tisdag 28 september 2010

Mindre flyg, mer OMLT

Tyskland minskar nu på stridsflyget i Afghanistan. 6 Tornado tas hem i November.

Germany's Defense Minister Karl-Theodor zu Guttenberg informed parliament on Thursday that he is withdrawing Tornado reconnaissance jet planes from Afghanistan and deploying other military personnel instead.

The six planes have been in action in Afghanistan for three and a half years and are generally used for taking aerial photographs and their advanced infrared sensors.

"The reallocation is in line with the already planned replacement of the aircraft in November 2010," said a briefing note from the [Ministry] of Defence.

The commander of the International Security Assistance Force (ISAF), General David Petraeus had previously urged Berlin to send in army personnel instead of airmen. The removal of the Tornados frees up 90 job slots for army personnel to meet Petraeus' needs.


Tyskland var från början mycket motvillig till att skicka stridsflyg till Afghanistan. Till slut så fick man ge efter då ISAF krävde att man deltog i de hårda striderna i södra Afghanistan. Spaningsflyg var en kompromiss som de tyska politikerna kunde leva med och resultatet blev mer än tre års närvaro.

The Tornados, he said, would aid in the fight against the Taliban, but he cautioned that efforts would be taken to ensure that the civilian population was not harmed in operations that benefited from the reconnaissance. And while the Tornados will be equipped with weapons, they will only be used in cases of self-defense.

"The mission is clearly and explicitly reconnaissance," Jung said. "These are the only capabilities we will use and no others."


Att dessa plan nu tas hem påverkar inte läget nämnvärt i Afghanistan. Förvisso fina sensorer och möjlighet att snabbt nå ett intressant mål, men med dagens antal tillgängliga UAV så lär inte behovet av rena spaningsflygplan vara så stort. Intressantare är tankarna på att använda de pengar som frigörs till att skicka 90 instruktörer. I det läge som Afghanistan just nu befinner sig så är det av största vikt att få upp ANA/ANP på banan.

Personligen skulle jag vilja att Sverige gjorde samma sak, d.v.s. mer instruktörer i stället för att skicka helikoptrar och UAV under 2011. Visst så är det en politisk bra signal att vi kan ställa upp med dessa resurser, men ett par helikoptrar mer eller mindre gör i det långa loppet ingen större skillnad och UAV finns det gott om. Ett antal instruktörer extra kan vara det som krävs för att vi skall kunna hävda att Afghanistan klarar av att hantera säkehetsläget på egen hand när vi drar tillbaka våra styrkor. Oavsett om alliansen eller en koalition av (s), (v) och (sd) får bestämma så hamnar nog slutdatumet kring 2014 då de flesta andra länder verkar ha satt äggklockan efter Obamas tidslinjal. Till dess så gäller det för våra instruktörer att se till att eleverna klarar av sitt jobb.

18 kommentarer:

  1. Vad baserar du antagandet att det finns tillräckligt med UAV och tillräckligt med spaningsflyg i området på så att de inte behövs längre?

    SvaraRadera
  2. De tyska Tornadoplanen var ej riktiga 'stridsplan' eftersom de enbart var utrustade att fotografera. De var helt förbjudna att använda militära vapen och bomber! Klart att de därför inte var särskilt intressanta för Petraeus & Co.

    SvaraRadera
  3. En riktig analys av dig avseende behovet av prioriteringar mot mentorering och utbildning. Sverige har ökat sina ansträngningar och tagit ett allt större ansvar. I nuläget ansvaras det för en skyttebataljon samt några befattningar på brigad och kårnivå. Därutöver finns ett fåtal mentorer på utbildningssidan på deras ingenjörskola och stabsutbildning. Framöver är det även planerat stöd till deras ledningsskola.

    Dessa typer av befattningar får allt större betydelse inom ISAF och Sverige borde satsa ytterligare på dem. Sverige borde kunna ta ansvaret för en hel brigad och ytterliga ansvar på de flertal skolor som byggs upp. Samtidigt borde det övervägas at sätta upp en kompanistridsgrupp som direkt understödjer ANA-enheten som våra OMLT finns vid. I nuläget har inte OMLT det stöd de borde ha.

