för stunden mest positiva sättet, och skit samma om en motsatt tolkning var vad som gällde för en månad sedan.

    Jag skulle nog vilja ta den just nu pågående debatten i riksmedia om hur mycket svensk trupp i Afghanistan faktiskt stridit som ett indicium på att den officiella rapporteringen ofta vinklats så positivt som möjligt.

    Det enda vi med säkerhet vet är att counterinsurgency historiskt sett är ett dyrt företag med små framgångsutsikter.

    SvaraRadera
  39. @Per A
    Ja, den allmänt tillgängliga rapporteringen i media och från vissa officiella organ har varit mycket bristfällig. Därför måste man lägga i hop pusselbitar för att få en nyanserad bild. Har man dessutom tillgång till förstahandsuppgifter är det givetvis än bättre.

    Det är det som bland andra Anders Björkman saknar. COIN är dyrt, farligt och kräver uthållighet. Det är inte ens säkert att det fungerar men det är det som är den beslutade vägen och inget är förlorat än.


    Och nej Anders, jag är inte skadad av Afghanistan men jag har däremot en väldigt bra bild av det som händer där. Utöver det har jag insikt om konflikters dynamik.
    Du brukar själv jämföra med gamla tider och 40-talet och du bör ju fundera till på varför Väst inte kastade in handduken och gav upp när dem emot i början av WWII. Liksom då är inte något förlorat än. Uthållighet krävs.

    SvaraRadera
  40. @Cynisk -
    du tror du är inte skadad av Afghanistan men har däremot en väldigt bra bild av det som händer där. Jag tror du är skadad.
    Du säger: "Ja, den allmänt tillgängliga rapporteringen i media och från vissa officiella organ har varit mycket bristfällig."

    Du har tydligen ingen aning om vad som verkligen händer Vem rapporterar du till? FM? Tolgfors? Klart att det gàr käpprätt àt h-vete med folk som du i befälsposition.

    SvaraRadera
  41. Det är tydligt att FM mörkar

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/var-rapportering-har-varit-fragmentarisk_5465215.svd

    SvaraRadera
  42. @Anonym 13:33
    Är det? Om man så bara följer Afghanistannyheterna på forsvarsmakten.se så innehåller SvD:s artikel få, om några, nyheter.

    Jag tror definitivt att alla som följer den här bloggen redan kände till det här.

    FM:s "marknadskommunikation" beskriver dock, på grund av både politiska hänsyn och varumärkesbyggandet för rekryteringen, allt som kan upplevas som obehagligt med en prosa som är oblodig på gränsen till anemisk.

    Men det är inte en nervös infostabs fel att
    svenska media inte finner svenska militära operationer värda löpande bevakning.

    SvaraRadera
  43. @Anders Björkman
    Jo, jag vet verkligen vad som händer. Jag kan dessutom göra skillnad på äpplen och päron.

    Nej, jag är inte skadad av Afghanistan för att jag kan följa med i händelseutvecklingen, läsa mellan raderna och dessutom dra slutsatser av en mer fullödig rapportering än vad du tycks ha tillgång till.

    Nu har jag svarat på alla dina argument och nu börjar du med misskreditering. Det tolkar säkerligen de flesta till din nackdel.
    God netikett är att komma med sakliga argument och inte personangrepp.

    SvaraRadera
  44. @Cynisk 21:59
    Igàr var det nio àr sedan USA började bomba Aghanistan, dvs kriget började! En mànad senare föll Kabul - regeringen försvann i naturen - och tvà mànader senare trodde man att den var besegrad. USA och allierade möttes i Bonn och beslöt att àteruppbygga, demokratisera och utveckla Afghanistan. USA tillsatte sin marionett Karzai (eftersom han kan litet engelska) och milliarder dollar har sedan spenderats. Resultat? Inte ens gatorna i Kabul är asfalterade och floden där är fortfarande en stinkande kloak. Mobiltelefonsystemet har byggts men fungerar enbart mellan 06.00 och 18.00 pà landsbygden som motstàndsrörelsen kontrollerar. Motstàndsrörelsen började med väpnat motstànd först 2006 och resultatet är tydligt - läs, t.ex. dagens SvD. Antalet väpnade attacker mot svensk trupp är väl 10 bara i september!
    Det tar tid att organisera motstànd. De flesta civila àteruppbyggnads/utvecklingsprojekt har avstannat. Ingen vettig människa tror längre pà möjligheten att modernisera det afghanska samhället, mha t.ex. robocops som landar med fallskärm ute i byarna. Försöket att skapa en afghansk nationell armé och polisstyrka kommer ocksà att misslyckas pga korruption. Det är märkligt att svenska FM inte noterar ... och rapporterar allt detta! De är ju pà plats. Men allt är ju fel fràn början till slut.

    SvaraRadera
  45. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  46. @Anders Björkman

    Det finns massor av information som påvisar det jag skriver om men du väljer att bortse ifrån den. Varför vill du att FM ska rapportera? Du tillgodogör dig ju ändå inte informationen.

