onsdag 15 september 2010

Nya memoarer

Allt fler memoarer ges ut av soldater som deltagit i de senaste årens krig i Afghanistan och Irak. I Danmark gav boken "Jaeger - I krig med eliten" upphov till en hård debatt om Danmarks metoder i Afghanistan. I förlängningen ledde debatten till att den danske ÖB fick avgå. Lite senare avgick även försvarsministern. Danska regeringen pustade därefter ut och trodde att stormen lagt sig.

Nu dyker ytterligare information upp om att en dansk soldat innehar bilder som visar på tortyr av fångar i Afghanistan. Om danska soldater är direkt inblandade eller inte är oklart, men helt klart så kommer fler huvuden att rulla i Danmark. Danska regeringen har tydligen suttit på informationen ett tag, men ännu har inget hänt.

Folketingets utrikesutskott har fått rapport om bilderna som ska visa misshandel av fångar i Afghanistan.

Försvarsminister Gitte Lillelund-Bech har liknat bilderna vid dem från Abu Ghurayb-fängelset i Irak, visar ett hemligt dokument som tidningen kommit över. Abu Ghraib-bilderna ledde till åtal och avskedande av amerikanska soldater.

Lillelund-Bech har fått uppgifterna om bilderna av justitiekanslern, som försvarar regeringen i ett mål om fångmisshandel 2002.

Utrikesutskottets politiker vill ha svar på en mängd frågor: Hur länge har militärledningen känt till bilderna? Finns danska soldater på dem, när är de tagna och av vem?


I USA försöker Pentagon stoppa en bok som man anser avslöjar för myckat av deras metoder i Afghanistan. Vad man lyckas med är att göra bra reklam för boken. Jag tänker i varje fall köpa den och censureras den så går den säkert att tanka ner i ocensurerat skick från Internet, på samma sätt som den danska boken fanns tillgänglig långt innan den släpptes som bok.

Bokens utgivning kan förväntas orsaka stor skada när det gäller nationens säkerhet, säger Ronald Burgess, chef för Defense Intelligence Agency (DIA) som samordnar USA:s militära spionage, till The New York Times.

Men när DIA slog larm om att boken innehöll superkänsliga uppgifter hade flera dussin exemplar redan skickats till recensenter och nätbokhandlar – något som lett till att Pentagon nu vill köpa upp och förstöra förstaupplagan.

Bättre reklam hade Shaffers bok knappast kunna få.

På fredagen gick boken inte längre att beställa på den amerikanska nätbokhandeln Amazon som skriver att den är tillfälligt slut. Hos konkurrenten Barnes & Noble uppges bokens släppdatum till december 2010.


I Sverige förs numera en ganska så öppen debatt där vi bloggare får ett bra stöd från politiker som Allan Widman.

Bloggarna har blivit försvars- och säkerhetspolitikens okända makthavare. Om detta kan man ha olika uppfattningar. Som liberal anser jag dem dock vara av godo. Även om det finns säkerhetsrisker i en alltför öppenhjärtig debatt är alternativet; förtigande av misslyckanden och förmågeglapp, långt värre.

Faktum är att våra politiker och höga militärer kan vara ganska så nöjda med att det i den nuvarande debatten städas bland damtussarna under sängen. Det är betydligt bättre att göra det idag än att i efterhand försöka förneka det inträffade. Förr eller senare kommer soldater från vår afghanistanstyrka att skriva sina memoarer. Om den bilden inte stämmer med den officiella som sprids av försvarsmakten och våra politiker så kommer debatten gå hög även här. Med Danmark som lackmustest så kan liknande skandaler i Sverige få huvuden att rulla även här.

3 kommentarer:

 1. Mycket intressant inlägg.

  SvaraRadera
 2. Sverige har också på detta område en internationellt sett unik position.

  Enligt vår nuvarande försvarsminister, så är insatsregler (RoE) helt och hållet en uppgift för myndigheten. Den politiska nivån har ingen kännedom och inte heller något ansvar för när och hur svenska väpnade styrkor utövar sin våldsmakt.

  Ingen svensk myndighetschef eller politiker har offentligt opponerat sig. Därmed blir det ÖB eller den ÖB har delegerat insatsreglerna till som bär det fulla ansvaret.

  SvaraRadera
 3. @Gustav Wasa
  Det stämmer inte fullt ut.
  ROE styrs av den OPLAN och Oporder som styr respektive insats. Den skrivs av Force Commander (COM ISAF, COM KFOR).
  Nationerna lägger sedan in förbehåll, sk Caveats, avseende vilka uppgifter som sin trupp får lösa och hur det får gå till, exempelvis vilka ROE-delar som truppen får nyttja. Där är det politiska styret i allra högsta grad inblandat, så ock i Sverige.
  I slutet på våren släpptes vissa svenska caveats som Staten dragit på att släppa trots proåer från FM. Det gällde nyttjandet av offensiva ROE-delar.

  Men; ROE är de samma. Nyttjandet av dem är vad caveaten har handlat om.

  SvaraRadera