    SvaraRadera
  4. Fast den UAV-förmåga vi kommer skicka blir ju en svensk resurs, så det är inte riktigt samma sak som helikoptrar, som är en gemensam ISAF-resurs. Taktisk UAV kommer sannolikt förbättra skyddet för svenska och finska soldater markant, medan helikoptrar gör varken från eller till. Dessutom jättebra att vi får möjlighet att använda nya systemet skarpt redan från start, och detta i samverkan med andra som redan använder det och har både expertis och erfarenhet.

    SvaraRadera
  5. @Anonym 22.37: Allt hänger på pengar. Det går inte att göra både och. Vi förbättrar även skyddet genom att utbilda ANA/ANP. TUAV kanske bra för stunden, men långsiktigt är det OMLT som gäller.

    SvaraRadera
  6. @CI

    Absolut! OMLT är vägen framåt, jag ville bara göra en distinktion mellan UAV och hkp.

    SvaraRadera
  7. Dessutom tror jag TUAV inte blir mer än ett tillfälligt gästspel ungefär som hkp i Kosovo (eller hkp i Afg för den delen). Har svårt att tänka mig att vi klarar av att ha någon uthållighet i detta.

    SvaraRadera
  8. @Anonym 16.44: I ett antal rapporter har det visats att mängden av data som strömmar ner från UAV:er över Afghanistan överstiger förmågan för underrättelsepersonal att analysera och dra nytta av det.

    Just nu är Afghanistan rena testfältet för UAV på samma sätt som Desert Storm var det för precisionsvapen.

    http://www.shephard.co.uk/news/2393/mystery-uav-operating-in-afghanistan/

    http://www.af.mil/news/story.asp?id=123071575

    http://www.defensenews.com/story.php?i=4584879

    http://www.defenseindustrydaily.com/raven-uavs-winning-gold-in-afghanistans-commando-olympics-01432/

    http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/117835/french-uav-operations-in-afghanistan.html

    Visst är ett par spaningsflygplan extra mer än ingenting, men dom lär inte saknas.

    SvaraRadera
  9. UAV och spaningsflyg må vara bra för att få in underrättelser, men för att kunna utnyttja dessa underrättelser krävs närvaro på marken.

    http://atwar.blogs.nytimes.com/2010/09/28/drones-as-occupational-hazard/

    En stark numerär på ANA/ANP stöttat med UAV och precisionsbombningar från ISAF är modellen för framtiden när våra marktrupper lämnar landet.

    SvaraRadera
  10. Enligt Obama skall USA börja dra bort sina trupper juli 2011! Fältherre Petraeus antyder att det inte är möjligt. Obamas säkerhetsràdgivare general James Jones hàller naturligtvis med Obama. Krigsminister Robert Gates avskyr Jamens Jones. Obamas ràdgivare betr. Pakistan David Axelrod har vissa synpunkter som Petraeus ej hàller med om. UAVer bombar/dödar folk i Pakistan, tom amerikanska medborgare har strukit med!! Vicepresident Biden säger att Obamas speciella sändebud Richard Holbrooke i Kabul är en självupptagen skit. CIA har egna trupper i Afghanistan - 3000 man - som stàr helt utanför NATO:s eller ISAF:s kontroll, etc, etc. (Källa Woodward) Det verkar som sista striden blir ett nederlag. Slutseger är det ingen som talar om i Washington DC. Obama borde klargöra sina intentioner vid NATO-mötet i Lissabon i november. Under tiden borde Sverige planera sin reträtt innan det blir försent.

    SvaraRadera
  11. Efter samtalen mellan de olika blocken pratas det nu om "ambulanshelikoptrar" och att dessa givetvis skall skickas ner utan att påverka den övriga styrkans storlek.
    "Ambulanshelikoptrarna" framställs som en ren humanitär åtgärd och har egentligen inte något direkt att göra med vår us ??