    Vad jag tror och vet spelar uppenbarligen ingen som helst roll för dig eftersom du fundamentalistiskt vet "bäst".
    Du har fel i väldigt många satser. Det beror bedömt inte pga bristande information utan något annat.
    Motståndet mot GIRoA och ISAF har funnits hela tiden och folk har inte alls givit upp. Det är du som säger det, inte de berörda.
    ANSF har sina problem men det har tydligen utlandssvenskar också. ANSF:s kompetensuppbyggnad pågår och det är nyckeln till ett fungerande Afghanistan.


    Men när det gäller hållfasthetslära har dina teorier kullkastats av bra mycket mer namnkunniga experter än du. Det i kombination med hur jag uppfattar ditt förhållande till andra fakta gör att jag inte drar mig för att kalla dina teser som konspiratoriska fantasiidéer, snällt uttryckt.

    SvaraRadera
  47. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  48. VA! Har Anders Björkmans hållfasthetsteorier kullkastats? Äntligen!

    SvaraRadera
  49. @Anonym 09:52 - Nej, det enda som kastats bort av CI är mitt senaste inlägg till Cynisk.
    Cynisk har missat att Franrikes president för mer än ett halvàr sedan angett att Frankrike inte sänder mer trupp till Afghanistan (eftersom kriget är förlorat) och att sedan Obama sänt (1) fältherre McChrystal, (2) krigsminister Robert Gates och (3) fru Hillary Clinton, utrikesminister, (maka till fd president Clinton - han som hade ihop det med Monica L) till Paris för att fà president Sarkozy att ändra uppfattning. Alla tre har àkt hem med svansen mellan benen. De fattar inte att Frankrike är en demokrati och att presidenten har regler att följa.
    Anledning är att Frankrike är USA:s äldsta och bästa allierade som alltid stödjer USA med korrekta uppgifter, dvs USA har ingen chans i Afghanistan enligt Frankrikes militära HQ och politiska bedömare. Det är kört! Klart Frankrike stannar kvar för att säkra reträtten. Ingen tvekan om den saken.

    Klart är vidare att Frankrike redan förhandlar med Afghanistans Résistance för att säkra framtida samarbete! Det är bara att läsa tidningen!

    SvaraRadera
  50. Frankrike har stärkt sitt deltagande i ISAF. Frankrike är tredje största truppbidragarlandet numera.
    Frankrike har dessutom anmält sig beredda att bidra än mer (i form av OMLT).
    Anders Björkman har fel i det mesta, som vanligt.


    Jag ska sluta med att att mata trollet, även fast det inte är något riktigt troll. Det är inte för att jag ser mig slagen utanför att Chefsingenjören är värd en bättre debatt än vad Anders Björkman bjuder upp till.


    Källor: NATO och Franska kommunikéer samt media (Det är ju bara att läsa tidningen!)

    SvaraRadera
  51. Hållfasthetsteorier är visserligen off-topic, men det är ändock en intressant iakttagelse att Anders Björkman - i likhet med flertalet noviser inom ämnesområdet chockpåkänningar - inbillar sig att utpräglat dynamiska hållfasthetsproblem kan lösas med hjälp av den klassiska mekanikens jämviktsekvationer.

    Men jämvikt är det ju knappast fråga om. Chockpåkänningar studeras vanligtvis med utgångspunkt från plasticitetsteori, akustik, hydrodynamik och termodynamik.

    Ursäkta att jag lade näsan i blöt.
    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera
  52. @Cynisk 13:44
    Klart Frankrike är med i ISAF, etc. Det gällde NATO och extra soldater till insatsen i Afghanistan. Frankrike har sagt Non! Obama blev ledsen och sände McChrystal, Gates och Clinton till Paris för att fà Frankrike att ändra sitt beslut! Det blev Non igen. Anledning. Personerna är ju rena struntet. Clowner. The shown is just going on sedan Alexander Haig blev president.
    @113 Bom 14:37 Klicka pà novis (?) Björkmans namn ovan och lär litet hàllf!

    SvaraRadera
  53. Till alla:
    Frankrike har höjt sin numerär i ISAF från 3000man till 3800 under 2010, tvärtom mot vad Anders Björkmans babblar om. Dessutom med option på mer.

    Det kan var och en läsa på NATO:s contribution lists som ligger på ISAF:s hemsida.

    Vem är mest trovärdig; Anders Björkman eller NATO?

    SvaraRadera
  54. @Cynisk & Co.
    Sà vad meddelade president Sarkozy och medhjälpare McChrystal, Gates och fru Clinton i Paris i vàras? Att allt är fantastiskt + ökat stöd är pà väg?
    Hur är det med hàllfasthetskunskaperna? Gàr saker och ting sönder av sig själva uppifràn?

    SvaraRadera
  55. Nu ska man komma i håg att Anders Björkman har unik inblick i frågan tack vare
    sina kontakter inom hållfasthetsteori branschen.
    Där återfinns bla namn som Harry S. Truman och Robert Oppenheimer.
    Så vad evuntuellt NATO har att säga i Afghanistan frågan får tas
    med en nypa salt.

    SvaraRadera