    Vad det gäller Uav och underrättelser har man från Usa;s sida länge kommit fram till att inflödet är ohanterbart. Man har därför leasat ut en hel del uppdrag till den civila marknaden.
    Dessutom är resurserna att reagera på informationen begränsad och utspridd.
    Antagligen är det därför vi ser en upptrappning av "drönarattacker" i hela området. Dessa slåss också om utrymmet i luften och resurser på marken.
    Krig har alltid varit en testperiod och kommer nog alltid att vara det. Vissa är dock bättre på att ta tillvara erfarenheterna än andra. Vi tillhör tyvärr de andra.
    En del andra länder har tagit hem ANA/ANP personal för utbildning på hemmaplan.
    Det kanske vore något.
    Läste härom veckan att herr Grundevik besökte sina hemtrakter tillsammans med flera hundra brigad-och bataljonchefer. Här verkar ju finnas en gömd/glömd kompetens?? Alla de som saknar inhemska förband kan väl ges en ny uppgift i Affe efter lite utbildning av ANA-befälen på hemmaplan. Då kan vi även ha nytta av utlandsobligatoriet!
    Efter mina egna och kollegors erfarenheter av ANA och ANP kan det inte vara svårt att formulera sig så att även den här hjälpen faller under rubriken humanitär hjälp.

    Teaterdirektören.
    OBS. Mina komentarer innhåller ibland ironi.

    SvaraRadera
  12. Dessutom lär det inte saknas flygspaningsresurser. USA kom nyligen dit med ett förband MC-12 och Holländarna har precis börjat köra med en ny "låda på magen".
    Läste någonstans att även Gripen fått ny "låda på magen"! Dock i Sydafrika.
    Envisas sedan vi med att ta ner våra gräddvispar måste man göra plats åt dem någonstans.
    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  13. @Teaterdirektören

    Det som saknas i flygspaningsväg är taktisk resurs som är vår och bara vår.

    Hkp är vid det här laget helt riktigt överflödigt eftersom det är en central resurs.

    SvaraRadera
  14. @Anonym 03.38: Hmm... "vår och bara vår" har vi redan i Afghanistan i form av Falken. En taktisk UAV är inte en helt egen resurs utan behöver bl.a. flygsamordnas med övrig luftfart i området.

    Jag hade en lång diskussion med en underättelseofficer i firman som hävdade att ett problem var att man i armén (där UAV:na är placerade) inte tänkte mer strategiskt när det gällde användning av avancerade UAV utan egentligen bara ville ha något att hålla koll på det aktuella slagfältet med. I stället för en produkt för underrättelseinhämtning så degraderas den till en produkt för att öka situationsmedvetandet lokalt.

    Jag skulle i så fall rekommendera s.k. Micro-UAV. Israelerna har en intressant produkt som jag tittade på för några år sedan som man sköt upp med ett vanligt gevär och sedan så sände den film under vägen ner i fallskärm. Ett mycket intressant engångskoncept som är till för det som kallas för "over the hill" spaning.

    SvaraRadera
  15. @CI

    Falken är inte mycket mer än ett modellplan med kamera och inte alls samma kapacitet som det nya taktiska systemet vi nu förhoppningsvis kommer komplettera med. Vad jag menar med 'vår och bara vår' är att det bara är vi som kan taska inhämtningen.

    SvaraRadera
  16. @Anonym 06.47: ja falken är en liten leksak, men bra på just det den designats för, d.v.s. att övervaka ett stridsfält samt att hämta in underättelser lokalt på "andra sidan kullen". Frågan är vilka underrättelseresurser behövs unikt för Sverige? Den större frågan är om dessa underrättelseresurser är viktigare än fler instruktörer?

    SvaraRadera
  17. @CI

    Jag tror vi pratar förbi varandra. Jag menar inget negativt med att likna Falken vid ett modellflygplan, utan vill bara illustrera precis det du säger: det är en stridsteknisk UAV och inget annat.

    Vidare håller jag med om att OMLT är en viktig resurs. Var det hypotetiska valet mellan TUAV och OMLT upp till mig, så skulle det nog bli OMLT för mig också.

    Den enda poäng jag ville göra har ingenting med OMLT att göra. Jag ville bara säga att våra hkp poolas i en gemensam resurs för hela RC N. Jag TROR icke så är fallet med TUAV. Men det är möjligt att du CI har annan information som säger att svenska TUAV kommer hamna i en RC-gemensam UAV-pool och kunna taskas av andra nationer på samma premisser som svenska förband.

    SvaraRadera
  18. Har själv under 2006 varit med om att starta upp OMLT vid den norra kåren. Hjälp till självhjälp är vad den afghanska armén behöver än mer vilket har belysts av flera inlägg.

    SvaraRadera